1 miljard dollar geïnvesteerd in virtuele werelden

1 miljard dollar geïnvesteerd in virtuele werelden

Virtual Worlds Management heeft gisteren een onderzoek gepubliceerd over investeringen in virtuele werelden. Van oktober 2006 tot oktober 2007 is er door media- en technologiebedrijven meer dan 1 miljard dollar in 35 verschillende virtual world bedrijven geïnvesteerd (via: Secondlifecrew.be).

Van dit bedrag werd 197 miljoen dollar geïnvesteerd in 33 bedrijven. Belangrijke investeerders waren onder anderen Redpoint Ventures, Intel, CBS, Disney, Time Warner en GE/NBC.

De twee bedrijven die de overige 810 miljoen naar zich toe trokken zijn Club Penguin (voor kinderen) en Havok. Club Penguin werd voor 700 miljoen dollar (volgens webwereld 350 miljoen) overgenomen door Disney, Intel betaalde 110 miljoen voor Havok.

Christopher Sherman, directeur van Virtual Worlds Management vindt de hoeveelheid geinvesteerd kapitaal in virtuele werelden ‘staggering’. Volgens Sherman zijn de investeringen nog steeds groeiende, en zal dat ook in de toekomst zo blijven.

Op 10 en 11 oktober vindt de Virtual Worlds Conference plaats in San Jose. De uitkomsten van dit onderzoek zullen daar waarschijnlijk wel stof tot gesprek zijn. Een volledige lijst met alle investeerders en bedrijven waarin geïnvesteerd werd staat hier (even naar beneden scrollen).

Een mooi overzichtsartikel over de stand van zaken in virtuele werelden schreef Fred Cavazza op zijn weblog. Het stuk heet ‘Virtual Universes Landscape’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

 • De enige correctie hierop zou zijn dat Virtual World News ook bedrijven die virtuele werelden 'faciliteren' heeft heeft meegenomen (zoals Havok, wat feitelijk eerder een game engine developer is). Maar desalniettemin natuurlijk indrukwekkende getallen!

  geplaatst op
 • Vergeet ik te melden, vorige week is het Platform Virtuele Werelden gelanceerd, een samenwerking tussen diverse instanties en bedrijven in Nederland!

  En wellicht is het ook interessant eens te kijken naar het Metaverse 1.0 initatief, een consortium van meer dan 40 Europese bedrijven en kennisinstellingen die werken aan onder meer standaardisering en interoperability voor virtuele werelden en het metaversum.

  geplaatst op
 • @Raymond
  Platform Virtuele Werelden werd al in april dit jaar opgericht. ;-) Maar wellicht bedoel je dat ze nu een officiele website hebben?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.