-
Hoe krijgen we de wereld écht mooier?
Er is een groeiend aantal signalen dat consumenten van merken en hun organisaties verwachten dat die ook van toegevoegde waarde zijn voor de maatschappij. Intussen laten consumenten het zelf op the moment of truth nogal afweten. Tussen denken en doen gaapt een gat van goede bedoelingen. Het lectoraat Marketing & Customer Experience van de Hogeschool Utrecht wil een community opzetten waarmee het kennis gaat uitwisselen en onderzoek doen naar oplossingen om dat gat te dichten. Deze blogpost is een oproep aan bedrijven en non-profitorganisaties om zich daarvoor bij hen aan te melden.
-
Bureau wordt Lab
We zijn een creatief bureau. We zijn een resultaatgericht bureau. We zijn een contentgedreven bureau. We zijn een creatief mediabureau. We zijn een bureau van doeners. We zijn een marketing- strategisch-creatief-content-media-gedreven bureau. Wie die 'we' ook zijn: ook de nieuwe bureaus in deze tijd zijn vooral uitvinders van hetzelfde wiel.
-
Marketingbaan populair onder jonge professionals
In de Top-100 populairste banen van 2020 van banenplatform Magnet.me staan evenveel banen in de marketingsector als het jaar ervoor. Er stonden minder banen in de IT en retail in de Top-100 dit jaar. Banen bij de overheid en in de logistiek doen het daarentegen beter dan in 2019.
-
De toekomst van marketing 2025
In het afgelopen najaar verrichtte De Ruijter Strategie in opdracht van de Hogeschool Utrecht en NIMA een uitgebreid onderzoek naar de vraag hoe het vakgebied en de functie marketing zich zullen ontwikkelen en welke gevolgen dat heeft voor toekomstig marketingonderwijs. Dat leverde een aantal thema's op die buiten het vak liggen, maar wel van groot belang zijn. Er zijn scenario's uitgewerkt en voorgelegd aan een grote groep marketingprofessionals.
-
Waar is NIMA als je het nodig hebt?
Informatie was nog nooit zo beschikbaar als in deze dagen. Ik herinner me nog wel vakanties waarin we eindeloos konden discussiëren over het effect van smeltende ijsbergen. Of de zeespiegel dan zou stijgen of dalen. Of een eitje koken op 2.000 meter hoogte. Kookt het water dan sneller en wat voor effect heeft dat op de kooktijd van ei? Vaart een boot eindeloos sneller met meer PK’s in de aanhangmotor en gaan diezelfde wetten op voor een vliegtuig?
-
Ze komen eraan, de Illuminariums en andere trends
Hele mooie inspirerende kijkjes in de toekomst, social-mediacijfers, illuminariums, een pasta-playlist, een schilderij tot op de honderdste millimeter en maak van je toetsenbord een piano. Dit alles in de nieuwe week van Koot.
-
Influencers: gun jezelf de komende jaren een echte baan!
Ik werd onlangs geïnterviewd voor een videoserie van Logeion over influencers. Een vraag voor die video was: "Wat vind je de meest overschatte trend?”. Ik weet natuurlijk niet of mijn quote de montage haalt, maar ik zal vast verklappen: ik heb iets geroepen over influencer-marketing. Nu is dat videoformat geen echt gesprek, dus alle nuance die ik ook in me heb - hoi collega’s! - zat daar natuurlijk niet in. Ik heb een pak boter op mijn hoofd als ik dat zeg.
-
Online ís noodzakelijk voor succes met activatie
Wil je je doelgroep bereiken, dan moet je online. Onze ervaring is dat het afgelopen jaar online activatie bij de grote adverteerders een vast onderdeel is geworden van een activatiecampagne. Toch wordt de mix van offline en online vaak als nieuw, spannend en uitdagend beschouwd. Onterecht, want er is zoveel te winnen via online activatie. In dit artikel leg ik uit wat de vijf grootste voordelen van online activatie zijn, zodat je met de juiste argumenten aan de slag kan.
-
Leidt merkvoorkeur écht tot marktaandeel?
Sturen op merkvoorkeur is zeker niet onverstandig, maar het is beslist geen zaligmakende marketing-KPI en het is ook niet de enige die relevant kan zijn. Samenhang is te weinig om conclusies te trekken over oorzaak en gevolg. Het kán er wel zijn, maar dat is nooit bewezen.
-
Wie deed marketing het best in rampjaar 20?
Er wordt wel eens lacherig gedaan over de shitload aan prijzen waarmee het vak van verleiding zichzelf op de schouder slaat, maar er is er maar één die eerder kijkt naar je why dan naar je what en how. Je hóeft niet eens een mediacampagne te hebben gedraaid in 2020 om beste marketingprestatie van het jaar te hebben geleverd.
-
Waarom piloten en strategen zo belangrijk zijn (terwijl ze bijna niets doen)
In digital advertising bepaalt de klant, al dan niet samen met een businessstrateeg, het doel. Bijvoorbeeld: omzetgroei. Ook checkt de (business)strateeg of de doelen in lijn liggen met de missie van het bedrijf en of de doelen van de campagne in lijn zijn met de jaardoelen. In uren heeft zo'n strateeg bij lange na niet hetzelfde aandeel in de campagne als de account executive en de specialisten. De strateeg is minder zichtbaar, de deuren van de cockpit zijn vaak gesloten, maar in absolute zin is het aandeel van een strateeg moeilijk te onderschatten.
-
‘We zijn toch vooral emotionele beslissers’
Eind 2020 lanceerde SWOCC Merkmanagement Modellen: de SWOCC Selectie, een vernieuwde versie van het SWOCC Modellenboek samen met de Modellenbank, een online database van merkmanagement modellen. SWOCC in gesprek met Kim Cramer, merkspecialist en oprichter-eigenaar van BR-ND People, over de toepassing van merkmanagement-modellen en het 23plusone-model dat BR-ND People heeft ontwikkeld.
-
De klantenservice als bron voor website-optimalisatie
CRO-specialisten zijn dagelijks bezig met het vergaren van inzichten om vervolgens de customer journey en de website te optimaliseren. Hierbij worden meestal verschillende bronnen geraadpleegd, van web analytics data tot usability onderzoeken en feedback polls op de website zelf. Een bron van inzichten die (te) vaak overgeslagen wordt is de eigen klantenservice.
-
Hoe houd je je hoofd koel tijdens een crisis?
Grote kans dat je de afgelopen maanden kennis hebt mogen maken met de negatieve effecten van de coronacrisis op de marketingafdeling. Gelukkig ben je niet alleen. Iets wat we vaak terugzien tijdens een crisisperiode (met of zonder virus) is dat er opeens veel meer korte termijn wordt gehandeld. Bedrijven gaan plots snijden in de kosten, waarvan de marketingkosten een absolute favoriet kan zijn. Waarom?
-
Marketeer, wat kun je (nog) met SEO?
Je bent of werkt voor een middelgrote onderneming en investeert in online vindbaarheid, je hebt een aardig budget en daarmee heb je een bureau ingehuurd dat je helpt. Of je nou online verkoopt of niet: je wilt gevonden worden, al is het voor een proefrit of belafspraak. Je hebt een product of dienst waarvan je zeker weet dat iedereen het wil hebben, je hebt content gemaakt en alles gedaan wat het bureau van je vroeg maar je krijgt het niet voor elkaar om 'meer' uit SEO te halen. Waarschijnlijk groeit het SEO-verkeer wel, maar de omzet en de conversies blijven achter. Wat nu?