World wide web heeft nationale trekjes

World wide web heeft nationale trekjes

Het internet bestaat uit een honderdtal segmenten waarvan het dekkingsgebied ruwweg overeenkomt met landen. Dat concluderen onderzoekers van een aantal wetenschappelijke instellingen in de Scandinavische landen en Amerika.

De onderzoekers van het Amerikaanse Brookhaven National Laboratory, het Nordic Institute for Theoretical Physics in Denemarken, en het Niels Bohr-instituut en de Universiteit voor Wetenschap en Technologie te Noorwegen namen een andere invalshoek dan gebruikelijk. In plaats van op de knooppunten van het netwerk richtten de onderzoekers hun analyse op de verbindingen tussen die knooppunten.

Op de in kaart gebrachte structuur van verbindingen lieten de onderzoekers een variant los van de ‘random walker’-diffusiemethode. Met deze methode zal na verloop van tijd een evenwicht ontstaan in het verkeer over de verschillende verbindingslijnen. De onderzoekers constateerden dat dit het eerst gebeurde in afgebakende gebieden waarvan de begrenzingen min of meer overeenkomen met de bestaande landsgrenzen.

Die conclusie is op zich verrassend voor een medium dat de naam heeft dat het de landsgrenzen doorbreekt. Maar daar was het de onderzoekers niet om te doen. De bedoeling van het onderzoek is te achterhalen, wat de basispatronen in het internetverkeer zijn. Daarmee kunnen zwakke punten in het net ge?dentificeerd worden. Bovendien is het werk dienstig bij het ontwerpen van software voor het optimaliseren van het netwerkverkeer over internet.

Bron:
http://arxiv.org/PS_cache/cond-mat/pdf/0212/0212001.pdf

Via:
Automatiseringsgids


Geplaatst in

Delen

0
0


Er zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.