1 juni Nationale Omkatdag voor webloggers

1 juni Nationale Omkatdag voor webloggers

De Nederlandse webloggemeenschap maakt zich weer op voor de jaarlijkse ‘omkatdag’, waarop meerdere weblogs gezamelijk van lay-out zullen veranderen. Ook dit jaar zal de dag traditiegetrouw plaatsvinden op 1 juni. Alle weblogs die zich aan hebben gemeld op www.omkat.net kunnen meedingen naar de beste nieuwe weblog lay-out en de daarbij behorende prijzen.

Het principe is simpel: Vraag aan weblogs of zij hun lay-out willen veranderen en doe dat op een bepaalde dag, vraag aan een jury om te beoordelen welke weblog het mooiste nieuwe ontwerp heeft en je hebt je prijswinnaar. About:Blank organiseert voor de derde maal op rij deze Nationale Omkatdag. De jury wordt nog samengesteld maar toegezegd hebben reeds Nonka.nl, awardwinnaar van de categorie Beste Vormgeving tijdens de Dutch Bloggies en Bert Hagendoorn van Dzone, het vakblad voor graphic designers.


DelenEr zijn 20 reacties op dit artikel

 • Kan mij iemand uitleggen wat het doel/nut is van die omkatdag? Je verandert een design omdat je daar aan toe bent of omdat de gebruikers daarom vragen maar toch niet omdat het de nationale omkatdag is? Ik heb het eerlijk gezegd nooit helemaal begrepen.

  geplaatst op
 • Toch wel, Marco. Het is meer een soort van jaarlijks feestje. Een reminder dat je niet altijd tegen je huidige layout aan hoeft te kijken. Natuurlijk vervangen websites wel vaker hun lay-out, in verband met een nieuwe huisstijl of gewoon omdat de site een verouderd ontwerp heeft.

  Wat dat is met die weblogs die allemaal tegelijk van lay-out veranderen? Ik weet het niet. Misschien een stukje competitie, maar nooit veel. Een nieuwe lay-out wordt een soort cadeautje dat je op 1 juni uitpakt. Misschien dat dat het wel is. Een stukje onderhuidse spanning of zo. Ik heb er geen echte verklaring voor, maar misschien is dat ook wel het leuke van de omkatdag. het ongedwongene, maar met een deadline. Ontwerpen door mensen die geen ontwerper zijn. Frappant eigenlijk. Misschien is het niet te begrijpen. Gewoon een keertje meedoen en als een kuddedier op 1 juni aanstaande op F5 drukken.

  geplaatst op
 • Ik zal op 1 juni in ieder geval eens eens rondje maken langs de nieuwe designs en me laten verrassen door de creativiteit van bloggend Nederland. Ben benieuwd!

  geplaatst op
 • Best grappig, ik ga wel kijken, maar het heeft wel een hoog nerd-gehalte zeg... haha

  geplaatst op
 • MF ook in het nieuw ;-)!!

  geplaatst op
 • @ Indira: Dat ga ik tegenspreken noch onderstrepen. Ben wel benieuwd naar aanleiding van wat je die conclusie trekt..

  geplaatst op
 • Het leuke van dit soort initiatieven is dat het resulteert in een simultane explosie van creativiteit. Internationaal is er natuurlijk de onlangs gehouden CSS Reboot. Het is vaak ook een mooie manier om extra aandacht op je site te vestigen, als je er tenminste in slaagt met een echt indrukwekkende layout te komen.

  Ik heb zelf ook al twee 'omkats' doorgemaakt maar nog nooit met de omkatdag of de CSS Reboot meegedaan omdat die events om een of andere vervelende reden altijd precies plaatsvinden op een moment dat ik geen tijd heb om mijn hele site om te gooien ;)

  Maar goed... leuk is het dus absoluut!

  geplaatst op
 • Mag ik me bij de vrijwel meteen geplaatste 'kritische kanttekening' van Marco Derksen aansluiten? Ik begrijp het echt niet.

  geplaatst op
 • Heeft nog wel iets van het oude 'wij-gevoel' van de blogosphere. Laat je niet omkatten :-)

  geplaatst op
 • De mensch blijft een kuddedier

  geplaatst op
 • @Fred en @Marco: Mooi he die blogosphere? Dat niet altijd alles te begrijpen is, maar er gewoon is. Gewoon voor de leuk. Zonder bijbedoelingen.

  geplaatst op
 • Vermoedelijk bestaat er ook onder Bloggers de hang naar een zekere bevestiging van verwantschap onderling zoals dat ook het welbekende 1st May Reboot van de online designcommunity een groot succes heeft gemaakt.

  geplaatst op
 • Frank slaat de spijker op zijn kop ;)

  geplaatst op
 • alleen jammer dat het idee ge*kuch*jat*kuch*leend is van de may 1st reboot

  geplaatst op
 • In Canada is 1 Juli nationale verhuisdag. Staat het hele verkeer vast met verhuiswagens.
  Zit ook geen logica in. Maar dergelijke acties (met zijn allen iets veranderen op een bepaalde datum)
  zijn dus niet nieuw of enkel voorbehouden aan internet.

  geplaatst op
 • @boudewijn: Gezondheid. Maar ik zie het probleem niet? May 1st reboot richt zich op webdesigners in het algemeen, about:blank op webloggers. Wat is je punt? Dat het dan niet mag?
  @Jacobien: Goed idee daar in Canada :-) Zouden we ook eens met blogs kunnen doen. Voor 1 dag met een groep bloggers je content en je site op de domeinnaam van een ander zetten (in goed overleg natuurlijk). Of mag dat dan ook al niet meer? ;-)

  geplaatst op
 • @Frank M: "Gewoon voor de leuk". Ja! DAAR hou ik van! Maar ... dat is in de context van Nationale Omkatdag nog nooit verteld dacht ik.
  Trouwens ... Ik ga er nooit van uit (en heb ook nooit gezegd) dat er bijbedoelingen waren en zijn.

  geplaatst op
 • @Jacobien: Ik heb mij wel eens laten vertellen dat die nationale verhuisdag ontstaan is omdat op die datum de arbeidscontracten afliepen en dan niet altijd verlengd werden. De pechvogels moesten per die datum dan elders een baan geregeld hebben of op zoek naar een nieuwe job, en dus vaak ook verhuizen.

  geplaatst op
 • @ Fred
  Aha, dat heeft mijn ex (canadees) er nooit bij verteld. Meer dat het een waar spektakel is en mensen dus ook expres hun verhuizing uitstellen tot de juiste datum. Of het nu uitkwam of niet.
  En daarna net z'n allen op vakantie :-)
  @ Frank,
  :-) Ja ruilen lijkt me geweldig. Mag ik van u een echte mannensite of een van de milieubeweging;-)

  geplaatst op
 • Ook mijn site is omgekat, helemaal in oranje stijl: Ronaldude.nl

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.