Zoekmachine als politiek opiniepeiler

Zoekmachine als politiek opiniepeiler

Volgens internetzoekmachine Vindex, onderdeel van IDG Communications Nederland, zal het CDA ook bij de komende verkiezingen de grootste partij worden. De partij krijgt 41 zetels, drie meer dan de PvdA.

Vindex baseert deze uitslagen op het aantal zoekopdrachten twee weken voor de vorige verkiezingen en het aantal behaalde zetels in mei 2002. “Door die gegevens te combineren met het huidige aantal zoekopdrachten, voorspellen we de zetelverdeling”, aldus Wiebe Weikamp van Vindex. Volgens de zoekmachine wordt de zetelverdeling als volgt: CDA: 41 zetels; PvdA: 38; VVD: 29; SP: 15; GroenLinks: 10; D66: 6; ChristenUnie: 4; LPF: 3; SGP: 3 en Leefbaar Nederland: 1 zetel.


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 1 reacties op dit artikel

 • Femke Halsema, lijsttrekker van GroenLinks, is veruit de populairste lijsttrekker in de Nederlandse zoekmachines. Naar Thom de Graaf van D66 wordt vrijwel nooit gezocht.

  In deze dagen voor de verkiezingen worden de zoekmachines in Nederland veel gebruikt om informatie in te winnen over de politieke partijen, haar lijsttrekkers en haar standpunten. Het Groningse marketingbureau Traffic4u <http://www.traffic4u.nl/> onderzocht wat de populairste partijen en lijsttrekkers zijn in de Nederlandse zoekmachines.

  Femke Halsema
  De vrouwelijke lijsttrekker van GroenLinks steekt met kop en schouders boven de rest uit. Van de in totaal 5000 dagelijkse zoekopdrachten naar lijsttrekkers wordt er bijna 2000 keer naar Femke gezocht. Wouter Bos van de PvdA staat op de tweede plaats met ruim 1500 zoekopdrachten. De derde plaats wordt door Mat Herben bezet, hij staat met ruim 250 zoekopdrachten per dag op grote afstand. Minst populair van de grote partijen is overduidelijk Thom de Graaf van D66. Naar hem wordt slechts 100 keer per dag gezocht. Emile Ratelband valt op door het grote aantal zoekopdrachten dat hij behaalt, dit aantal is zelfs groter dan Gerrit Zalm, Jan Marijnissen en Jan Peter Balkenende. Dat Femke Halsema populair is, is op zich niet zo bijzonder. Vrouwen zijn altijd al populairder geweest in zoekmachines dan mannen, Britney Spears en Jennifer Lopez staan vaak in de top 10 van meest gezochte woorden op internet. Femke Halsema vult deze lijst nu aan, hetzij op enige afstand van eerder genoemden.

  Zetelverdeling partijen in zoekmachines
  Traffic4u heeft een zetelverdeling opgesteld op basis van het aantal zoekopdrachten naar de naam van een bepaalde partij. In deze peiling zou de SP veruit de grootste partij worden; op basis van het grote aantal zoekers naar hun partij behalen ze 40 zetels. Dat de persoon Wouter Bos populairder is dan zijn partij blijkt uit de geringe populariteit van de PvdA in zoekmachines. Op basis van deze cijfers behaalt de partij slechts 12 zetels. Dit zijn er minder dan de huidige coalitiepartners CDA, VVD en LPF, die op basis van hun zoekpopulariteit respectievelijk 24, 22 en 18 zetels behalen.

  Vindbaarheid politieke partijen
  De websites van vrijwel alle politieke partijen zijn op hun naam en op de naam van hun lijsttrekker goed vindbaar in de zoekmachines. Behalve de website van Mat Herben, deze is slecht te vinden. Wanneer iemand in Google zoekt naar 'Mat Herben' komt diegene eerder de website van de PvdA tegen dan die van de LPF.

  Bron:
  http://www.persberichten.com/Detail.asp?id=11800

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.