10 interessante onderzoeken van afgelopen week

31 mei 2015, 08:07

De meest interessante onderzoeken van week 22 2015

In deze blog heb ik de 10 meest interessante onderzoeken van afgelopen week op een rijtje gezet. Met deze week onder andere een update van de radiobestedingen, onderzoek naar de sterkste mediamerken en de wetenschappelijke theorieën achter het backfire-effect.

De koppige consument: een kwelling voor webcare

Webcaremedewerkers hebben het moeilijk. De klant zeurt en klaagt, maar je kunt er – volgens het backfire-effect – beter niet tegenin gaan. Zelfs niet als de klant ongelijk heeft! Dion van der Vaart introduceerde het backfire-effect op Marketingsfacts en schreef dat hoe meer je de klant probeert te overtuigen van zijn of haar ongelijk, hoe meer de klant het idee krijgt dat hij of zij gelijk heeft. Klinkt logisch, maar ondersteunt de wetenschap dat ook? Om deze vraag te beantwoorden, geef ik een voorbeeld en vergelijk ik wetenschappelijke theorieën met het backfire-effect.

Lees verder

Klanten voor het leven #adv

Hoe belangrijk is het voor bedrijven om klanten voor het leven te binden? Heel belangrijk, zeggen meer dan 500 marketeers in een onderzoek van eConsultancy en Sitecore. Desalniettemin geeft slechts 42 procent van de organisaties aan dat ze goed in staat zijn om erop te sturen, en slechts 11 procent geeft aan de CLV goed te kunnen meten. Dat blijkt uit dit onderzoek van Econsultancy, mogelijk gemaakt door Sitecore.

Download

Organisaties als cyborgs en het voordeel van menselijke trekjes voor je merk

Heeft u een traan gelaten toen de EU recent stappen ondernam tegen Google, met als mogelijk gevolg een boete van 6 miljard euro? Voelde u diep medelijden met Sony toen het gehackt werd en intieme bedrijfsinformatie op straat kwam te liggen? Grote kans dat u dan voor een van deze bedrijven werkt. Als dat niet het geval is, bent u vermoedelijk eerder boos op deze bedrijven dan dat u medelijden ervaart.

Lees verder

AdEx Benchmark 2014

Online advertising groeide in 2014 met 11,6 procent tot een marktwaarde van 30.7 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarlijkse ‘AdEx Benchmark’, het onderzoek naar de staat van de Europese online reclamemarkt. Dat is een double digit groei voor het vijfde opeenvolgende jaar. Mobile en video-advertising zorgden wederom voor de grootste groei, en zijn nu verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de display en search advertentie-uitgaven.

Lees verder

The future of travel

Reizigers wensen een persoonlijke benadering en verwachten maatwerk. Dat is een van de uitkomsten van dit onderzoek naar de toekomst van de Nederlandse reisbranche.

Lees verder

Jongeren vinden communicatie ‘in real life’ stressvol

Voor veel jongeren is het niet de digitale wereld, maar de fysieke werkelijkheid die barrieres opwerpt in de communicatie. Sterker nog, zij verkiezen online communicatie boven fysiek contact. De snelheid en directheid waarmee ze horen te reageren in real life situaties, vinden ze stressvol. De gevolgen zijn ingrijpend.

Lees verder

Consumenten zien ANWB als sterkste verzekeringsmerk

Consumenten vinden ANWB het sterkste verzekeringsmerk. Daarmee is Centraal Beheer Achmea van de eerste plek gestoten. Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend volwassenen van merkenadviesbureau Interbrand.

Lees verder

B2B marketeers scoren niet goed in marketing automation

Werk aan de winkel voor B2B-marketeers. Marketing automation blijkt onder Amerikaanse B2B-marketeers nog lang niet volledig benut te worden. Minder dan 25 procent van hen heeft momenteel een getriggerde mailcampagne. Websitebezoekers en registreerders, oftewel leads, ontvangen daardoor te laat een mail die bovendien dan ook vaak irrelevant is.

Lees verder

Lichte groei spotbestedingen radio

RAB, het adviesbureau voor radio, maakte vorige week de reclamebestedingen van radio bekend over het eerste kwartaal van dit jaar. Aan commercials werd € 44,5 miljoen uitgegeven (+0,2% t.o.v. Q1 2014) en aan non-spot werd € 2,5 miljoen uitgegeven. Dat is een stuk minder dan de ruim € 3 miljoen vorig jaar in dezelfde periode.

Lees verder

Bestedingen TV-billboards nu zichtbaar

Sinds 1 januari van dit jaar meet Nielsen naast de spotbestedingen op televisie ook de bestedingen aan billboardreclame op televisie. Dat zijn de uitingen die voor en na een programma zoveel zeggen als: dit programma is/werd mede mogelijk gemaakt door . . . Ook in de breaks van programma’s komen die uitingen voor. Bij de commerciele TV dan hè.

Lees verder

Danny Oosterveer
Data-gedreven digital marketeer bij Datasexual

Data-gedreven digital marketeer. Resident bij Amdax en Woonduurzaam. Daarnaast vertel ik vaak als spreker over data-gedreven marketing. Auteur van het boek Data-bedreven marketing. Eén van de twee Groene Nerds.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!