Yahoo Site Explorer update

31 januari 2007, 07:48

Yahoo heeft in Nederland nog steeds geen groot aandeel in de zoekmarkt, toch is het een zoekmachine die ik veel raadpleeg. Yahoo laat namelijk in de Site Explorer alle pagina’s van je site zien inclusief alle inkomende links. Deze tool is en wordt steeds waardevoller naarmate ze er meer functies in plaatsen.

Een tijdje terug hebben ze een zogenaamde Site Explorer Suggestion Board gelanceerd. Daarin konden de gebruikers van de tool aangeven wat er allemaal verbeterd zou moeten worden. Yahoo heeft de top van deze suggesties nu geïmplementeerd, de belangrijkste punten hiervan waren:

Site verificatie door middel van meta elementen: dit maakt het mogelijk voor webbeheerders die geen verificatie-bestand online kunnen plaatsen om toch hun site te verifiëren. Dit is voornamelijk handig bij gratis te gebruiken weblog sites waar je wel toegang tot de code hebt maar niet tot de server.

Handmatig verwijderen van URL’s: in de Site Explorer kun je keurig zien welke bestanden Yahoo geïndexeerd heeft. Het is nu mogelijk om met 1 druk op de knop bestanden uit de index te verwijderen. Wel is het zo dat dit ook met je robots.txt geregeld moet worden, maar voor snelle verwijdering is deze tool handig. Wel wordt er gevreesd voor groot misbruik van deze tool aangezien de veiligheid van een Yahoo Account te wensen over laat, aldus Andy Beal.

Site Explorer Badge: Yahoo heeft nu als extra gadget een script vrijgegeven waarmee webbeheerders een badge op hun site kunnen plaatsen met daarin het aantal inkomende links voor die pagina of de hele site. Aangezien de inkomende links die Yahoo ziet vrij betrouwbaar zijn geeft het een redelijke indicatie van de populariteit van een pagina/site.

André Scholten
Google Analytics, Tag Manager, SEO & Site Speed Specialist bij andrescholten.nl

Als zelfstandig specialist houd ik me bezig met Google Analytics, Site Speed en SEO. Heb je een probleem met de techniek, de organisatie of je kennis? Ik kan je helpen dit op de rails te krijgen. In de laatste jaren heb ik veel ervaring opgedaan met deze onderdelen bij diverse top 100 sites in Nederland. Of het nou gaat om het opzetten van een strategie of het wijzigen van een stukje javascript, laat het weten.

Categorie
Tags

8 Reacties

  Bas

  Toevallig gisteren mijn yahoo mailaccount (<2000) weer in gebruik genomen en na het verwijderen van een miljoen spamberichten kwam ik toevallig ook uit bij de site explorer. Leuke tool!


  31 januari 2007 om 08:42
  Richard Theuws

  interessant, ik ga het eens onderzoeken!


  31 januari 2007 om 08:51
  Maarten Soetens

  Voor Firefox is er de extensie GooglePreview. Deze zet voor alle Google links een preview van de website.

  Met installatie van GoogleCustomize heb je weer wat extra features.


  31 januari 2007 om 09:22
  ssmeding

  Inderdaad een bruikbare tool. Zo op het eerste gezicht denk ik dat vooral de optie om alle bekende inlinks weer te geven geeft betere resultaten dan bijvoorbeeld de functie “link:www.domein.nl” in de zoekmachine zelf.


  31 januari 2007 om 10:08
  André Scholten

  @Sint: als het goed is zou “linkdomain:www.domein.nl” wel hetzelfde moeten geven als de Yahoo Site Explorer. Het verschil tussen link: en linkdomain: is dat het eerste commando alle links geeft die naar die url verwijzen en de tweede alle links naar het hele domein.

  Als ik trouwens deze queries in Yahoo invoer word ik al automagisch doorgestuurd naar de Site Explorer.


  31 januari 2007 om 14:00
  thomas sanders – redkiwi

  @Ramon; leuk die backclick checker. Kende ik nog niet. Geeft alleen nog niet echt een compleet beeld helaas..


  31 januari 2007 om 19:06
  ssmeding

  @André, ik maak te weinig gebruik van deze functie in de Yahoo-zoekmachine. Als het resultaat hetzelfde is neem ik dit graag van je aan. Het viel me vooral op dat ik de resultaten beter vond dan die van Google en Alltheweb.


  1 februari 2007 om 09:10

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!