Hoe gaan bedrijven om met het fenomeen weblogs?

Hoe gaan bedrijven om met het fenomeen weblogs?
Wii have a problem
Ter voorbereiding van diverse presentaties dit voorjaar (o.a. MWG-Congres 2007) ben ik een aantal cases aan het uitwerken waarbij bedrijven op een opmerkelijke manier gebruik hebben gemaakt (of juist niet) van de blogosfeer. Van de volgende cases heb ik inmiddels cijfer- en beeldmateriaal verzameld en uitgewerkt in presentatievorm: Welke cases missen jullie nog in het overzicht? Aanvullingen of opmerkingen op bovenstaande cases zijn uiteraard ook meer dan welkom!


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Nokia N91 lancering in Benelux
  http://blog.thesedays.com/blog/2006/04/07/nokia-n91-a-music-lovers-wet-dream

  geplaatst op
 • Inderdaad een ineteressante case Peter; is er wellicht ook cijfermateriaal van beschikbaar? Wat heeft de case gedaan in de blogosfeer in termen van engagement? Aantal postings, aantal reacties, etc.

  We zijn overigens zelf op dit moment op kleine schaal bezig met een campagne voor de BlackBerry Pearl van Vodafone. Een beperkt aantal bloggers hebben een BlackBerry 8100 Pearl gratis ontvangen. Deels zijn de bloggers vooraf geselecteerd maar deels ook spontaan door te reageren op postings van bloggers zoals in het geval van Boris Veldhuijzen van Zanten.

  geplaatst op
 • Yep, ben er nog steeds blij mee maar kan nog steeds niet photobloggen...

  geplaatst op
 • http://www.youtube.com/watch?v=0D6iCCI_x4Q workers have a go at Starbucks

  geplaatst op
 • Volgens mij is een van de allereerste cases die van de Microsoft medewerker die een foto van de applecomputer op zijn blog zette. Ik weet het, hij is uit de oude doos, maar ik kreeg de indruk dat je een soort historisch perspectief wilde geven?

  Michael Hanscom began keeping an online journal, commonly known as a weblog, several years ago. He started his job as a contract worker in Microsoft's print shop last year. Last week, he mixed the two.

  This week, he's looking for a new job, after becoming an unwilling case study in the fine line walked by corporate employees who write about work in their personal weblogs.

  It all started when Hanscom noticed something interesting on the loading dock on his way into work a week ago -- three pallets of shiny new Apple Power Mac G5 computers, clearly destined for somewhere on the company's Redmond campus

  geplaatst op
 • Inderdaad een goede aanvulling Eduard, thx!

  geplaatst op
 • De Geen Stijl Doritos actie? Leuke omgekeerde case wellicht.

  geplaatst op
 • Wellicht ook nog een vermelding waard m.b.t. de haat-liefde verhouding tussen bedrijven en het fenomeen weblogs:

  Sony Bravia (introductie van de stuiterballen-reclame)

  De homemade Ipod reclame van George Master (zie o.a. http://www.wired.com/news/mac/0,2125,66001,00.html)

  Unilever Becel Proactive (behandeld hier op Marketingfacts, waarbij Unilever een soort van 'watchful waiting' houding aanneemt)

  NS, of beter Joost Ravoo vs. GeenStijl

  General Motors omarming van de weblog (weblog van topman Bob Lutz http://fastlane.gmblogs.com/)

  Accenture Blogpodium (weblogs van werknemers van Accenture http://www.accenture-blogpodium.nl/index.php)

  Heb geprobeerd in mijn geheugen te graven naar zo divers mogelijke voorbeelden. Hoop dat er wat tussen zit!

  geplaatst op
 • In het boek "naked conversations' vind je ook nog wel een paar mooie tips
  Persoonlijk vind ik het nog steeds bijzonder wat bloggen heeft gebracht voor de opvattingen over microsoft: behoorlijk gekanteld.

  En gek genoeg zou je van Google ook een open blogsfeer verwachten maar zij bloggen juist weer vooral over zichzelf. Naked conversation zegt daar interessante dingen over.

  Misschien niet zo spectaculair maar wel tot de verbeelding sprekend...

  geplaatst op
 • Dank voor de aanvullingen!

  Ross Dawson geeft vandaag op zijn blog 'The five dimensions of Blogs as a Marketing Tool':

  1. Advertising on blogs
  2. Corporate blogs and marketing blogs
  3. Promoting to bloggers
  4. Astro-turfing
  5. Blogging ethics

  geplaatst op
 • Voor geinteresseerden alvast de presentatie (pdf) die ik vanmiddag zal geven tijdens het MWG-congres.

  geplaatst op
 • @ Marco's presenatie voor MWG
  Mooi verhaal, jammer dat ik er niet bij kan zijn. Volgens mij kan je rapido door de eerste paar sheets. Iedere persoon werkzaam in de media die die nog niet kent, mag direct met pensioen.
  Ik vind je verhaal over hoe mensen interacteren met de merken (via de diverse niveau's van betrokkenheid bij een blog) ook erg mooi, maar dat komt hier vast nog in terug.
  Succes!

  geplaatst op
 • Ik heb 60 sheets voor 25 minuten dus dat wordt inderdaad rap door de eerste sheets om tijd over te houden voor de cases. Geen idee wat het niveau is in de zaal. Als het vooral offline mediaplanners zijn dan vraag ik me af in hoeverre wikipedia, flickr, youtube en myspace bekende materie voor ze is. We zullen wel zien!

  geplaatst op
 • Ik vind de HEMA autoverzekering ook het vermelden waard. Gisteren nog een reactie van ene DEA (of BEA?) dat ik gewoon beter had moeten lezen. Twee dingen vallen me op bij die 'case': alle enthousiaste reacties zijn gepost door fantasienamen zonder URL. En dan de PR-dame van de HEMA die mij op hoge poten belde. Ze zou het uitzoeken en mij onderbouwd terugbellen dat ze gelijk had. Nooit meer wat van gehoord. Het is dat ik voor alle dieren en mensen vriendelijk ben en het maar zo gelaten heb.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.