Google Checkout live

Google Checkout live

Google Checkout live

Het heeft al geruime tijd de gemoederen bezig gehouden, maar Google’s eigen betalingssysteem is live, het systeem is genaamd Google Checkout en niet Gbuy zoals meermaals werd gesuggereerd. Google Checkout zal een directe concurrent worden van E-bays PayPal, maar zou volgens analisten ook prima samen kunnen gaan met PayPal. Grote pluspunt van Google Checkout is natuurlijk dat het geintegreerd is met al je andere Google services.

Google zet hoog in op het voorkomen van misbruik, zo worden onder andere creditcard- en emailgegevens niet doorgegeven aan de verkoper, zie afbeelding. Dit is echter iets wat PayPal ook al langere tijd doet.

Interessant is vooral ook de koppeling die Google Checkout maakt met Adwords. Voor adverteerders in Adwords die gebruik maken van Checkout, wordt naast hun advertentie ook een Google Checkout button getoond waarmee Google gebruikers kunnen zien dat er met Checkout betaald kan worden. Dit kan natuurlijk voordelen hebben voor die adverteerders als blijkt dat Google gebruikers een voorkeur hebben voor sites met Checkout systeem en dus het aantal kliks voor de adverteerders met Google Checkout zal toenemen en daarmee ook de waarde van de advertentie.

Helaas voor ons is Google Checkout op dit moment nog niet in Europa beschikbaar. Meer info is beschikbaar op de Checkout tour pagina
en via Search Engine Watch.


Geplaatst in

DelenEr zijn 8 reacties op dit artikel

 • Ehh.. Heini. Ik heb geen enkel probleem om een account te krijgen bij Google checkout en mijn creditcard billing adress in in Nederland. Of bedoelde je beschikbaar bij Europese online shops?

  geplaatst op
 • Ja maar waar stuur jij het geld dan heen Erik ? Of werkt dit anders dan bij Paypal. En hoe zit het met de gebruikskosten ?

  Leuk filmpje op de site btw.

  geplaatst op
 • Ik heb een snelle vergelijking gemaakt tussen Google checkout en Paypal:

  Account verificatie:
  Paypal heeft een proces waarbij je account wordt geverifieerd door een bepaald bedrag van je creditcard te laten afschrijven en de bij deze boeking vermelde code in te voeren in het paypal-systeem. Daarbij krijg je het afschreven bedrag weer terug als paypal-tegoed, maar op deze wijze is er wel een controle. Bij Google checkout moet je een telefoonnummer invoeren ter verificatie van je account. Dat heb ik dus gedaan, maar nog niets gehoord.

  Adwords checkout-icon:
  Google koppelt Checkout aan Adwords, iets dat Paypal niet kan. Los van het feit of gebruikers Google Checkout als een pré zien, heeft dit voor adverteerders voordelen. Je kunt je op deze wijze (in het begin) onderscheiden tussen alle Adwords-vermeldingen. Iets dat je denk ik niet moet onderschatten.

  Reviews geintegreerd:
  Google biedt geintegreerd in Checkout de mogelijkheid om verkopers te beoordelen, voor zover mij bekend heeft Paypal dit niet. Wellicht over enkele maanden dus in de zoekresultaatpage van Google tevens de beoordeling van de winkel door de Checkout gebruikers? Wellicht een ranking die beinvloed wordt door deze beoordeling?

  Geen tegoed mogelijk:
  Bij paypal kan ik een tegoed aanhouden op mijn paypal-account. Ik heb dit bij Google Checkout nog niet gevonden, maar misschien komt dit er nog in. 't lijkt er nu op dat ze een betaling gewoon direct afrekenen. Als dit klopt, is het toch wel een gemiste kans. Een paar dollars tegoed van alle Checkout gebruikers levert Google toch aardig wat rente op.

  Geen transactiemogelijkheid tussen gebruikers:
  Paypal gebruikers kunnen onderling geld overmaken. Dit lijkt niet in Google Checkout te zitten.

  Kosten:
  Een product verkopen via Google Checkout kost je 2 procent van de prijs plus 20 dollarcent per transactie. Paypal eBay rekent 1,9 procent en 30 dollarcent.

  Status bestelling:
  Google Checkout toont de status (!) van al je lopende bestellingen. Paypal toont alleen de betalingen.

  Gebied:
  Paypal wereldwijd. Google Checkout voor kopers wereldwijd, voor verkopers alleen in Amerika.

  Aanvullingen of verbeteringen kunnen in een reactie worden gezet.

  Vooralsnog voelt Google Checkout voor mij als gebruiker gewoon als een partij die de creditcardbetaling afhandeld en niet een virtuele bank zoals Paypal. Maar wat is niet is zal zeker nog komen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om geld onderling over te maken alleen tussen Gmail-gebruikers.

  geplaatst op
 • Wat ook interessant is is hoe Checkout omgaat met de gevreedse chargebacks, dus bedragen die om duistere redenen als gebruik van valse creditcards of 'ontevreden' klanten zonder pardon teruggevorderd worden bij Paypal.

  geplaatst op
 • @Erik: Je kan wel een account aanmaken, maar probeer eens iets te kopen. Dat zal je niet lukken via checkout.

  geplaatst op
 • @Michel: hmm inderdaad daar lijkt het wel op. Na klik op Google checkout button krijg ik de veelzeggende melding "Oops! An error occurred while processing your request". Die restrictie is niet erg duidelijk aangegeven.

  geplaatst op
 • Als je noemt dat Google Checkout koppelt aan Adwords (en dat is natuurlijk wel een voordeel), dan is het overzicht niet compleet als je niet vermeld dat Paypal gekoppeld is aan eBay.

  En eBay biedt kopers ook de mogelijkheid verkopers te boordelen.

  Volgens de financiele vakbladen uit Amerika (kan bron zo even niet vinden, maar las het gisteren op http://www.google.com/finance?cid=694653 ) is de kracht van Paypal toch wel dat het zo wijd is vertakt via eBay. Maar ja, met de vele (en prachtige) diensten die Google al levert denk ik dat Checkout razendsnel groeit. Adwords gebruikers, maar ook de Adsense gebruikers stappen er natuurlijk allemaal direct in. Dan hebben ze al een lekkere basis volgens mij.

  geplaatst op
 • Hoe weet je wat de verzendkosten zijn als je uit een VS winkel iets wilt kopen? (en Ned. bezorgadres.)
  Staat dat duidelijk ergens vermeld? En weet iemand wat die gemiddeld bedragen?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.