WK Voetbal en warme weer slecht voor internet

WK Voetbal en warme weer slecht voor internet

WK Voetbal en warme weer slecht voor internet

Bij deze zomerse temperaturen en met het WK Voetbal op het programma, zijn steeds minder mensen geneigd om achter het internet te kruipen. De meeste websites zullen de komende periode dan ook een significante daling zien in bezoekercijfers.

Zelf gebruik ik al jaren de statistieken van startpagina.nl als graadmeter voor het internetgebruik in Nederland. In 2003 toonde Erwin van der Zande op basis van deze cijfers al aan dat bij een temperatuurstijging websites per graad Celcius verhoging een procent van haar bezoekers verliezen. Ik moet nog eens goed in de cijfers duiken maar een eerste blik op de grafieken (ook van Marketingfacts), leert me dat het WK Voetbal en het warme weer zeker een daling van 10% betekent voor het aantal sitebezoekers.

Hoe zit dat eigenlijk bij jullie?


Geplaatst in

DelenEr zijn 25 reacties op dit artikel

 • In onze netwerken is niet echt een daling te zien, wat wel opvalt is dat er tijdens Nederland-Servie gisteren wel een flinke daling was. De rust is ook precies te zien, en de 2e helft is iets slechter bekeken (want weer meer data bij ons)..

  Dataverkeer Affiliates.nl & Kliks.nl 11-06-2006

  geplaatst op
 • Grappig, ik heb net ook eens naar de stats van Marketingfacts gekeken en ook daar een piek tijdens de pauze van de voetbalwedstrijd en hoger bezoek tijdens de tweede helft:

  geplaatst op
 • Lijkt me duidelijk Marco! Het aantal mooie warme dagen in NL is beperkt dus daar wil je dan van genieten. Op de bloemenveilingen zeggen ze altijd 'vrouwen bloot, handel dood'. Dus als de temperatuur toeneemt, neemt de afzet op de bloemenveilingen sterk af. Uiteindelijk zijn vrouwen de grootste afnemers van bloemen en (kamer)planten. Wanneer die met het mooie weer liever buiten zijn of verkoeling zoeken aan het strand of andere wateren kopen zij in mindere mate bloemen en (kamer)planten.

  geplaatst op
 • Minder traffic, minder inkomsten maar ach.. ik geef m'n geld liever uit aan een biertje op het terras dan aan een regenjas dus van mij mag het nog wel even lekker weer blijven.

  geplaatst op
 • Niet alleen minder bezoekers maar ook de tijd dat ze op mijn site zijn, is een stuk korten en laat staan dat de bezoekers de tijd nemen om een actie/aankoop te verrichten. Ik denk dus dat het niet alleen minder bezoekers zijn maar dat de mensen ook minder "interesse" hebben als ze al op je website komen.

  geplaatst op
 • Veel minder bezoekers is niet eens het echte merkbare verschil, maar wel zoals Langace hiervoor zegt; het aantal geinteresseerde bezoekers, stuk minder inkomsten en holding time ivm normaal.

  geplaatst op
 • Zie ook de statistieken van de AMS-IX.

  geplaatst op
 • Roy, krijg net ook een tip binnen over een persbericht van AMS-IX (dank Anne!):

  (...) Tijdens de eerste poulewedstrijd van Oranje was afgelopen zondag een duidelijke dip te zien in het internetverkeer, constateert Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), één van Europa’s grootste onafhankelijke uitwisselplaatsen voor Internetverkeer. Aan de hand van statistieken over de hoeveelheid data die via hun knooppunt verwerkt wordt, kan AMS-IX zien welke factoren van invloed zijn op de hoeveelheid internetverkeer. Zondag zette vanaf 14.00 uur de daling in en tot zeker 17.00 uur was er geen stijging te zien in het aantal internetgebruikers, behalve tijdens de pauze.

  Ook het weer is van grote invloed op het aantal mensen dat online te vinden is. Na de wedstrijd was er een piek te zien en vervolgens ging menigeen weer van het mooie weer genieten. Op dagen met tropische temperaturen zijn er beduidend minder surfers online. De afgelopen zonnige dagen maar ook de warme dagen aan het begin van mei, laten een duidelijke dip in aantallen actieve gebruikers zien.

  “De algehele hoeveelheid uitgewisseld verkeer op ons internet knooppunt blijft hoog doordat er steeds meer internationaal verkeer uitgewisseld wordt. Dan zou je denken dat zaken als een Nederlandse poulewedstrijd weinig invloed uitoefenen op het verkeer. Toch bewijst deze daling dat Nederland massaal wegtrekt van de computer om het WK te volgen, initiatieven als online de wedstrijd zien ten spijt,” aldus Cara Mascini van AMS-IX. (...)


  Uiteraard ook met een grafiek ter onderbouwing:

  geplaatst op
 • WK en mooi weer zijn dodelijk! Maar ik zit zelf op halve kracht, dus vind ik het niet erg hoor!

  geplaatst op
 • Robert-jan schrijft:
  Lijkt me duidelijk Marco! Het aantal mooie warme dagen in NL is beperkt dus daar wil je dan van genieten. Op de bloemenveilingen zeggen ze altijd 'vrouwen bloot, handel dood'. Dus als de temperatuur toeneemt, neemt de afzet op de bloemenveilingen sterk af.

  Op de beurs geldt hetzelfde. Er is zelfs onderzoek naar gedaan (Ben Jacobsen, Universiteit van Amsterdam). Wat blijk? In landen waar relatief veel mensen in de maanden mei-oktober reizen, doet het zomer-winterpatroon zich het sterkst voor. Misschien geldt dit ook wel voor het internetgebruik. Hoe warmer het land, hoe zwakker de zomerinternetklant.

  Groet,

  Arnoud

  geplaatst op
 • Opmerkelijk dat het perbsericht van AMS-IX vandaag her en der is opgepakt zonder iets dieper in te gaan op de cijfers. Ben overigens ook benieuwd hoeveel mensen het bijgeleverde grafiekje goed hebben bekeken en tot de conclusie zijn gekomen dat het niet gaat om de megadip in het midden (internetverkeer tijdens de nacht) maar om het minidipje op driekwart van de grafiek (rond 16 uur).

  Planet is één van de weinigen die opmerkt dat het meten van internetverkeer zoals AMS-IX dat doet een vertekend beeld kan geven. Immers, voor een belangrijk deel wordt het internetverkeer veroorzaakt door het downloaden en (soms) uploaden van bestanden met ruilprogramma's. Dat kan onbeheerd doorgaan tijdens het voetballen. Bovendien is Ams-Ix internationaal en werkt ook veel verkeer uit andere landen af, zo blijkt uit het jaarverslag.

  Bezoekcijfers zoals die van Startpagina geven een realistischer beeld van hoe 'druk' het nu werkelijk is op internet. Zou aardig zijn om die stats eens in detail te bekijken!

  Leuk om te zien dat er op verschillende gebieden zoals op veilingen en de beurs ook onderzoeken hiernaar zijn gedaan.

  geplaatst op
 • @Marco:
  Dat 'mini-dipje' omvat 15 gigabit, oftewel 15.360 megabit, oftewel een daling gedurende die periode van (theoretisch) bijna 2 gigabyte per seconde. In een percentage een daling van 13%. Ik vind het nogal wat :)

  geplaatst op
 • Okay, het is iets meer dan een minidipje ;-)

  geplaatst op
 • ook in belgie wat minder bezoekers op de websites maar de conversie ratio op onze websites blijft op peil. Dus laat het goede weer maar aanhouden

  geplaatst op
 • @Marco: is volgens mij geen mini-dipje hoor. Als je overdag nachtelijke waarden haalt is dat behoorlijk. Wellicht had AMS-IX er een referentie bij kunnen zetten wat het 'normaal gesproken' had moeten zijn.
  @Svinus: tsja, België mag niet meedoen op de WK. Vandaar waarschijnlijk minder invloed van de combinatie mooi weer en voetbal.

  geplaatst op
 • Peter, de grafiek van AMX-IX laat de traffic zien van 2,5 dag en de traffic rond 16 uur is vergelijkbaar met die van 11 uur in de ochtend. Wat mij betreft dus niet echt een megadip!

  geplaatst op
 • eens Marco, ik heb te snel gekeken. we spreken van een mini-dipje vanaf nu!

  geplaatst op
 • geplaatst op
 • Je ziet het Peter, je moet voor straf het bord helemaal volschrijven met 'Ik zal elke dag Marketingfacts bezoeken, ondanks hitte en het WK' ;-)

  geplaatst op
 • ;-) ik zal het goedmaken met een uitgebreide kijkcijferanalyse van het WK. binnenkort het eerste deel . . .

  geplaatst op
 • Wat mij vooral opvalt is het snelle herstel van de traffic nadat de wedstrijd was afgelopen. Die
  "muur" zie je hetbest bij ons op de graffiec, maar als je de lope pakt zie je dit ook bj de AMX hierboven.

  Allemaal internet juncks die het niet langer op konden houden? Of is er massaal online naar voetbal content gezocht?

  geplaatst op
 • Hey dat was niet eerlijk, ik drukte enkel op de preview knop om te kijken hoe de graffiek erin zou komen, dit werkt blijkbaar net geheel naar behoren....

  Dan maar even als aanvulling op de bovenstaande typo's:
  hetbest==het best
  lope==loep
  graffiec==graffiek

  geplaatst op
 • Ook de online Stripstrijd van Het Parool heeft last van een zomerdip...

  geplaatst op
 • zoals beloofd is de WK kijkcijferanalyse gereed en staat inmiddels online.

  geplaatst op
 • Toch een goede timeout voor hardwerkende webmasters. :)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.