Google Checkout live

29 juni 2006, 05:44

Google Checkout live

Het heeft al geruime tijd de gemoederen bezig gehouden, maar Google’s eigen betalingssysteem is live, het systeem is genaamd Google Checkout en niet Gbuy zoals meermaals werd gesuggereerd. Google Checkout zal een directe concurrent worden van E-bays PayPal, maar zou volgens analisten ook prima samen kunnen gaan met PayPal. Grote pluspunt van Google Checkout is natuurlijk dat het geintegreerd is met al je andere Google services.

Google zet hoog in op het voorkomen van misbruik, zo worden onder andere creditcard- en emailgegevens niet doorgegeven aan de verkoper, zie afbeelding. Dit is echter iets wat PayPal ook al langere tijd doet.

Interessant is vooral ook de koppeling die Google Checkout maakt met Adwords. Voor adverteerders in Adwords die gebruik maken van Checkout, wordt naast hun advertentie ook een Google Checkout button getoond waarmee Google gebruikers kunnen zien dat er met Checkout betaald kan worden. Dit kan natuurlijk voordelen hebben voor die adverteerders als blijkt dat Google gebruikers een voorkeur hebben voor sites met Checkout systeem en dus het aantal kliks voor de adverteerders met Google Checkout zal toenemen en daarmee ook de waarde van de advertentie.

Helaas voor ons is Google Checkout op dit moment nog niet in Europa beschikbaar. Meer info is beschikbaar op de Checkout tour pagina

en via Search Engine Watch.

Heini van Bergen
Senior Online Advertising Expert bij Beslist.nl

Heini van Bergen is als Senior Online Advertising Expert inhoudelijk verantwoordelijk voor de Online Advertising kanalen van Beslist.nl.

Categorie
Tags

8 Reacties

  evroekel

  Ehh.. Heini. Ik heb geen enkel probleem om een account te krijgen bij Google checkout en mijn creditcard billing adress in in Nederland. Of bedoelde je beschikbaar bij Europese online shops?


  29 juni 2006 om 11:15
  spijkertje

  Ja maar waar stuur jij het geld dan heen Erik ? Of werkt dit anders dan bij Paypal. En hoe zit het met de gebruikskosten ?

  Leuk filmpje op de site btw.


  29 juni 2006 om 14:37
  evroekel

  Ik heb een snelle vergelijking gemaakt tussen Google checkout en Paypal:

  Account verificatie:

  Paypal heeft een proces waarbij je account wordt geverifieerd door een bepaald bedrag van je creditcard te laten afschrijven en de bij deze boeking vermelde code in te voeren in het paypal-systeem. Daarbij krijg je het afschreven bedrag weer terug als paypal-tegoed, maar op deze wijze is er wel een controle. Bij Google checkout moet je een telefoonnummer invoeren ter verificatie van je account. Dat heb ik dus gedaan, maar nog niets gehoord.

  Adwords checkout-icon:

  Google koppelt Checkout aan Adwords, iets dat Paypal niet kan. Los van het feit of gebruikers Google Checkout als een pré zien, heeft dit voor adverteerders voordelen. Je kunt je op deze wijze (in het begin) onderscheiden tussen alle Adwords-vermeldingen. Iets dat je denk ik niet moet onderschatten.

  Reviews geintegreerd:

  Google biedt geintegreerd in Checkout de mogelijkheid om verkopers te beoordelen, voor zover mij bekend heeft Paypal dit niet. Wellicht over enkele maanden dus in de zoekresultaatpage van Google tevens de beoordeling van de winkel door de Checkout gebruikers? Wellicht een ranking die beinvloed wordt door deze beoordeling?

  Geen tegoed mogelijk:

  Bij paypal kan ik een tegoed aanhouden op mijn paypal-account. Ik heb dit bij Google Checkout nog niet gevonden, maar misschien komt dit er nog in. ’t lijkt er nu op dat ze een betaling gewoon direct afrekenen. Als dit klopt, is het toch wel een gemiste kans. Een paar dollars tegoed van alle Checkout gebruikers levert Google toch aardig wat rente op.

  Geen transactiemogelijkheid tussen gebruikers:

  Paypal gebruikers kunnen onderling geld overmaken. Dit lijkt niet in Google Checkout te zitten.

  Kosten:

  Een product verkopen via Google Checkout kost je 2 procent van de prijs plus 20 dollarcent per transactie. Paypal eBay rekent 1,9 procent en 30 dollarcent.

  Status bestelling:

  Google Checkout toont de status (!) van al je lopende bestellingen. Paypal toont alleen de betalingen.

  Gebied:

  Paypal wereldwijd. Google Checkout voor kopers wereldwijd, voor verkopers alleen in Amerika.

  Aanvullingen of verbeteringen kunnen in een reactie worden gezet.

  Vooralsnog voelt Google Checkout voor mij als gebruiker gewoon als een partij die de creditcardbetaling afhandeld en niet een virtuele bank zoals Paypal. Maar wat is niet is zal zeker nog komen. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om geld onderling over te maken alleen tussen Gmail-gebruikers.


  29 juni 2006 om 14:51
  Kasper Katje

  Wat ook interessant is is hoe Checkout omgaat met de gevreedse chargebacks, dus bedragen die om duistere redenen als gebruik van valse creditcards of ‘ontevreden’ klanten zonder pardon teruggevorderd worden bij Paypal.


  29 juni 2006 om 15:05
  Michel

  @Erik: Je kan wel een account aanmaken, maar probeer eens iets te kopen. Dat zal je niet lukken via checkout.


  29 juni 2006 om 15:08
  evroekel

  @Michel: hmm inderdaad daar lijkt het wel op. Na klik op Google checkout button krijg ik de veelzeggende melding “Oops! An error occurred while processing your request”. Die restrictie is niet erg duidelijk aangegeven.


  29 juni 2006 om 15:33
  Guido

  Hoe weet je wat de verzendkosten zijn als je uit een VS winkel iets wilt kopen? (en Ned. bezorgadres.)

  Staat dat duidelijk ergens vermeld? En weet iemand wat die gemiddeld bedragen?


  13 juli 2006 om 08:15

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!