Zoekmachines censoreren content

17 januari 2005, 20:55

Naast China, blijkt ook de Duitse en Franse zoekmachine gebruiker ongemerkt informatie te worden onthouden.

Het is ongetwijfeld bij veel mensen bekend dat de Chinezen haast geen informatie kunnen opvragen over een groot aantal onderwerpen die door de overheid verboden is. Google heeft zich hieraan onderworpen. Nu denk je, China, verbaast me niks. Echter dit soort praktijken blijken zich dus ook voor te doen in meer ‘ruimdenkende’ landen als Frankrijk of Duitsland.

Uit een artikel blijkt dat dit een fenomeen is dat al veel langer speelt. Al in 2000 werd Yahoo in Frankrijk voor de rechter gedaagd wegens het via haar website aanbieden van nationaal-socialistische memorabilia. Ik denk al vaak dat Internet een vrijhaven is voor alles dat los en vast zit, maar dat blijkt dus niet zo te zijn.

Het grappige is echter dat Google’s missie is om alle informatie toegankelijk te maken. Een aparte missie gezien het feit dat veel informatie onthouden wordt. Het blijkt gewoon dat zoekmachines de invloed van pressiegroepen vrezen. Dit heeft dus ook invloed op de informatie dat gebruikers bereikt.

Recentelijk is er een interessante lijst samengesteld via de weblog Google Blogoscope van websites die binnen Google voor Duitsland of Frankrijk worden gecensoreerd. De belangrijkste reden die Google aangeeft voor deze censorering is het volgen van de regels binnen een specifiek land.

Meer interessant leesmateriaal over dit onderwerp:

Censorship of the internet

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!