Zoekallehuizen.nl wint, deeplinken mag

Zoekallehuizen.nl wint, deeplinken mag
, Daisycon

De rechter heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaak Funda vs Zoekallehuizen, de rechter heeft de vordering van NVM afgewezen. De rechtbank in Arnhem volgt hiermee het voorbeeld van de rechtbank in Denemarken, die eerder ook al aangaf dat deeplinken mag.

De databank van de NVM is geen beschermde databank; “De gegevensverzamelingen bij de NVM-makelaars vormen geen beschermde databank in de zin van de Databankenwet”, aldus de rechter. Ook wordt er geen inbreuk gedaan op het auteursrecht, “Het plaatsen van deeplinks of hyperlinks naar de websites van de makelaars is geen verveelvoudiging of openbaarmaking en vormt daarom geen auteursrechtinbreuk. Niet ZAH (Zoekallehuizen), maar de bezoeker die op de deeplink of hyperlink klikt, roept de webpagina van de makelaar op.”

Lees de complete uitspraak hier.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

  • Eerlijk gezegd niet verwacht.. En zeker ook niet dat het kopieren van foto's die je verkleint ook gewoon mag...Lijkt me ook erg optimistisch. Hiermee kan je dus foto's rippen en verkleinen tot 99,9% en je hebt geen auteursrecht meer. Ben benieuwd wat het hoger beroep voor uitkomst heeft.

    geplaatst op
  • Ik ben van mening dat het woord 'verkleinen' hier verduidelijking behoeft. Ik denk dat in deze zaak met verkleinen, een nieuwe uitsnede van het beeld wordt bedoeld en niet zozeer een verschaling van het hele beeld, zoals Bart terecht opmerkt.

    Uit de uitspraak zou verder ten aanzien van deeplinken geïnterpreteerd kunnen worden dat content, welke wordt weergegeven vanaf de server van de rechthebbende (of de vertegenwoordiging van de rechthebbende) zonder probleem weergegeven mag worden op de site van een ander. Er wordt immers geen kopie gemaakt van het origineel, het betreft volgens de rechter geen vorm van verveelvoudiging.

    Als inderdaad ook in hoger beroep beide uitspraken worden overgenomen, dan heeft dat enorme gevolgen voor de dagelijkse werking van het auteursrecht.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.