The Next Web Conference 2006 (verslag)

The Next Web Conference 2006 (verslag)
The Next Web Conference 2006 (Fotografie: Guido van Nispen)

Gisteren vond in de Barbizon Palace St. Olofskapel te Amsterdam het congres The Next Web Conference 2006 plaats. Een congres dat vooral in het teken stond van web 2.0.

Ik kon er zelf helaas niet bij aanwezig zijn maar bij een congres over web 2.0 zou ik dat prima via internet moeten kunnen volgen. Althans dat dacht ik maar dat bleek een grote vergissing. Alle verhalen over socializing, sharing en creating ten spijt, het bleef gisteren opmerkelijk stil op Technorati, Flickr en YouTube. Was er geen internetverbinding? Was het niet interessant genoeg? Waar ging het mis?

Pas gisteravond laat druppelden de eerste postings over het congres binnen: Iemand anders nog iets te melden over het congres?


Geplaatst in

DelenEr zijn 28 reacties op dit artikel

 • Ik heb live geblogged tijdens The Next Web. Ik denk dat je de verkeerde tag te pakken had gisteren (komt toch weer een zwakte van taggen naar boven).

  geplaatst op
 • Dank voor de update en het prima verslag Wouter. Inmiddels toegevoegd aan het lijstje! Ik heb gisteren verschillende tags gebruikt maar geen van de tags gaf een bruikbaar resultaat. Welke tags heb jij gebruikt?

  Verder ben ik wel benieuwd of er nog iets is verteld over de businessmodellen van web 2.0. Hoe en wie gaan er geld mee verdienen?

  geplaatst op
 • Gisteren na het verhaal van Mike Arrignton zijn hottest web 2.0 top 10 lijstje op het web gezet..

  geplaatst op
 • @Marco: Ik had thenextweb en the next web gebruikt als tags.

  Er werd niet specifiek ingegaan op nieuwe soorten businessmodellen naast de al bestaande modellen zoals advertising, revenue sharing en affiliations. Ik las wel ergens op een weblog dat het hosten van een web 2.0 conferentie ook als een nieuw business model kon worden beschouwd, vond ik wel een grappige opmerking.

  Een van de dingen die me opviel tijdens de conferentie is dat er een hoop gepraat werd over toepassingen rondom widgets (kleine stukjes software van bijvoorbeeld eBay, Flickr, Amazon, etc die je makkelijk kan includen op je weblog, mobiel of online startpagina).

  Onder andere Widsets, Netvibes en Snipperoo waren hier op de conferentie erg mee bezig. "Widget marketing" is kennelijk op dit moment een hot subject.

  geplaatst op
 • Hartelijk dank voor het verslag van Web 2.0.

  Ik heb met enige verwondering naar het lijstje van hottest start-ups zitten kijken en me verwonderd over Last.FM. Ik heb in 2002 kennis gemaakt met het team van Last FM. Het team bestond uit studenten van een Britse college. Ze wonnen toen de Europrix Top talent Award, kregen een geldprijs en begonnen in 2003 aan hun commerciele carriere. Na drie jaar noem je een bedrijf toch geen start-up meer?

  geplaatst op
 • Ik was er ook. De volgende keer ga ik hier even checken wie allemaal komt. Ik denk dat ik o.a. achter Wouter heb gezeten, heb ergens uzy.nl opgeschreven om te kijken.

  Wel geestig : meer & meer zie je dit : 1/3 van de zaal had Apple's op de schoot en schreven mee met de sprekers en het geflits van digitale camera's was vrijwel permanent.

  Wat inhoud betreft was het congres niet erg zwaar - zie de opmerking over businessmodellen. Vind het toch redelijk pijnlijk dat er zo weinig vragen uit het publiek kwamen (in de US mag een spreker blij zijn als hij kan stoppen met beantwoorden van alle vragen). Echt laaiend enthousiasme kwam daarom niet vrij.

  Hoewel Kelly inderdaad redelijk filosofisch was, bracht hij mij het meest aan het denken : de 4000 dagen van het internet zijn al genoemd door Wouter. Maar zijn gedachte dat deze tijd te vergelijken is met de Industriele Revolutie en dat over 1000 jaar mensen zullen denken : "Wat moet dat een geweldige tijd zijn geweest om in te leven", liet mij wel even stil staan waar we nu mee bezig zijn.

  Ik ga voortaan zeker na de voor- en naborrels : daar worden de contacten gesmeed en komen de echt mooie verhalen los.

  geplaatst op
 • @ewout: Bij de meeste sprekers was er niet al te veel tijd om vragen te kunnen stellen. Ik had er zelf ook een paar, maar meestal was het na 3 vragen wel afgelopen. Misschien dat er daarvoor bij de volgende conferentie wat meer tijd kan worden ingeruimd, zeker bij de sprekers met een "high profile" zoals Arrington of Kelly.

  geplaatst op
 • Jammer dat je er niet was Marco, volgende keer zeker komen. Congres was meer dan de moeite waard; vooral de presentatie van Kevin Kelly. Inderdaad weinig coverage voor een dergelijk congres. Wellicht komt het nog!?

  geplaatst op
 • Je hebt wel gelijk Marco, Wouter was eigenlijk één van de weinige die live aan het bloggen was. Iets dat ik de volgende keer absoluut van plan ben.

  Maar inmiddels staat mijn verslag hier online:
  http://www.blueace.nl/2006/07/the-next-web-incredible-time-to-be-alive/

  Een lijstje met alle aanwezige projecten vind je hier:
  http://www.blueace.nl/2006/07/the-next-web-de-projecten/

  geplaatst op
 • de radio programma's zijn ook wel interessant om te vermelden.

  geplaatst op
 • Ik las wel ergens op een weblog dat het hosten van een web 2.0 conferentie ook als een nieuw business model kon worden beschouwd, vond ik wel een grappige opmerking


  Alles zo doorlezend (ook de links naar andere verslagen en opsommingen) is dit nu precies de essentie van al het 2.0 gebrabbel:

  Men probeert het wiel opnieuw uit te vinden terwijl het slechts bij pimpen blijft en doet alsof alles ineens zo baanbrekend en sensationeel en anders is en moet. Het is in de meeste gevallen niet meer dan een pak waspoeder met een nieuw jasje en de sticker "vernieuwde formule".

  geplaatst op
 • Ondanks het feit dat metadata een grote rol speelt in Web2.0 lijken er slechte metadata afspraken geaakt te zijn. Ik heb daarom maar eens een en ander bij elkaar getagged voor jouw lezers, want er is natuurlijk wel wat meer dan je 4 linkjes. Een begin op http://del.icio.us/wowter/thenextweb

  geplaatst op
 • @ Kasper, relativeren is prima en veel dingen kunnen korter benoemt worden maar volgens mij ga je met "de essentie" te kort door de bocht. De multimediale groei, toepassing en gebruik van ideeen op het gebied van social sites, software, design ala "less is more" moet dus in essentie oude meuk genoemd worden? Nou, dan maar liever niet kleurloos.

  geplaatst op
 • Natuurlijk ben ik kort door de bocht en veeg ik ook te gemakkelijk alles op 1 hoop maar het is om aan te geven wat ik (niet) zie gebeuren.

  Uiteraard staan techniek en (sociale) ontwikkelingen niet stil maar juist de echt baanbrekende concepten zie ik amper terug terwijl rip-offs allerlei fondsen binnenhalen waarbij het in veel gevallen meer een Bubble 2.0 lijkt. En bedrijfsovernames zijn ook al bijna even oud als de mensheid en ook qua businessmodellen/inkomstbronnen vervalt men al snel in de oude (vertrouwde) waarden.

  geplaatst op
 • Dank voor alle updates; heb inmiddels de lijst met links geupdate!

  geplaatst op
 • Hoewel de ene presentatie inspiratievoller was dan de andere, is mijn algemene mening toch redelijk positief. Tuurlijk was het verhaal van Kelly filosofisch gebrabbel (positief bedoeld :)) en waren enkelen van zijn opmerkingen 'opmerkelijk' (in de toekomst wordt alles gratis, wat redelijk wat ophef veroorzaakte, tot hij om een concreet voorbeeld voor de verzekeringsbranche werd gevraagd.. toen bleek het simpelweg te gaan om een marketingpropositie, niks nieuws onder zon dus). Zijn verhaal zette je in ieder geval wel aan het denken en daar hoort zo'n congress om te draaien. Wel jammer dat behoorlijk wat sprekers lastminute werden vervangen, maar de oplossing om live met Digg.com een interview te houden was zeker aardig. Leuikste roddel? 60 miljoen geboden door Myspace op Hyves??? waar kwam dat nieuws vandaan? :)

  geplaatst op
 • Langzamerhand wordt het toch een aardig lijstje. Zojuist postings van Alper, Erwin Boogert en Eduard de Wilde toegevoegd.

  Eduard refereert nog aan een uitspraak van Kevin Kelly: The only value is that which cannot be copied. Denk er maar eens over na!

  geplaatst op
 • Er was inderdaad geen internet-verbinding. JFG kreeg hem met zijn iBook in ieder geval niet aan de praat. Daarnaast waren er sowieso weinig laptops. Ik zag opmerkelijk veel mensen papier gebruiken wat op een normale tech conferentie toch echt not done is.

  De sfeer was goed maar ik had het idee dat het publiek toch meer money dan savvy was.

  geplaatst op
 • Dank voor de update Alper!

  Er druppelen zo af en toe nog wat verslagen binnen. Zo heb ik zojuist nog het verslag van Sjors Timmer toegevoegd. In NRC.next van vandaag ook een uitgebreid verslag van Ellen de Bruin over de presentatie van Kevin Kelly met als titel 'Internet + Wij = Machine'. De Bruin verwijst onder andere naar de enorme informatiegroei (zie ook: How Much Information?).

  geplaatst op
 • Er was weldegelijk een verbinding Alper. Wouter heeft immers live geblogged en we hebben samen nog de binnenstromende foto's op Flickr zitten te bekijken.

  geplaatst op
 • Zo, we hebben de hele dag gewerkt aan het updaten van de Next Web website voor de volgende conferentie. 11 mei 2007 plannen we The Next Web Conference 2007. De eerste sprekers hebben we al confirmed en we praten met sponsoren natuurlijk. Je kunt je alvast inschrijven ook voor de volgende.

  Over de kritiek: de wireless verbinding was helaas betaald. Ik heb mijn eigen laptop aangesloten en die vervolgens ingesteld als gratis hotspot maar door de grote hoeveelheid gebruikers bleef die maar crashen. Is een terecht opunt van kritiek. Gaan we volgend jaar beter doen.

  Er waren maar 2 sprekers die niet kwamen opdagen en die hebben we beiden netjes vervangen.

  Suggesties voor sprekers voor volgend jaar en andere opbouwende kritiek zijn hartelijk welkom. Desnoods rechststreeks naar boris at thenextweb.org maar liever hier zodat iedereen en op kan reageren...

  geplaatst op
 • Staat genoteerd Boris!

  Wellicht dat jullie volgend jaar ook Pierre François van underscore_consulting kunnen vragen. Heb net zijn video 'Ingredients for Web 2.0 Success' bekeken. Hilarisch!

  geplaatst op
 • Een kleine voorzet, Boris:

  - John Battelle
  - Chris Anderson
  - Edward Castronova

  en/of andere economen/vc's/entrepreneurs met heldere visies over houdbare business modellen op het huidige internet.

  Volgens mij moet je je volgend jaar vooral richten op de economische kanten van het nieuwe web. 'Gift economy', free software, open source, virtual economies, communities en dergelijke. Kan erg interessant zijn en er is (in Nederland althans) vooralsnog weinig aandacht voor de invloed van virtual economies op de reele economie.

  Of nodig gewoon een paar scholieren (basisschool/middelbare school) uit om te vertellen hoe zij het web in het dagelijks leven gebruiken. Kan verhelderend zijn.

  geplaatst op
 • Grappig : ik was degene die de vraag stelde over verzekeringen. Zat ik daar met al die wilde nieuwe sites. ;^D Was ook niet zo onder de indruk van zijn antwoord, desondanks ga ik er iets mee doen.

  Verder : via podcast : De Electronische Eeuw van Herbert Blankensteijn - hadden we die al ? http://www.bnr.nl/rss/podcast.asp?weblogId=16. O.a. een paar korte interviews met Kevin Kelly, andere spreker en met Boris. In Engels deze keer. Volgende podcast gaat er ook over.

  Boris, hoorde nu ook je verhaal achter de conference en ik moet zeggen : mijn complimenten ! Gaaf dat jullie gewoon er in zijn gestapt en dat er na 2,5 maanden dit resultaat er was. Laten we hopen dat het een langdurige cyclus conferenties wordt.

  Mijn suggestie : Howard Rheingold moet er de volgende keer bij zijn, als medeoprichter van Wired, bedenker en eerste beschrijven van de Virtual Community en als schrijver van div. boeken, o.a. http://www.smartmobs.com. (Daarnaast een persoonlijke kennis van mij) ;^D

  geplaatst op
 • He Ewout, als het een kennis is van je vraag hem dan maar vast!

  geplaatst op
 • Boris, Monique van Dusseldorp heeft Howard Rheingold vorig jaar uitgenodigd. Howard liet weten dat hij er graag bij was geweest, temeer daar hij in het begin van dezelfde week al in Nederland was. Helaas lag zijn reissschema vast en moest hij woensdag weer terug zijn in Amerika.

  In overleg met Howard en Monique heb ik Smartmobs op het Event vertegenwoordigd en daarover als blogger frekwent verslag gedaan op de site van Howard Rheingold http://smartmobs.com

  geplaatst op
 • Herstel, de uitnodiging van Monique van Dusseldorp vorig jaar betrof het Crossmedia Event Picnic'06 , wat niet wegneemt dat Howard met zijn visie op Technologies of Cooperation aan The Next Web Conference ook een bijdrage van formaat zou leveren.

  geplaatst op
 • Bedankt Gerrit! We hebben inmiddels contact met hem. Hij is duur maar leuk! We zullen zien of we er uit komen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.