Je bekijkt een artikel van LEQUAL
partner

Zo verhoog je productiviteit op de werkvloer

Productiviteit is een woord dat tegenwoordig centraal staat, wanneer we het over ons werk hebben. Je hebt het druk, veel te doen en eigenlijk voelt het alsof je altijd tijd tekort hebt. Herken je dit?

30 maart 2022, 08:59 296 x gelezen

Dan is het tijd om zowel jouw werk- als privéleven een stuk efficiënter in te richten. Hoe zorg je ervoor dat je geen constante druk voelt, het meeste uit je tijd haalt en uiteindelijk het geplande werk ook afkrijgt? Wij geven je tips voor het verhogen van productiviteit op de werkvloer.

1. Stel prioriteiten

Te veel op één dag willen doen, dat is een van de meest voorkomende valkuilen van de mens. We vragen teveel van onszelf en het gevolg ervan is een veel te lange lijst met to-do’s. Voorkom dat je gedemotiveerd raakt en stel iedere dag prioriteiten. Kies twee of drie taken uit die je echt af moet hebben voor het einde van de dag en laat de rest als optioneel. Dit zorgt voor meer mentale rust en ruimte in je agenda. Tip: begin met de vervelendste taak, dan hik je hier de rest van de dag niet meer tegenaan.

2. Maak een dagplanning

Of we het nu willen toegeven of niet, we zijn gewoontedieren. Een goede planning maken en je hier ook aan houden, is key voor op de werkvloer. Structuur zorgt namelijk voor effectief werken en daardoor een productievere dag. Maak je planning bij voorkeur aan het einde van de dag, zodat je de dag erna direct aan de slag kunt met je lijstje. Hierdoor laat je je werk ook makkelijker los en kun je écht van je vrije avond genieten.

3. Een productieve werkomgeving

Je werkomgeving heeft heel veel invloed op hoe jij je voelt en uiteindelijk dus ook jouw productiviteit. Verschillende onderzoeken tonen aan dat planten en kleuren een psychologische invloed hebben. Planten verhogen het concentratievermogen tot wel 15% en de uiteindelijke productiviteit tot wel 20%. Medewerkers voelen zich comfortabel en meer thuis in de werkruimte. Zorg ook dat het kantoorpand schoon blijft. Laat medewerkers dagelijks de bureaus opruimen bij vertrek. Goede schoonmaakbedrijven kun je vinden op het bedrijvenplatform Trustoo. Kleurgebruik kan ook meehelpen aan de concentratie. Zo zorgen kleuren als blauw en groen voor meer concentratie. Neutrale kleuren zoals beige en wit zijn kalme tinten en zorgen voor innerlijke rust. Combineer deze kleuren met het groen van de planten en het uiteindelijke resultaat zal een positieve energie afgeven.

4. Zorg goed voor jezelf

Vergeet vooral jezelf niet tijdens een drukke werkdag. We hebben al snel de neiging om de hele dag achter ons bureau te zitten. Daar gaat het al mis. Je concentratievermogen zal hier niet beter van worden. Probeer vaker tussendoor op te staan en een klein rondje te lopen. Een rondje in de frisse buitenlucht is het beste, een andere optie is om het raam wat vaker open te zetten. Zuurstof voorkomt hoofdpijn. Sta je even op? Dan kun je gelijk een glaasje water halen, want het is vast geen verrassing dat ook water voor meer concentratie zorgt. Water breidt de grijze stof in je hersenen, welke informatie verwerkt, uit en verbetert je productiviteit met zo’n 14%.

5. Doe het samen

Waarschijnlijk ben je niet de enige die er wel eens last van heeft. Bespreek het met je directe collega’s en kijk samen naar manieren om de productiviteit op de werkvloer te verhogen. Vele handen maken immers licht werk. Las af en toe korte pauzes in, creeër stretch momenten, sta tijdens meetings. Dit laatste is ook nog eens erg efficiënt. Zo maakt het staan een meeting minimaal 34% sneller. Dagen vol met meetings, die kennen we tegenwoordig ook allemaal. Een win-win situatie dus, wanneer je ook nog eens meer daguren overhoudt. Online ondernemingen, zoals online marketing bureaus, werken tegenwoordig veel vanuit huis. Plan in dat geval vaker online momenten in om bovenstaande punten toch samen te doen.

Dit artikel verschijnt op initiatief van LEQUAL en Trustoo | Afbeelding 123RF

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!