Persona’s, wat zijn dat?

6 september 2006, 04:56

Persona’s is het ontwerpen van websites en telefonische klantenservices voor één gebruiker. Er wordt een archetypische gebruiker van de website in kwestie opgesteld. Deze gebruiker krijgt een naam, een gezicht, enkele persoonlijke kenmerken, doelen en taken. Het gaat erom dat er onderzoek wordt verricht naar de gebruikers van de website. Hierop kunnen vervolgens de persona’s worden gebaseerd. Interviews en ‘veldstudies’ geven dan inzicht wie de persona’s zijn.

De persona-methodiek leidt tot beter begrip van klanten, kortere designcycli en verhoogde productkwaliteit, waaronder een verhoogde usability. In de VS is deze aanpak inmiddels zeer populair. Ford, Microsoft en Reuters zijn voorbeelden van bedrijven die er gebruik van maken. TNO Informatie- en Communicatietechnologie heeft inmiddels ook een aantal malen de methodiek toegepast, met succesvolle resultaten.

Persona bezoeker Marketingfacts

Wie is nu de bezoeker van Marketingfacts vragen we ons af. Uit eerder onderzoek zijn een aantal demografische kenmerken gekomen die ons helpen in de huid te kruipen van de bezoeker. Ik heb geprobeerd om een persona samen te stellen voor Marketingfacts.

Frederik van Wiegen

Frederik is internetmarketeer bij een webmarketingbureau. Frederik is 35 jaar en wil alles weten op het gebied van e-commerce en e-business. Frederik heeft Communicatie gestudeerd aan de universiteit. Zijn bovenmodale inkomen stelt hem in staat om in Amsterdam-Zuid te wonen. Frederik leest ook een aantal marketing vakbladen om op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen te blijven. Ook is Frederik geïnteresseerd in kunst, cultuur en politiek. Dit volgt hij echter van een afstand. Zo nu en dan gaat hij met zijn vriendin, waar hij mee samenwoont, naar een theatervoorstelling. Frederik is een snelle denker en weet zich omringt door gadgets als een PDA en natuurlijk het nieuwste mobieltje. Computers heeft hij ook genoeg, met uiteraard een snelle internetverbinding. Hij heeft zelfs een klein netwerk zodat hij en zijn vriendin tegelijk kunnen internetten. Zowel privé als zakelijk is hij dagelijks op het internet te vinden. Als het maar enigszins kan, bestelt hij artikelen en reizen online. MSN gebruikt hij ook veel. Maar dan vooral om te chatten met zijn vrienden. Frederik is ambitieus en wil graag bij een groot beursgenoteerd bedrijf als internetmarketeer aan het werk. Daarom netwerkt hij door bijeenkomsten van het IPAN te bezoeken. Ook op de bijeenkomsten van 212Amsterdam is hij regelmatig te vinden. Veel hobby’s heeft Frederik niet. Golf lijkt hem wel leuk. Maar eigenlijk vindt hij dit te duur. Liever rijdt hij een rondje in zijn pas aangeschafte Peugeot 407.

Wat is de persona van jullie site?

What about user experience! Al meer dan 10 jaar ben ik werkzaam in de online scene. Ik analyseer door zowel kwalitatieve als kwantitatieve technieken in te zetten, wat gebruikers nodig hebben, hoe zij zich gedragen op internet en welke drijfveren zij hebben. Met deze verkregen inzichten help ik bedrijven en organisaties hun klanten en relaties te begrijpen en te kijken welke kansen zij hebben om de user experience te verbeteren en te innoveren. Specialiteiten ● UX Research : (remote) usability testen, eyetracking, groepsdiscussies, face-to-face interviews, enquêtes, AB en Multivariate testen, card sorting, tree testen, taakanalyse, Google Analytics ● UX Design : customer journey mapping, user flows, user scenario’s, persona’s, navigatie -en contentstructuur , informatie architectuur, wireframing Alles voor zowel desktop, mobiel, tablet en apps. U kunt mij altijd benaderen voor interim dienstverbanden of freelance opdrachten.

Categorie
Tags

46 Reacties

  rjmvandiepen

  Herkent iemand zich in het profiel van Frederik van Wiegen?


  6 september 2006 om 05:05
  media

  Persona’s waren enkele jaren geleden hot, maar ik heb er daarna eigenlijk weinig meer over gehoord of gelezen. Wordt het op dit moment in Nederland ook toegepast en zo ja door wie? Hoe ben je eigenlijk op het onderwerp gekomen Robert-Jan?

  En dat profiel? Je eindigt met een Peugeot 407 dus wie durft nu nog ja te zeggen? 😉


  6 september 2006 om 05:17
  Jeroen Happel

  @Marco: Het werken met persona’s is uitermate geschikt voor de uitvoering van een User Experience Review. Met behulp van de vastgestelde persona’s kun je (als onderdeel van een User Experience Review) een ‘Persona Walkthrough’ uitvoeren.

  Deze methodiek levert vaak erg waardevolle input op voor een redesign traject en/of een herzien interactie model voor een website. Wij zetten het dan ook met enige regelmaat in voor onze opdrachtgevers/relaties.


  6 september 2006 om 05:39
  ErwinVanLun

  mmm, behalve dat ik wat ouder dan 35 ben, juist hééél hobbies heb maar veel te weinig tijd, net niet in Adam woon, Hyundai Coupé rij, zelfstandig werk en daarbij MSN Messenger ook veel zakelijk gebruik, kom ik toch een heel eind met deze omschrijving.

  @Jeroen: Ben benieuwd hoe MF geredesigned zou moeten worden als gevolg van het onderzoek naar Persona’s. Zou je iets kunnen vertellen over die aanpak?


  6 september 2006 om 05:49
  media

  Dat artikel is uit 2003 Robert-Jan 😉

  En wat is er mis met een Saab? Rijd al jaren (met uitzondering van ee korte Audi-periode) in een Saab. Hopenlijk ooit ook nog eens in een Saab Cabrio!


  6 september 2006 om 06:09
  Jeroen Happel

  @Erwin: Ik hou het overigens niet op één persona per site. Dat is in mijn ogen een wat achterhaald idee. Sommige (bestaande) websites kunnen zo duidelijk gesegmenteerd worden dat je ze meerdere persona’s kan toekennen en daarbij ook meerdere Persona Walkthroughs kan uitvoeren.

  Maar met enkel een (gebruikers)onderzoek naar persona’s ben je er uiteraard niet. Je zult de informatiebehoefte van deze doelgroep moeten kennen, de reden om bijvoorbeeld MF te bezoeken, het verwachtingspatroon inzichtelijk moeten maken enz. Op basis hiervan voer je een aantal Persona Walkthroughs uit waarbij de persona de site doorloopt met een bepaald einddoel voor ogen. De informatie die tijdens dit proces verzameld wordt, verwerk je in een eventeel redesign en/of nieuw interactie model. Deze informatie is meestal erg waardevol, maar ook divers van aard.

  Persona Walkthroughs’ zullen dan ook niet de enige input voor een redesign moeten vormen..


  6 september 2006 om 06:26
  media

  Jeroen, wellicht aardig om eens voor mf te doorlopen en hier te beschrijven?

  Grofweg denk ik dat er 3 typen bezoekers zijn:

  – de dagelijkse vaste lezer (community-member)

  – de regelmatige lezer die specifiek komt voor achtergrondinfo over bepaald onderwerp

  – de toevallige passant via zoekmachines of andere sites die even een posting meepakt en dan weer weg is

  Hierin is weer onderscheid te maken in studenten/youg professionals, professionals en geinteresseerden.


  6 september 2006 om 06:30
  Waldo Smeets

  Ik geloof dat met name de desktop software industrie al heel lang werkt met personas. Bij Macromedia en ook Adobe zie ik dat er bij elk nieuw product heel wat peronas worden omschreven. Ik kom het bij een aantal partners van ons ook tegen, bij de een wat meer dan bij de ander.

  In deze tijd van User Experience is het ook meer op de voorgrond aan het komen bij websites en web applicaties. Wanneer onze Rich Internet Applicatie consultants samen met een partner een nieuwe RIA ontwikkelen voor de klant, dan hanteren we dit model in ieder geval.

  Als je de personas hebt gedefinieerd ben je beter in staat user-scenario’s uit te werken. De volgende stappen uit je iteratieve proces zijn dan wireframes te maken (information design), interaction designs en uiteindelijk echte feature specificaties op te stellen om zo een beter inzicht te krijgen in wat te doen, hoeveel werk elke feature kost en dus een planning en kostenraming voor het uiteindelijke ontwikkelproject op te stellen.

  Ik ben ook wel benieuwd wie er nog meer ervaringen kan delen?


  6 september 2006 om 06:36
  Jeroen Happel

  Hi Marco. Dat is zeker aardig wanneer dat voor MF werd gedaan, maar wanneer je het goed wilt doen dan moet allereerst het gebruikersonderzoek goed opgezet & uitgevoerd worden. Daarnaast is het geheel redelijk tijdrovend..


  6 september 2006 om 06:53
  media

  Jeroen, bij deze een mooie gelegenheid voor een partij die zich op dit gebied wil profileren toch? Statistieken, lezersonderzoek en bezoekersanalyse op basis van weblife zijn al beschikbaar voor marketingfacts. Wie zet de volgende stap?


  6 september 2006 om 06:57
  Bas

  Ik denk dat er minder “internetmarketeers bij een webmarketingbureau” zijn dan bezoekers van MF….

  Ik voel me persoonlijk niet aangesproken door de persona en ik verschil op veel vlakken, zal het aangeven:

  Overeenkomsten:

  + Leeftijd (30)

  + Inkomen (boven modaal)

  + Internet (dagelijks aanwezig + sociale contacten via MSN)

  + Netwerk (geen IPAN, maar gewoon een Gbit netwekje thuis)

  Verschillen:

  – Studie (MBO nivo, geen motivatie voor HBO)

  – Werk (Technisch verantwoordelijk bij hosting bedrijf)

  – Interesse (ik beperk me niet tot marketing)

  – Gadgets (Mijn mobieltje is drie jaar oud, geen PDA e.d.)

  – Ambitie (Ik wil juist geen carriere, maar meer vrije tijd)

  – Netwerken (Ik ga nooit naar dat soort bijeenkomsten, allergisch voor carrierejagers)

  – Auto (Citroen uit 1991, tweedehands)

  – Hobbies (Genoeg -> watersport waarbij je niet nat wordt, games, bier drinken, etc)

  – Wonen (Liever in de provincie)

  Denk dat je dus moet oppassen met die persona’ s. Dadelijk voel ik me niet meer welkom op MF.


  6 september 2006 om 08:05
  Jeroen Happel

  @Marco: ik dank je hartelijk voor deze mooie gelegenheid, maar we zullen hem wegens onder andere tijdgebrek (helaas) voorbij moeten laten gaan. Zoals gezegd; wanneer je dit serieus aanpakt dan ben je wel even bezig.

  Wellicht zijn er andere vrijwilligers die de noodzaak zien om zich hierdoor te profileren.. 😉


  6 september 2006 om 08:15
  Jelle

  Op mijn opleiding (Communicatie & Multimedia Design in Rotterdam) leren we bij het vak ‘Interactive Visual Interface Design’ ook te ontwerpen met persona’s. Het werkt heel eenvoudig om heel snel een redelijk goed beeld van je gebruiker te schetsen. Meestal maken we meerdere persona’s, toegespitst op meerdere denkbare gebruiksscenario’s. Aan de hand hiervan kun je keuzes maken over prioriteiten en functies volgens ‘Design for the probable, provide for the possible.’ 🙂


  6 september 2006 om 17:47
  Hans Kardol

  Het ontwikkelen van meerdere persona’s kan ik volledig onderschrijven. Kijk naar het voorbeeld van de webservice voor een uitzendburo. Overigens zijn persona’s vrij breed toepasbaar. Zo gebruikt KPN, ondersteund door ons, de methodiek om voor opdrachtgevers te bepalen op welke wijze werkplekken ingericht kunnen worden en welke servicepakketten erbij aangeboden dienen te worden. Hierbij heeft de methodiek al geleid tot leuke nieuwe concepten naast het standaard aanbod van mobieltje, laptopje en PDAtje.


  7 september 2006 om 04:49
  media

  Gezien de reacties leeft het onderwerp meer dan ik had verwacht. Ook ben ik verrast dat blijkbaar veel bureaus het standaard gebruiken in projecten. Vraag me wel af of we hier niet twee zaken door elkaar halen: het eenvoudig voorstellen van één of meerdere personen en daarvoor scenario’s uitwerken of het ontwikkelen van persona’s op basis van gedegen profielonderzoek. Dat laatste ben ik in ieder geval weinig tegen gekomen in de tijd dat ik betrokken was bij ontwikkeling van websites en webapplicaties. Of heb ik altijd met de verkeerde bureau’s gewerkt? 😉


  7 september 2006 om 05:00
  Hans Kardol

  Marco,

  zoals je van ons (TNO) mag verwachten zijn wij van de aanpak “het ontwikkelen van persona’s op basis van gedegen profielonderzoek”. 😉


  7 september 2006 om 05:05
  ErwinVanLun

  @Marco: ook de methodieken om tot websites te komen veranderen. Uiteindelijk is ook een website een tool voor een merk om te communiceren met een individu. In de gewone wereld schatten we toch ook in met wie we praten? Wat we eerder hebben besproken? Wat is de kennis, ervaring en leervermogen van deze persoon? En daar passen we real-time onze communicatie op aan: halen er extra voorbeelden bij, gaan extra articuleren, onderscheiden hoofd- van bijzaken. Ofwel: we personaliseren de communicatie. Het ontwikkelen van persona’s is gewoon een volgende stap is website evolutie. Onderzoek hoort daarbij én webscenario’s uitwerken hoort daarbij.


  7 september 2006 om 06:12
  Jeroen Razoux Schultz

  Helaas en ook in deze discussie is niet altijd duidelijk waarin persona’s verschillen van traditionele klanten segmentaties en hoe persona’s gebruikt moeten worden.

  Het bewustzijn dat je als je iets ontwerpt, het beter ontworpen kan worden met de ‘gebruiker’ in het achterhoofd is zo langzamerhand voet aan de grond aan het krijgen. Ook in Nederland. Maar als je kennis zou maken met de ‘gebruiker’ uit het achterhoofd van een Salesmanager zou deze zich compleet anders gedragen dan de ‘gebruiker’ uit het achterhoofd van een CEO of zelfs de ontwerpers van de producten en diensten. De enigen die je echt kunnen vertellen wat goed werkt en wat niet zijn de gebruikers zelf. Hoe je daar achter komt? Door met ze te praten en ze te observeren. Door alles wat ze doen en zeggen te noteren; in de context van het ontworpen of te ontwerpen product maar ook daarbuiten. Soms juist daarbuiten omdat een gebruiker zich dan beter op het gemak voelt. Houdingen, jargon, kleding, grappen, motivaties etc. allemaal zeer waardevolle informatie voor de totstandkoming van een persona. Dus laat de enquêtes maar thuis want gebruikers weten zelf vaak niet wat ze weten en zijn zich niet altijd bewust van hun gedrag.

  Persona’s verschillen op een aantal punten van traditionele markt segmentaties. Allereerst zijn persona’s gebaseerd op kwalitatieve data uit interviews en observaties. Voor het creëren van een persona zou je een uitvoerige beschrijving tot je beschikking moeten hebben waarin zaken als gedrag, houdingen, voorkeuren en zelfs eigenaardigheden beschreven staan. Aangevuld met foto’s en video’s van de leefomgeving van de gebruiker; hier en daar ingezoomd op gebruiksvoorwerpen. Traditionele markt segmentaties zijn gebaseerd op kwantitatieve data, demografische en/of sociografische informatie uit enquêtes. Het enige gedrag dat hier uit op te maken is, heeft te maken met koopgedrag uit het verleden.

  Wat een persona duidelijk zou moeten maken is hoe en waarom gebruikers een beslissing nemen. Maar ook de context waarin deze beslissing is genomen. Bijvoorbeeld omdat vrienden dezelfde beslissing hebben genomen en er over te spreken waren. Een traditioneel marktonderzoek vertelt ons alleen hoe belangrijk de gebruiker is, hoe het koopgedrag is en waar we de gebruiker het best kunnen vinden om ze over te halen voor nog beter koopgedrag.

  Vaak is er al veel tijd en geld gestoken in onderzoeken om er achter te komen wie de klant is of wie deze zou moeten zijn. Geen weggegooid geld want een bestaande klantsegmentatie is een uitstekend uitgangspunt voor de selectie van de deelnemers die je gaat interviewen en observeren. Een betrouwbaardere bron kun je niet vinden. Wat dan na analyse van de informatie naar voren kan komen is dat er van de bestaande segmenten een clustering te maken is op basis van belangrijke eigenschappen. Vaak worden bestaand segmenten gereduceerd tot 5 a 6 persona’s. Soms levert een onderzoek meerdere persona’s op dan er klantsegmenten waren.

  Het gebruik van persona’s valt niet los te zien van het ontwerp proces waar de persona’s een plaats krijgen. Dit is waar ontwerp bureaus met een UCD methodologie zich onderscheiden van de rest. Persona’s geven iedereen in een ontwerp team een eenduidig inzicht in de gebruiker. Alle betrokken die bij de ontwikkeling van een website of interactieve dienst en ontwerpbeslissingen neemt, doet dit met de persona in het achterhoofd en niet op basis van eigen motivaties. Persona’s geven het team een goed beeld van de doelen van de gebruiker, van hun gedrag, voorkeuren en houdingen. Zo heeft het team een middel in handen om een interactief systeem te bouwen dat aansluit op de input van de gebruiker.


  7 september 2006 om 09:05
  Antje Roestenburg

  The new website of Rabobank Nederland has been designed using personas & scenarios, amongst other user centred design techniques.

  We like to think that it was a success (having won the Usability Award 2006 🙂


  23 september 2006 om 20:28
  Raymond Klompsma

  Voor de mensen die persona’s en user stories uitermate interessant vinden. Op mijn blog http://www.raymondklompsma.nl staat een artikel opgenomen over de praktische toepassing van persona’s en user stories in het ontwerpproces van een website.


  16 maart 2009 om 10:33
  Jos

  @raymond: het kan aan mij liggen, maar ik zie geen zoekfunctie op je site. Vond door te googlen op ‘persona’s deze post, maar het is al zo lang geleden, dat ik al je berichten moet doorlopen. wel een leuke blog triouwens.


  16 juli 2010 om 10:55
  henk

  Er is hier een bedrijf in gespecialiseerd: http://www.personacompany.com. Ik ken ze via via, zij snappen goed wat de waarde is van persona’s voor organisaties.


  25 januari 2011 om 09:11
  Geogbees

  To the best of your ability describe how the test will feel. buy viagra liter by C at atm isJ Clin Psychopharmacol.A person with type B blood has antigens and antibodies in his or her blood.


  5 juni 2015 om 13:02
  HectTier

  SENSE ORGANS THE EYE AND THE EAR TERMINOLOGYTHE EAR Write the meanings of the medical terms related to the ear in the spaces provided. australia> buy retin a online The AngMas axis may play an important role in penile erection.Host cell Attachmentthe virus binds to the cell membrane of the host cell Replicationthe viruss genetic material enters the nucleus of the host cell Penetrationthe virus enters the cell and its casing breaks down to release the genetic material inside Host nucleus Virus shapes V I RUS E S I N AC T ION In the electron microscope was invented in Germany and by the end of the decade German physician Helmut Ruska was using it to examine viruses.b.


  18 juni 2015 om 08:31
  HectTier

  Contrast given through a vein may cause a slight burning feeling a metallic taste in the mouth and a warm flushing of the body.Order a CBC ESR and blood cultures.Symptoms Younger patients may have these symptoms Anxiety Breast enlargement in men possible Difficulty concentrating Double vision Eyeballs that stick out exophthalmos Eye irritation and tearing Fatigue Frequent bowel movements Goiter possible Heat intolerance Increased appetite Increased sweating Insomnia Irregular menstrual periods in women Muscle weakness Nervousness Rapid or irregular heartbeat palpitations or arrhythmia Restlessness and difficulty sleeping Shortness of breath with activity Tremor Weight loss rarely weight gain Older patients may have these symptoms Rapid or irregular heartbeat Chest pain Memory loss Weakness and fatigue Exams and Tests The health care provider will do a physical exam and may find that you have an increased heart rate.Peritoneal dialysis PD uses a catheter to introduce uid into the peritoneal abdominal cavity. Cialis They then compared general HRQOL among these three groups.B Thirddegree burn showing variable color deepred white black and brown.g.


  20 juni 2015 om 19:31
  LestPn

  The school established nursing as a formal occupation with proper training accreditation career progression and payment. cheapest cialis eIF a and RNase L can additionally signal for the induction of apoptosis.


  21 juni 2015 om 08:41
  Geogbees

  See Kidney disease support group When to Contact a Medical Professional Call your health care provider if your urine output slows or stops or you have other symptoms of acute kidney failure.Prevention Genetic counseling is recommended if you have a family history of this syndrome and wish to become pregnant. Buy Cialis Online Diagnostic procedure frequently used to assess fetal size and development C.Update Date Updated by David C.This is a surgical emergency.


  21 juni 2015 om 15:10
  LestPn

  Positive clinical experience with the drug has been reported Lance et al. Tadalafil This relationship shows that while the flow velocity in segment increases the pressure in that segment decreases.When facet joints become inamed and arthritic they lead to narrowing of the neural canal and spinal stenosisinstructions may be transmitted by nerve impulses or in some cases by chemical messengers called hormones which diffuse through the body and control various metabolic functions.It is used when an immediate effect from the drug is desired or when the drug cannot be safely introduced into other tissues.


  24 juni 2015 om 15:58
  JeryNek

  Diagnosis propecia 0.5 mg 1mg .


  28 juni 2015 om 09:42
  Geogbees

  INFLUENZA OUTBREAK A commuter in Tokyo Japan wears a surgical mask to help protect herself from infection during an influenza outbreak.Lazarus and Folkman Stress Appraisal and CopingPhiladelphia PA Lippincott Williams Wilkins FigureAsthma attacks can last for minutes to days and can become dangerous if the airflow is severely blocked. Buy Cialis .


  8 juli 2015 om 15:44
  JeryNek

  et al. generic levitra for sale in us Note the tumor has formed uid cysts and bloodlled sacs.sutureNERVOUS SYSTEM epilepsy Chronic brain disorder characterized by recurrent seizure activity.


  13 juli 2015 om 13:21
  HectTier

  Host chromatin can be altered epigeneti cally by covalent modication of histones e.th ed. priligy Depressed mood lowers social contacts which makes them more depressed which lowers social contacts which makes them more depressed and so on.As well as knockout general anesthesia other types were developed.A yearold Caucasian male comes to the clinic with a day history of chest pain.Casecontrol studiesirregularity present at birth PREFIXES C Select from the following terms to match the descriptions below. viagra for sale g.Prolonged PR interval f.The First Law of Thermodynamics does not forbid the reverse process whereby the heat from the floor would enter the object and be converted into kinetic energy causing the object to jump back on the table.It appeared to be linked to certain lifestyles and behaviors in particular homosexuality and intravenous drug use.and in men with ED Lal et al. buy viagra A.In addition a number of these studies used medical record review to identify patients with ED as opposed to anonymous patient reports.rodents rabbits primates.NSAIDs steroids for arthralgias arthritisbone marrow cells mechanical e.However within those families its very difficult to tell them apart from one another.Actually because this value depends somewhat on the initial temperature of the water the calorie is defined as the heat required to raise the temperature of g of water fromcollection of blood in the brain can cause a stroke Cialis Online ONeill.Later practitioners formulated combination flower remedies including the wellknown Rescue Remedy containing Impatiens Star of Bethlehem Cherry Plum Rock Rose and Clematisa formula recommended for emergencies and frightening situations.thiamine H h ypercapnia hyperglycemia hyperthermia hyponatremia hypoglycemia hypoxia hypotensioncerebral hypoperfusion hypothermia E e ndocrine causes Addisonian crisis thyrotoxicosis hypothyroidism encephalitis encephalopathy hypertensive hepatic or uremic extreme disturbances in calcium magnesium phosphate D d rugs opiates barbiturates benzodiazepines other sedatives dangerous compounds carbon monoxide cyanide methanol Diseases of the Central and Peripheral Nervous Systems DiSeaSeS of the CeNtral aND PeriPheral NervouS SyStemS l generic viagra pills If there is repeat ST segment elevation on ECG within the first hours after infarction suspect recurrent infarction.ACOUSTIC TRAPS Electronically generated sounds that mimic those of animals and insects are increasingly being used as lures to trap the creatures.


  14 juli 2015 om 20:55
  LestPn

  ARDS often occurs along with the failure of other organ systems such as the liver or kidneys.Give IV fluids or blood if patient is volume depleted. best place buy strattera atomoxetine The cellulitis has not improved and the plan was to obtain an MRI tomorrow to rule out an abscess.He may also have read Timonis article on variolation.Alcohol became an integral part of European culture.FIGUREIf the situation is reversed the immersed animal tends to rise to the surface and it must expend energy to keep itself below the surface. isotretinoin 5mg B Complete the following terms based on their meanings as given below.Methods used to promote antigen presentation of mRNA vaccines include enhancing the extracellular halflife increasing intracellular stability and promoting help by CD T cells through presentation via MHCII molecules.B.In Sternberg R.I had a gassy distended feeling in my abdomen over the two weeks after surgery carbon dioxide gas was injected into the abdomen before surgery to allow space between abdominal organs. cialis 5mg The pages of De Humani were divided into seven books more akin to what we might today call chapters that summarized Vesaliuss extensive findings.The revolution in medical anesthesia in the s meant that surgeons no longer had to struggle with victims writhing in agony or work in doublequick time to minimize the torment see pp.Anaplastic carcinoma Accounts for of all thyroid cancers mostly seen in elderly patients Highly malignant May arise from a longstanding follicular or papillary thyroid carcinoma Prognosis grimDeath typically occurs within a few months.fractionationN will just dislodge the bone What would this angle be if the bones were lubricated Isotretinoin buy generic These ideas of remission and relapse originate from Hippocrates time and probably come from Hippocrates himself.After the age of about of men and of women are to some extent affected by this condition.b.A slowly varying signal can be displayed on a voltmeter which has a pointer that moves in accord with the current.From the s his observations and illustrations were published by The Royal Society of London and he kept contributing to its journals right up until his death.B The balloon is inated expanding the stent and compressing the plaque. Cialis Online Can help in identifying cause of pancreatitis e.The is the legal noncommercial name for a drug.b.Sensation


  17 juli 2015 om 01:37
  JeryNek

  It plays an important role in the bodys ability to protect itself from disease immunity especially in fetal life and during the early years of growth. propecia chibro proscar Airway hyperresponsiveness c.A Astigmatism and its correction.Among the Smith Papyrus cases are the earliest known descriptions of the cranial sutures the joints between skull bones the meninges the layers surrounding the brain and the cerebrospinal fluid the liquid that surrounds and cushions the brain. healthy man viagra offer The first cases of the immunodeciency syndrome are identified in New York and California.Once inside the cytosol the mRNA structure should be sufciently stable and efciently recruit trans lation initiation factors. cialis vs viagra Your fear or nervousness about being touched palpated may cause this symptom but there should be no pain.Diagnosis is by a blood test that shows the presence of the rheumatoid factor an antibody and xray images revealing changes around the affected joints.CausesGann P.The equations of translational motion for constant acceleration are presented in Appendix A and may be summarized as follows In uniform acceleration the final velocity v of an object that has been accelerated for a time t is v v at Cialis Online CIAfter the pulse the heart may resume its normal beat.hormone secreted by the kidney that stimulates formation of red blood cells B. Cialis et al.found that NS Bis trifluoromethyl phenylbromoHtetrazolylphenylthiourea a novel opener of BKCa channels caused relaxation of both intracavernosal arteries and CC strips primarily through opening of BKCa channels.


  29 juli 2015 om 14:30
  JeryNek

  The attainment and maintenance of a firm erection requires good arterial inflow of blood as well as efficient reduction of venous outflow.Raymond Cattell was a psychologist who was very interested in intellectual functioning and intelligence.Indeterminate A thyroid scan should be performed and if the lesion is cold by the scan surgical resection is indicated because about of these lesions are found to be malignant. brand viagra Fill out the AUA Symptom Score and share the results with your health care provider.Type II diabetic patients require exercise and diet initial steps as well as oral hypoglycemic drugs.Diseases of the PancreasBone metabolism does not appear to be significantly affected by loop diuretics.It is the macro vascular complications that cause death in the majority of type II diabetic patients. Accutane Insulin helps glucose sugar to pass into cells and it promotes the conversion of glucose to glycogen.In this way the effec tive length of the pendulum decreases.Other risks associated with having blood drawn are slight but may include Excessive bleeding Fainting or feeling lightheaded Hematoma blood accumulating under the skin Infection a slight risk any time the skin is broken Considerations Recent exposure to radioisotopes a recent nuclear medicine scan for example can interfere with test results.R R T R m Chapter Electricity We can calculate from the measured parameters shown in Table Cialis Online Quick Hit Multiple myeloma has a poor prognosis with a median sur vival of only to years with treatment and only a few months without treatment.Bill was told that an important potential side effect of taking neuroleptic drugs such as phenothiazines was amnesia gender identity disorder tardive dyskinesia accutane online fast deliverey Also reviewed by David Zieve MD MHA Medical Director A.It is associated with translocation t.Thoroughly wash all underwear and bed linens.eye abnormally turns inward G Describe the following visual conditions. priligy precio 2013 Always perform a cervical spine examination in any patient presenting with numbness and tingling in the upper extremities.testosteroneand the use of antiseptics in hospitals see pp.Cluster Headaches a.


  30 juli 2015 om 13:56
  Geogbees

  Clinical manifestations include polyuria and polydipsia.cata PSYCHIATRY L Match the following psychiatric drugs with their type and the conditions they treat consult Figure onLearn nervous system combining forms and use them with sufxes and prexes.Percutaneous treatments include balloon angioplasty atherectomy and stenting. cialis for sale in usa Y.They can come from inside of you motivation or selfregulation.P wavesthere should be one P wave for each QRS complex in a normal sinus rhythm.Surgicalsubtotal thyroidectomy a.Inflammatory polyps pseudopolyps are associated with UC.In Bradley WG Daroff RB Fenichel GM Jankovic J eds.It is necessary then to inject a contrast medium into the structure or uid to be visualized so that a specic part organ tube or liquid can be visualized as a negative imprint on the dense contrast agent. cialis without a doctor’s prescription Pathol.TM.You are going to learn about a number of different theories that have tried to link the biological with the psychological experience of emotion.Causes The cause of this condition is usually unknown.vulvo vulva vulvovaginitis vulvodynia Chronic pain with no identiable cause that affects the vulvar area labia clitoris and vaginal opening.The hypothyroid phase is usually selflimited and may be the only manifes tation of this disease if the hyperthyroid phase is brief. Viagra HighYield Neuroanatomyanalgesia MAs bacteria invade the middle ear pus formation occurs suppurative otitis media.large amounts of parenteral NaHCO TPN Exogenous glucocorticoids Figure Evaluation of hypernatremia.ss So many people die in such a short space of time across Europe that they c. cialis 40 mg She denies chest pain SOB or orthopnea.C.onco tumor oncology papillo nipplelike papillary A microscopic description of tumor cell growth.myelography Xray imaging of the spinal cord myelo after injection of contrast agent into the subarachnoid space surrounding the spinal cord.During the late th century these attitudes continued to permeate Western society and the first World Congress of Alternative Medicines was hosted in Rome Italy in Cialis Furthermore we will assume that throughout the stretch the resilin obeys Hookes law.Changes in activity may help manage the symptoms Decrease or stop any activity that causes you pain.Many other treatments are available.


  31 juli 2015 om 14:09
  Geogbees

  Cellulitis appears on an extremity as a warm reddish area of tender edematous skin.Physical therapy can be beneficial.Intracerebroventricular injection of Ang II caused contraction and terminated spontaneous erections in anesthetized dogs whereas administration of losartan selectively blocking Ang II receptors type AT resulted in smooth muscle relaxation and erection Kifor et al. Levitra pharmacodynamics Study of drug effects within the body.U.Normal value ranges may vary slightly among different laboratories.Cyclooxygenase COXindependent anticarcinogenic effects of selective COX inhibitors.Surgical therapy Aortic valve replacement is the treatment of choice.Because the rays of the sun come from one direction only at most half the body surface is exposed to solar radiation.Getting the Love You Want A Guide for Couples viagra from usa pharmacy acupressure Technique used to release blocked qi life force by applying nger pressure to points on meridians.DEFINITION MEDICAL TERMPrimary versus secondary Sjogrens syndrome a.Prevention Genetic counseling is recommended if you have a family history of this syndrome and wish to become pregnant.B. online viagra Blood transfusion for anemia and platelet transfusion for bleeding if necessarymonsterB Acute bacterial conjunctivitis.Actos pioglitazone antidiabetic agentIn distal proctitis there is no increased risk of colorectal cancer.a. priligy janssen cilag The tumor cells produce excess secretion of epinephrine and norepinephrine.c.Recurrent infections symptoms of anemia or thrombocytopeniadue to bone marrow involvementAlcohol has a pressor action and exces sive use can increase BP.dyn cm yescardiac MRI CARDIOVASCULAR SYSTEM KQT intervalthe normal QT interval should be less than half of the RR interval Buy Viagra asthma cases.Sills recommended the placement of PE tubes.Smoking cessation for instance has a major impact in reducing lung cancer rates and deaths from cardiovascular diseases.somatoform disorder


  4 augustus 2015 om 19:55
  HectTier

  NERVOUS SYSTEM Parkinson disease parkinsonism Degeneration of neurons in the basal ganglia occurring in later life and leading to tremors weakness of muscles and slowness of movement.Mood stabilizers.Check the lactate level if acute mesenteric ischemia is suspected.Site of block is usually within the AV node c. comprar priligy generico online .Neurologic a.Symptoms a. viagra 100 mg best price Parenteral iron replacement a.B Bacterial fermentation products such as SFCAs inhibit the NF k B signaling pathway and decrease HDAC activity to regulate homeostasis.Risk factor modification including smoking cessation and lipid lowering is also indicated where appropriate.This possibly was due to the lower number of severe COPD patients in our study.C. generic levitra no prescription This can be frustrating for men who have it but there are things you can do to help yourself.hormone secreted by interstitial cells of the testesThe diagnosis and severity of COPD had been established by a respiratory physician on the basis of international guidelinesclinical featuresKidney yang deficiency could bring on back pain and leg cramps so the advised remedy was jingui shen qiwan the kidney qi remedycontaining among other herbs fu zi aconite root mudan pi peony root fu ling China root and sheng dihuang rehmannia or Chinese foxglove. Cialis They are phagocytes phago eating swallowingthey engulf and digest bacteria.Unfortunately the treatment for the chronic prostatitis syndrome is far from perfect.Philadelphia Pa Saunders Elsever chapObtain the following for any neutropenic patient with a fever CXR panculture blood urine sputum line tips wound CBC complete metabolic panel.Our study was approved by the ethics committees of the and Cancer Council NSW. best price 100mg generic viagra Aberrant gut microbial composition termed dysbiosis has been reported in inammatory bowel disease patients who are at increased risk for CRC devel opment.THE BACK When the trunk is bent forward the spine pivots mainly on the fifth lumbar ver tebra Fig.Philadelphia Pa Saunders Elsevier chap


  7 augustus 2015 om 06:55
  HectTier

  Once youve got a psychological overlay of wondering if youre going to have a problem performing Brown says youre almost guaranteed that youre not going to get an erection.Good comprehension of language written and spoken e.SPEED AND VELOCITY Velocity is defined as the rate of change of position with respect to time. propecia he impotencia S.decubitus ulcerPhiladelphia Pa Saunders chapHemorrhageAs it resolves the patient may have desquamation of overlying skin.h cialis canadian pharmacy e.Transfusion of packed red blood cells c.Local treatments in which only the breast and surrounding tissues are treated involve surgery and radiation.Infected children often experience milder symptoms or no symptoms.Several tomographic techniques CT scans have been developed to produce sliceimages within the body which provide depth information. order accutane The pituitary gland secretes folliclestimulating hormone FSH and luteinizing hormone LH after the onset of menstruation.MAGNETIC RESONANCE IMAGING Images of the shapes of internal organs obtained with computerized Xray tomography are excellent.coli.During the late th century these attitudes continued to permeate Western society and the first World Congress of Alternative Medicines was hosted in Rome Italy in antabuse for sale Chromosomes contain all of your genes and DNA the building blocks of the body.This disorder is rare in children..A count of organismsmL represents significant bacteriuria. acquista cialis generico online He also studied the reproductive organs and his name lives on in this area.Schultz borrowed elements from Eastern traditions such as Zen and certain forms of yoga to help overcome the fightorflight instinct encouraged by modern life and to foster a state of relax and restore in which the body can cope better with anxiety mood swings insomnia high blood pressure muscle tensions and stressrelated health problems.D.


  9 augustus 2015 om 22:30
  LestPn

  Histone acetyltransferases. propecia guayaquil Take antibiotics or other drugs exactly as prescribed do not skip doses complete the course even if you are already feeling better do not share prescriptions or save leftovers until next time vitally do not demand medication when a doctor says it is not needed and follow the best hygiene and preventative measures such as handwashing careful food preparation and the use of insect nets and repellents.Some cancers grow faster as a consequence of stimulation from hormones.The physiology and pathology of the female reproductive axis.Antony AC. tadalafil cialis from india TB Screen all patients with a yearly PPD test.This procedure is NOT recommended if you are pregnant or trying to become pregnant.The bile ducts help remove waste from the liver and carry salts that help the small intestine break down digest fat.It is often used to clarify findings from earlier xrays or CT scans.This can be a problem for very overweight people who lost a lot of weight. Viagra Online Progesterone is responsible for the preparation and maintenance of the uterus in pregnancy.Pus tends to spread down the medullary cavity and outward to the periosteum.Snow gave that blessed chloroform and the effect was soothing quieting and delightful beyond measure.et al.J.Many of the basic questions in biology remain unanswered.The primary treatment for ulcers is medication. cheap viagra 100mg focused update ACCFAHA Guidelines for the Diagnosis and Management of Heart Failure in Adults a report of the American College of Cardiology FoundationAmerican Heart Association Task Force on Practice Guidelines developed in collaboration with the International Society for Heart and Lung Transplantation.These images can be stored viewed on a monitor or printed on film.we can express the pressure drop as RIt occurs more commonly in hepatitis B D and E than in other types. generic viagra Jeong CW Lim DJ Son H Lee SE Jeong H.Signs Tachycardia tachypnea Late inspiratory crackles bronchial breath sounds increased tactile and vocal Quick Hit Classic CAP presents with a sudden chill fol lowed by fever pleuritic pain and productive cough.General characteristics see also Table


  10 augustus 2015 om 06:51
  JeryNek

  phobiaThyroid ultrasound a.Mild analgesics relieve mild to moderate pain such as myalgias headaches and toothaches. antabuse In the s research scientists suggested that there were pairs of chromosomes in each human body cellone of each pair inherited from the mother and the other from the father.Consider a riveter as a point source of sound and assume that the intensities listed in Table Viagra AirSkin is thick hard and rigid with areas of both depigmented and hyperpigmentation.Systemic manifestations include fever difficulty eating renal failure and sepsis. priligy dapoxetine usa Also select from the following the endocrine glands and hormones involved in each disease.The first mechanism has to do with DNA tags which are also called epigenetic marks.Lately he has noticed pain and tenderness in his right toe called talipes podagra rickets and also hard lumpy deposits over his elbows.The choice of drug regimens and other treatment depend on making a correct assessment of these factors.Fill out the AUA Symptom Score and share the results with your health care provider. online cialis Onehalf liter of blood is removed from the body each week until the body iron level is normal.A panic attack can occur in the context of other anxiety disorders such as phobic obsessivecompulsive posttraumatic stress and generalized anxiety disorders.This is termed the pulmonary or lesser circulation.In the recovery room she experiences a sudden onset of SOB nausea palpitations and chest pain.CausesTo check the prostate gland a physician will carry out a digital rectal examination which involves inserting a well lubricated gloved finger into the rectum to check for any abnormalities of the gland. cialis ebay levitra comparaison APPENDIX II ABBREVIATIONS ACRONYMS EPONYMS AND SYMBOLS Sjogren syndrome Heinrik S.Used in the treatment of pancreatic cancer and other conditions.voyeurism Sexual excitement is achieved by observing unsuspecting people who are naked undressing or engaging in sexual activity.voiding cystourethrogram VCUG Xray image with contrast of the urinary bladder and urethra obtained while the patient is voiding.


  5 oktober 2015 om 15:30
  Geogbees

  CANCER MEDICINE ONCOLOGY A B FIGURE A Patient with Hodgkin disease before radiation therapy. accutane on line J.Laser light focused on the damaged blood vessel seals the leak and halts further retinal deterioration. Clomid Pulmonary embolus PE can originate from the iliofemoral pelvic calf ovarian axillary subclavian and internal jugular veins as well as the inferior vena cava and cavernous sinuses of the skullsee Chapter for discussion on PE.LDH twothirds the upper limit of normal serum LDH b.adventitious breath soundsWhen right ventricular failure occurs the corresponding signs and symptoms appear JVD hepatomegaly ascites peripheral edema.Addiction is the physical and psychological dependence on and craving for a drug and the presence of clearly unpleasant effects when that drug or other agent is withdrawn. Vardenafil Antiseptics against infection and antipruritics against itching commonly are used as ointments creams and lotions.Laparo and celio mean cialis from canada Effective vaccines developed in the th century have made polio relatively uncommon.Alternative Names Vanishing testes anorchia Empty scrotum anorchia Scrotum empty anorchia References Lambert SM Vilain EJ Kolon TF.Aside from its many industrial uses as a binding and gumming agent in products ranging from confectionery to paints gum arabic has a long history in traditional African and Asian medicine.The patient cannot sense the need to urinate.Bones of the Arm and Hand These are described with the subject in the anatomic positionstanding with the arms held at the sides and the palms forward. Viagra Online D.She realized that she was experiencing malaise euphoria hypoglycemia and drank a sports drink containing sugar which made her feel better.Visual disturbances a.Nucleic acidbased vaccines have been shown to be particularly suitable for the generation of potent CTL responses as they enable expression of the encoded protein in the cytosol of the target antigenpresenting cell APC.


  6 oktober 2015 om 00:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!