Consuminderaars zetten financiële situatie online

5 juni 2006, 07:45

Consuminderen staat volgens wikipedia voor minder consumeren; creatieve manieren om zuiniger met geld om te gaan ontstaan bij het bergafwaarts gaan van de economie na het knappen van de internetzeepbel enkele jaren geleden. Het consuminderen, voordien een begrip dat vooral door milieuactivisten werd gehanteerd, werd in bredere kring populair.

Ik heb mij verbaasd over de openheid waarmee aanhangers van consuminderen hun financiële huishouding via weblogs en fora delen met lotgenoten.

Omzetten flexibel krediet.

De blogger van het weblog operatie schuld omlaag woont sinds 2002 samen met 2 katten en heeft sinds die tijd hebben nogal wat schulden gemaakt. De totale schuld is inmiddels een beetje uit de hand gelopen en dit brengt zoveel kosten met zich mee dat ze besloten hebben de schuld te gaan aflossen. Het online publiceren van hun vorderingen, zien ze als een extra stimulans.

Iedereen op internet kan dan ook dit soort berichten lezen:

[blockquote]“Zo, ik ben net naar de bank geweest en heb zo goed als alles geregeld. Ben heel blij dat alles door kan gaan zoals gedacht, en zelfs nog beter! Ik zal het uitleggen: het idee was eerst om het flexibel krediet van 31000,- euro om te zetten naar een hypotheek krediet van hetzelfde bedrag. Echter, ik heb ook nog een lening lopen voor de auto, en die is ook duur. deze bedraagt nu nog iets minder dan 4000,-. Met de bank hebben we becijferd dat ik 35000,- euro kan lenen op basis van hypotheek krediet, en hiermee dan beide leningen kan aflossen. Zelf ben ik daar erg blij mee: het is in ieder geval weer 1 lening minder, en beide worden vervangen door een lening die ook nog eens ruim 3% goedkoper is. (rente staat nu op 5,4% voor hypothecair krediet bij ABN AMRO).

Het enige minpuntje is dat er een notaris aan te pas moet komen. Dit heb ik ook net geregeld: ik heb er 5 gebeld. de kosten varieerden tussen 501,- en 758,- euro! uiteraard heb ik de goedkoopste genomen… De bank stuurt de stukken van de nieuwe lening nu naar de notaris en dan kan er binnen enkele dagen (ik denk begin volgende week) een afspraak gemaakt worden om eea af te handelen. Nou ja, die 500 euro heb ik er binnen een half jaar alweer uit dus zo erg is het niet.” [/blockquote]

Niet altijd kommer en kwel.

Zo blogt op honderdeuro.web-log.nl een vrouw van 33 jaar die samen met haar man een éénmansbedrijf heeft, waarvoor zij de boekhouding doet. Vanwege het bedrijf hebben ze de nodige schulden, waar ze wel eens vanaf willen komen. Dwingende noodzaak om te gaan consuminderen is er echter niet, maar zo is haar stelling “ook als het niet moet, is het wel eens raadzaam om naar de uitgaven te blijven kijken”. Kortom bega niet de vergissing te denken dat het allemaal kommer en kwel is, balancerend langs de financiële afgrond.

Successtory.

weblog Schuldige‘Schuldige’ houdt sinds 2004 een weblog bij over zijn financiële situatie, zonder bezoekers te vragen geld te doneren. Door diverse oorzaken had hij in 2004 een schuld van €18.000. Hij besloot orde op zaken te stellen en stelde als doel om eind 2006 de hele schuld te hebben afgelost. Als extra stok achter de deur, startte hij het weblog.

‘Schuldige’ is geen desastreus geval. Hij gaat gewoon op vakantie, heeft een telefoon met een abonnement heeft en heeft een auto. Er staan geen incassobureaus bij hem op de stoep en hij heeft een salaris waarover hij tevreden is. Zijn vaste lasten worden netjes en altijd op tijd betaald. Via zijn weblog houdt hij de vordering van zijn schuld online bij. Postings zijn divers van een tracklist samenstellen voor een cd met afloshits tot de laatste stand van zaken ten aanzien van zijn schuld.

Alle inspanningen beginnen vruchten af te werpen. Zijn schuld is verminderd, de media weet hem steeds vaker te vinden en zelfs een consultant, tot enkele jaren geleden goed 275 gulden per uur ex btw, wordt door hem geinspireerd en start vervolgens zijn eigen weblog om de schulden af te lossen.

Ultieme resultaat van dit alles is dat ‘Schuldige’ zijn schuld verdwijnt en inmiddels al benaderd is door een uitgeverij om zijn verhaal in boekvorm uit te geven!

Samenvattend.

Zoals gezegd heb ik mij verbaasd over de openheid waarmee mensen hun financiële huishouding online zetten tot complete boodschappenlijstjes aan toe. Daar waar menig Nederlander moeite heeft zijn inkomen te vertellen, is er een actieve groep die hun hele financiële huishouding online zet. Inmiddels is er ook al een Consuminder webgroep van MSN en een Yahoo! Consuminder mailinglist van zo’n 100 berichten per maand. Marieke Henselmans, gaf in 1999 haar eerste boek uit Consuminderen met kinderen en weet inmiddels glamourbladen als de Cosmopolitan en Marie Claire te behalen met haar tips voor consuminderen.

Volksport nummer 1 zal het niet worden, maar wel een activiteit met een gestaag groeiende groep (online) aanhangers.

Zie ook: consuminderen.startpagina.nl.

Erik van Roekel
Product Owner Chatbot bij ING

Marketingprofessional met ruime ervaring in diverse internetprojecten in de financiële dienstverlening. Passie voor social media en internet in het algemeen. Stond aan de wieg van het ING Webcare Team in 2009 en gaf er 1,5 jaar leiding aan. Was daarna één van de drivers van de social media strategie voor ING Nederland in 2012 resulterend in een nummer 1 notering in de Social Media Monitor van Social Embassy. Werkzaam geweest bij Corporate Communications van ING Groep en van daaruit betrokken bij social media op internationaal niveau. Momenteel Product owner chatbot bij ING. Blogt op persoonlijke titel bij Marketingfacts en van 2004-2014 ook op de achtergrond actief geweest voor Marketingfacts o.a. bij de techniek en de redactie.

Categorie
Tags

10 Reacties

  justien

  Beste Marco,

  Misschien geen volkssport, toch zeker wel volksgebruik in opmars nummer 1.

  De economie ontwikkelt zich in rap tempo van een systeem van winstmaximalisatie (individuele groeidoelstelling) naar een systeem van nutsoptimalisatie. Over deze trend wordt ook gesproken als de ontwikkeling van ‘hunting naar farming’.

  Opvallend is dat juist nu de economie aantrekt de diverse partijen (ook de wikipedia heeft haar begroting open en online, net als adbusters). Denk niet dat we de hoofddoorzaak moetne zoeken in het gebrek in geld, eerder in het gebrek aan gunnen van teveel overwinst, terwijl we weten (zien, horen en lezen) dat het elders wel eens harder nodig zou kunnen zijn. Dit wordt versterkt door de materiele overdaad, waardoor de tweede wet van Gosse intreed; een economische wet die stelt dat er een verzadigingspunt is waarna de meeropbrengst afneemt.

  Vermoedelijk zijn we zijn op weg naar een nieuw economisch model.


  5 juni 2006 om 09:36
  Peter Bonjernoor

  Als het helpt mensen weer eens wat meer inzicht te geven in hun eigen financiele situatie vind ik het alleen maar prachtig. We hebben de afgelopen jaren zoveel gezinnen gehad die zich onnodig in de schulden hebben gestoken met die leen-boeren en vaste klantenkaarten dat het tijd wordt dat er weer even wat rust in de tent komt.

  Het wordt wel eens tijd dat iedereen weer wakker wordt en alleen maar spullen koopt die ze ook echt nodig hebben, in plaats van dure lening nummer zoveel aan te gaan voor een ongetwijfeld erg leuke, maar net zo onnodige 54″ LCD-televisie. Ik blijf me daar over verbazen – als je het niet echt nodig hebt, en je hebt het geld er niet voor, dan kun je het dus niet kopen. Simpel!


  5 juni 2006 om 09:38
  media

  Welke bank is slim genoeg om de blogosfeer te monitoren om op basis van deze resultaten haar marketingstrategie aan te passen?


  6 juni 2006 om 05:44
  Justien Marseille

  Ha Marco,

  Voor zover ik weet nog geen. Een on line bank die wel goed inspeelt op deze gevoelens is http://www.zopa.com.

  Een bank voor en door eindgebruikers. “Omdat mensen beter zijn dan banken”


  6 juni 2006 om 09:37
  Arnoud Rademaker

  Een interessant artikel.

  Ik vermoed dat mensen zowel door interne prikkels als wel door externe prikkels worden gemotiveerd om hun hele hebben en houwe op een weblog te beschrijven.

  Interne prikkel

  Mensen hebben behoefte aan contact en aan erkenning. Veel mensen met schulden leven in een sociaal isolement, zo blijkt uit onderzoek. Dit geldt vooral voor gescheiden vrouwen met kinderen. Tenminste dit was enige maanden geleden op http://www.nu.nl te lezen.

  Een weblog haalt je uit dit isolement. Van je buren, je familie en vrienden zul je weinig (her)erkenning krijgen. Wel van je (trouwe) bezoekers.

  Ook het bezoekersaantal kan je tot tevredenheid stemmen. Immers een groeiend aantal bezoekers betekent een warme belangstelling voor jouw weblog. Dit is een immateriele beloning.

  Externe prikkel

  Een weblog is gratis. Een ideale manier om een zinvolle vrije tijdsbesteding te bezigen. Bovendien hebben sommigen de kans om er, bijvoorbeeld als schrijver, daadwerkelijk aan te verdienen. Het zal mij niet verbazen als sommige weblogbeheerders worden uitgenodigd voor het geven van een lezing.

  Tot slot,

  De banken hebben niet zoveel aan deze doelgroep. Deze doelgroep heeft geen leencapaciteit.

  Welke marketingstrategiën zouden zij dan moeten gebruiken?

  Ik ga jouw site op mijn site als link plaatsen. Je hebt erg veel interessante artikelen.

  Groet,

  Arnoud


  14 juni 2006 om 06:42
  Justien Marseille

  @ arnoud

  niet helemaal eens.

  Veel banken verkopen leningen juist aan mensen die dat mogelijk beter niet zouden doen.

  In deze groep is de behoefte aan materie nog groot, terwijl het inzicht in de consequenties van het leengedrag niet altijd aanwezig is.

  Deze groep vormt als het ware een makkelijke prooi.

  Langzamerhand begint dit te wijzigen en krijgen de banken aandacht voor het creeren van loyaliteit (lange termijn klantwaarde creatie) door het helpen met minder geld uitgeven. Dit lijkt tegenstrijdig. Welke bank heeft iets aan het niet verkopen van zijn producten (leningen bijvoorbeeld)? Op de lange termijn zou het wel eens meer goodwill en klantentrouw kunnen opleveren.


  14 juni 2006 om 07:13
  Arnoud Rademaker

  Beste Justien,

  Het klopt dat banken veel leningen verstrekken aan particulieren die eigenlijk niet kredietwaardig zijn. De lening zal als een molensteen om hun nek hangen. In dit vervand is onlangs de maximale wettelijke rente aangepast.

  Ik doel op de groep die staan geregistreerd bij het BKR.

  Je hebt gelijk als je stelt dat de groep die daar nog (net) niet niet bij zit, veelal onvoldoende hebben gespaard om de duurzame consumptiegoederen die aan vervanging toe zijn, uit eigen financiële middelen te bekostigen.

  Ik hoop dat je gelijk krijgt dat er een ontwikkeling gaande is waarbij banken meer oog gaan krijgen voor het welzijn van hun klanten. Ik gun het deze banken als zij daarvoor met klantentrouw worden beloond. Ik vraag het me af. Op het gebied van het beleggen is er een toezichthouder. Namelijk de AFM. Welke toezichthouder is er voor de klanten van de bank.

  Wellicht is het leuk om te vermeldden dat de banken wel inspringen met een vrij nieuw product, namelijk:micro kredieten.

  P.s je link werk niet.

  Groet,

  Arnoud


  14 juni 2006 om 07:49
  Patrick Janssens

  Geachte klant,

  Heeft u behoefte lening af te betalen uw schuld of af te wikkelen uw factuur? Ben je in een financiële puinhoop of heeft u geld nodig om te beginnen met je eigen bedrijf? Trust Fund is bereid om u lening tegen 3% rente. indien geïnteresseerd vul het onderstaande aanvraagformulier voor de dringende verwerking van uw lening. contact: trustfund@superposta.com

  Company House EXECUTIVE

  21 Bloomsbury Street London.

  WCIB 3XD Verenigd Koninkrijk

  Voornaam: ……………………

  adres: ………………………

  Telefoonnummer: ………………….

  Beroep: ………….. ………

  Maandelijks inkomen: ……………….

  doel van de lening: ……………….

  Bedrag dat nodig is ………………..

  Lening Duur: …………………

  Leeftijd: ………………………….

  Met vriendelijke groet,

  Patrick Janssens

  Loan Officer

  E-Mail: trustfund@superposta.com

  Vertel: +447024027803

  Fax: +448447742385


  5 oktober 2012 om 00:50
  Mr Ben

  Wij bieden financiële hulp aan mensen in nood van de lening en geven de lening met een rente van 2% per jaar. Wij doen onze lening in de volgende categorieën: autolening, school lening, huis lening, zakelijke lening en persoonlijke lening. Indien u interesse hebt, moet u contact met ons opnemen via e-mail op cashierslenders@gmail.com en weer terug naar ons met de informatie hieronder:

  naam:

  adres:

  staat:

  land:

  Bedrag dat nodig is:

  Lengte van de lening:

  Doel van de lening:

  Dus willen we dat u nu bij ons terug te komen, zodat we verder kunnen gaan met de overdracht van uw lening ook.

  genadig

  De heer Gerrad


  9 januari 2014 om 09:50
  LEWIS LOGAN

  Hello every body,

  Als een legitieme lening hebben altijd al de belangrijkste zorg van de klanten, die

  is een problematische leningen en garanties financiële behoeften is iets dat

  klanten zijn altijd zorgelijk bij het zoeken naar een lening van een legitieme

  de geldschieter leningen LEWIS LOGAN, dat verschil kan de industrie Wij crediteren

  om leningen te verstrekken, variërend van $ 2.000 tot $ 100,000,00000 E-MAIL ONS VIA

  lewisloganloanservice@hotmail.com

  Onze diensten omvatten:

  * Beleggers Leningen

  * Schuld consolidatie

  * Tweede hypotheek

  * Zakelijke leningen

  * Persoonlijke Leningen

  internationale leningen

  Geen van hen, en geen credit-check, 100% garantie alles wat je hoeft te doen is

  Laat ons weten wat u wilt, en wij zijn echt je droom, Eric

  de lening bedrijf zei “Ja” wanneer banken nee zeggen, we eindelijk Finance Limited

  kredietverlening firma, tussenpersonen, kleine financiële instellingen, want we hebben

  Onbeperkt kapitaal voor meer informatie ga naar een lening te krijgen van: Gelieve

  onmiddellijke reactie op dit bericht: lewisloganloanservice@hotmail.com

  PERSOONLIJKE lening aanvraag


  16 maart 2014 om 11:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!