16 mooie voorbeelden van data dashboards

30 juli 2013, 11:23

Inspiratie voor het ontwikkelen van data dashboards

Het gebruik van data is natuurlijk niets nieuws. Wel is er gelukkig steeds meer aandacht voor de interpretatie van data. Datavisualisatie is er op gericht om informatie zo optimaal mogelijk te communiceren zodat marketeers, analisten en andere gebruikers op basis van die informatie beslissingen kunnen maken.

Data dashboards zijn een mooie manier om op continue basis de belangrijkste informatie naar betrokkenen te communiceren. Dat is moeilijker dan het lijkt; vaak worden dashboards volgepropt met metrics en wordt er niet goed genoeg gekeken naar welke informatie écht nodig is.

Geïnspireerd door een blog op Econsultancy In deze blog heb ik enkele gave voorbeelden van data dashboards op een rijtje gezet.

De (vernieuwde) Google Analytics app

Sinds afgelopen week ziet de Google Analytics app voor Android er heel anders goed uit.

Morning

Morning is een app met o.a. informatie over het weer, nieuws en to-do's. De interface is ontworpen door Chris Masterson.

Meer flat design

Helaas ook fictief. Van de hand van Riki Tanone.

Fitbit

Fitbit is een app waarmee je, met behulp van een armbandje, je gezondheid en beweging kunt bijhouden. Naast de app heeft Fitbit een erg mooi webdashboard.

Nektar

De glimps die ik af en toe opvang van Nektar is erg indrukwekkend. Helaas is deze tool nog altijd in ontwikkeling.

Start

Start is een template voor het cms van WordPress, maar bevat ook visualisatie van data. En die ziet er dan ook heel goed uit.

Simyo

De informatie over het gebruik van telecomproviders is de laatste 2 jaar gelukkig flink verbeterd. Eén van de mooiere voorbeelden is de website van Simyo.

C*Tools

FoxMetrics

Analytics-tool FoxMetrics biedt gesegmenteerde analytics dashboards. Onderstaand screenshot is van het e-commerce dashboard (door Behzad Ghaffarian).

Aquicore

Aquicore is een tool voor energiemanagement. Zo kan je er precies mee bijhouden hoeveel apparaten gebruiken. Screenshot door Tyler Allen.

Statisti.cs

Ook een mooi voorbeeld van een dashboard voor energiemonitoring. Het is een fictief voorbeeld en is gemaakt door Derek Bender.

Geckoboard

Er zijn meerdere tools om zelf data dashboards te maken. Ik vind Geckoboard zelf één van de mooiere oplossingen.

Analytiks

Analytiks is een analytics app voor iPhone.

Oblivion

De uitdaging van actionable data dashboards is dat ze enerzijds veel informatie moeten communiceren, maar anderzijds ook begrijpelijk blijven. De computer van de control centers die ik afgelopen weekend in de film Oblivion zag is erg druk, maar heeft ook een duidelijke focus op de belangrijkste elementen.

Toutapp

Tweetping

Of het actionable is, mwah, maar awesome is het wel. Dichterbij werkelijke realtime datavisualisatie kom je niet. Pingdom visualiseert Twittergebruik naar geolocatie. Het resultaat is zeer indrukwekkend.

Weet jij mooie dashboards of sites die hierin hadden moeten staan? Laat het weten in de comments.

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie
Tags

31 Reacties

  DannyOosterveer

  Cyfe is inderdaad ook mooi Erik!

  En thanks Den, erg originele voorbeelden! (niet zozeer dashboards, maar wel leuk)


  30 juli 2013 om 18:59
  DannyOosterveer

  @Maarten inderdaad heel erg gaaf gedaan!

  @Michiel, heel scherp opgemerkt. Die app ziet er echt nice uit zeg. Ik ga het artikel even updaten.


  31 juli 2013 om 14:16
  Letty Verhoeve

  Mooie post en dank voor de inspiratie: )


  31 juli 2013 om 21:08
  Evert Jan Koning

  Erg waardevol. Goed werk!


  1 augustus 2013 om 01:09
  DannyOosterveer

  Hi Mark,

  Ohh! Heel erg slordig van mij. Die post was voor mij de aanleiding voor deze post inderdaad, ik dacht wel dat ik ‘m ergens had genoemd. Ik ga ‘m direct toevoegen, thanks voor je oplettendheid!


  5 augustus 2013 om 15:30
  DannyOosterveer

  Hi Jasper,

  Klopt als een bus. Deze blog is echt als inspiratie voor de visualisatie bedoeld, maar als je echt gaan kijken naar hoe bruikbaar een dashboard is, dan gaat het natuurlijk om wát er getoond (kan) worden. De meeste dashboards kunnen een zee aan metrics tonen, maar als je een klein beetje kritisch bij dan zitten daar enorm veel vanity metrics tussen (metrics die op zichzelf staand weinig tot niks zeggen).

  Waar ik daarnaast tegenaanloop is dat de timeframes per databron uiteenlopen. Als maker van een dashboard kun je dat wel weten, maar voor andere mensen is het verwarrend dat de ene databron van afgelopen dag is ten opzichte van de week ervoor, en de andere databron de afgelopen week ten opzichte van vorig jaar.

  Dat heeft mij er toe doen besluiten maar 1 databron te gebruiken, en dat is mijn eigen database. Eens in de maand plaats ik daarin de cijfers van de afgelopen maand. Het is dan niet meer dagelijks actueel, maar wel veel waardevoller omdat ik volledige vrijheid heb welke data ik toon en op wat voor manier. Daarnaast zijn alle cijfers van de afgelopen maand t.o.v. dezelfde maand het jaar ervoor.


  6 augustus 2013 om 08:36
  MlPYScgugD

  tramadol online purchase tramadol usa – tramadol withdrawal 2012


  16 oktober 2013 om 12:49
  Pokey

  Just to let you know, this conentt appears a little bit weird from my smart phone. Who knows maybe it is just my mobile phone. Great article by the way.


  12 juli 2016 om 01:05
  DanielTof

  We’re web-based resources, You will find directory real estate Spain, in which posted all detailed information about the whole available real estate Spain. property in spain on the coast. We offer our website the cheap and high quality housing, buy that will anyone. Townhouses and houses and villas, other housing we have to directory there is in rich range.

  We offer low-cost the property and housing VIP class. apartments in spain buy cheap. For every of catalog items attached extensive description sold good photo.


  23 januari 2017 om 02:53

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!