Maak nu je eigen zoekmachine

Maak nu je eigen zoekmachine

Op diverse sites waaronder die van Matt Cutts wordt gesproken over de nieuwe Custom Search Engine die Google gelanceerd heeft. In plaats van de oude zoekbox die je op je site kon plaatsen kun je nu een verder gespecificeerde zoekbox aanmaken. Deze biedt veel voordelen aangezien je nu veel meer controle hebt over de resultaten.

Wat is het dan precies: je kunt bijvoorbeeld een zoekbox maken die alleen zoekt in de bekende auto verkoop sites. Tegelijkertijd filter je de ongewenste sites er uit zodat je een relevante schone lijst overhoudt met alleen goede resultaten. Deze zoekmachine is dan te bereiken op een aparte pagina maar ook te gebruiken als losse zoekbox in je site. De parameters zijn verregaand uit te breiden, zo kun je alle bekende zoekparameters gebruiken die de normale zoekmachine ook aanbiedt.

Het grote voordeel is volgens mij dat je mensen die onbekend zijn in een bepaalde groep sites een op maat gemaakte zoekfunctie kunt voorschotelen die alleen relevante resultaten laat zien. Ik heb als voorbeeld een auto zoekmachine gemaakt, niet heel erg uitgebreid maar voor de Nederlandse markt redelijk omvattend.

Aangezien de resultaten altijd beter kunnen kan je ook andere mensen aan je search laten werken. Zo kun je een groep vaste gebruikers krijgen die samen bezig zijn om sites aan de zoekmachines toe te voegen en te verwijderen. Ook heeft Google de Google Marker tool gelanceerd waarmee met 1 druk op de knop sites toegevoegd kunnen worden aan 1 van je zoekmachines.

Live Search heeft een soortgelijk iets als wat Google Coop aanbied, het maken van een widget waarmee je binnen bepaalde sites kan zoeken. Alleen dit gaat net weer een stap verder, en ik moet zeggen: een interessante stap verder. Persoonlijk vind ik dit zeker een coole tool aangezien je zo zelf zoekmachines per branch kunt maken zodat je gericht kunt zoeken. Ik heb wat meer moeite gestoken in een SEO zoekmachine en die ook opengesteld voor andere editors: SEO Zoek


Geplaatst in

DelenEr zijn 14 reacties op dit artikel

 • Google heeft volgens mij moeite met haar eigen algoritme, ze proberen nu steeds meer consumer generated content en waardering in de engine in te voeren op bepaalde manieren, of hier steeds duidelijker gebruik van te maken. Ik weet niet zo goed wat ik hiervan moet denken eerlijk gezegd.

  geplaatst op
 • @ Roy

  Uiteraard hebben ze moeite met hun eigen algoritme, de meeste zoekopdrachten geven nog steeds een 'verkeerd' resultaat. Dit initiatief kan ze daarbij helpen aangezien er een index gemaakt wordt door mensen. Of ze die uiteindelijk gaan gebruiken is een tweede.

  Maar goed, lijkt dat een zeker zo belangrijk doel het vergroten van de aanwezigheid van Google op andere websites is ten einde meer ad inventory te kunnen plaatsen.

  Zou overigens wel aardig zijn als Blog Search ook onderdeel hiervan zou worden om het real-time karakter van de resultaten te vergroten. Heb net zo'n zoekmachien gemaakt voor m'n eigen weblog, maar dat miste ik een beetje.

  geplaatst op
 • Roy, doel je daarmee o.a. op de integratie van blogs in bijv. Google News?

  geplaatst op
 • Marco

  Nee, die ken ik. Maar ik zou dat ook graag zien bij de Co-op zodat ik die resultaten ook ook op m'n website kan tonen.

  geplaatst op
 • Het leuke is dat Google populaire custom searches om kan zetten naar publieke verticals. Alleen voordat dat gebeurd zijn we wel even verder.

  Ook vind ik het idee van dit soort 'handmatige' verticals niet fantastisch. Zoekmachines zouden deze zelf al moeten kunnen bepalen.

  geplaatst op
 • @ yme
  Het verkeerde resultaat is natuurlijk relatief, de kwaliteit van een website en haar inhoud wordt door veel bezoekers niet alleen gemeten op inhoud, maar ook op usability, verwachting en gemak. Ik snap dat Google een poging doet om de SERP's meer naar de verwachting van de bezoeker te maken, maar ik vraag ma af of het dan de meest relevante informatie oplevert. Kijk bijvoorbeeld naar Digg en Wikipedia en het feit dat veel blogs nog niet standaard in de SERP's worden weergegeven, maar via een aparte engine worden getoond.

  @marco
  Blogsearch is bij Google op gegeven ogenblik gescheiden omdat er teveel content in de blogs zat welke niet relevant genoeg was, maar toch als relevant werd getoond door het algoritme, bijvoorbeeld doordat de verversingssnelheid van een blog relatief erg groot is in verhouding met een gewone website, wat dan ten goede komt van je ranking en je indexatie. Blogs zouden uberhaupt al voor moeten komen in het Google News als je het mij vraagt.

  Een goed voorbeeld van het schikken van Rankings doen ze bijvoorbeeld in search mash. Waarbij je de rankings naar eigen inzicht kunt schikken, ongetwijfeld dat ze gaan kijken of ze dit soort data kunnen gebruiken voor hun algoritme.

  geplaatst op
 • Op zich een leuke functie van Google hoewel een 'ge-restricte' horizontal search absoulut niet hetzelfde is als een vertical seacrh m.i.

  Vergelijk deze twee resultaten maar eens:

  (Google.com - Volvo V70 - 'ge-restricte' horizontal search)
  http://www.google.com/custom?cx=011941559694186692625:asxl49_vanu&q=volvo+v70&sa=Search&cof=CX:Auto's;FORID:0&client=pub-5452114222143715

  (Autorunner.nl - Volvo V70 - vertical search)
  http://www.autorunner.nl/autos/volvo/v70

  Wie wint?

  geplaatst op
 • Lijkt op rollyo.com en in mindere mate op resultr.com. Bij rollyo worden resultaten gemixed, bij resultr.com worden ze op basis van zoekmachine getoond.

  geplaatst op
 • Ben voorlopig met live.com helemaal in m'n sas.. voor mij geen google meer.. wie durft er ook?

  geplaatst op
 • Doe ik nu iets fout of snap ik het niet: als ik bv boek intik in de auto-zoekmachine verwacht ik resultaten bij de door jouw geselecteerde sites. Maar ik krijg een gewone google uitslag. Zelfde bij SEO-zoekmachine.

  geplaatst op
 • Ik denk dat Google te snel te groot wil worden. Ze hebben pas Youtube overgekocht en nu gaan ze beginnen met een gepersonaliseerde zoekmachin die blogs op het spoor gaat. Deze is trouwens praktisch juist hetzelfde als de oude, die perfect werkt. Ik heb gezocht naar blogs en kom op hetzelfde uit.

  geplaatst op
 • @ Elke

  Het schijnt dat Google 12 miljard dollar in cash bezit. Google moet wel ontwikkelen om van hun geld af te komen. Het is niet voor niets dat ze Youtube voor 1,5 miljard hebben gekocht.

  geplaatst op
 • Ik denk dat google ook een soort menselijke linkstructuur rondom de perceptie van de zoeker wil creeren. Zodat in de toekomst er makkelijker bepaalde woorden met elkaar gelinkt kunnen worden.

  geplaatst op
 • Hoi Andre,

  Dit is inmiddels wel een oud bericht, maar ik ben op zoek naar een tool om zelf een zoekmachine te maken. Waar ik dus zelf sites in kan importeren en waar ik ook filters aan kan toevoegen. Ken jij een tool hiervoor of is Google custom search dan nog steeds de beste optie? Een betaalde tool mag ook?

  Groetjes en alvast bedankt,

  Eveline

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.