10 miljoen euro voor game research

3 april 2006, 12:16

Nederland moet op de kaart gezet worden als een internationale topspeler op het gebied van game research voor trainingssimulatie en entertainment. Het kabinet stelde op 31 maart daartoe 10 miljoen euro uit FES-gelden beschikbaar voor het GATE-onderzoeksprogramma: Game research for Training and Entertainment. Naast onderzoek richt dit programma zich op kennistransfer naar MKB-bedrijven en de uitvoering van pilots die de potentie van serious gaming zullen tonen.

GATE is een van de eerste initiatieven die zal worden uitgevoerd onder de paraplu van het Center for Advanced Gaming and Simulation (AGS) van de Universiteit Utrecht, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Dit centrum zal eind deze maand officieel worden geopend.

Het GATE-programma is opgesteld door de Universiteit Utrecht, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met actieve steun van ICTRegie. ICTRegie wil de Nederlandse innovatiekracht vergroten door versterking van de ICT-kennisinfrastructuur en verbetering van de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstellingen.

Het Innovatie Platform gaf eerder aan dat de creatieve industrie één van de sleutelgebieden voor de Nederlandse economie is. Een sterk groeiende component daarbinnen is gaming. Gaming omvat ook computergames, maar gaat veel verder. Er bestaat een grote markt van gaming- en simulatietoepassingen in relevante maatschappelijke en economische sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, veiligheid en openbare dienstverlening. Vooral het MKB is zeer actief in deze sector.

Meer informatie op:

www.gameresearch.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

6 Reacties

  media

  Ik zie dat er ook 5 miljoen euro is gegaan naar technostarters in de creatieve industrie. Iemand enig idee wie of wat dat is geworden?


  3 april 2006 om 12:31
  Arash

  Hoop dat het geld goed besteed wordt en dat er niet hiermee gefraudeerd wordt, wat vaak gebruikelijk is met subsidies en overheidsgeld.


  3 april 2006 om 14:27
  chi666

  @Marco, nee nog niet gezien. Ik ga er eens naar kijken, het zou wel eens die creative call regeling kunnen zijn waar ik je al over sprak. Of het is de Innovatie Actie Plannen die Syntens nu gaat uitvoeren.


  3 april 2006 om 16:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!