Windows Live & TV recommendations

27 januari 2006, 11:10

Windows LiveWat het meeste opviel tijdens de Search Champs is de focus op Windows Live. Windows Live moet de plek worden waar alle MSN producten samenkomen in een persoonlijk samen te stellen omgeving. Daarbij zal ook de grens tussen online en offline vervagen.

Een van de interessantste nieuwe dingen is een gadget die op basis van je Windows Media Center aanbevelingen doet voor tv programma’s. (zie screenshot verderop) Verder komen er gadgets die gebruik maken van informatie op je computer en zullen gadgets straks eenvoudig heen en weer te slepen zijn tussen Windows Live en je desktop.

Wat is Windows Live?

Windows Live (eerst start.com) is een op AJAX gebaseerde persoonlijke pagina waarop gadgets kunnen worden geplaatst zoals bijvoorbeeld een mail-preview, RSS lezer, weersvoorspellingen, beursinformatie enzovoorts. Iedereen kan gadgets maken en beschikbaar stellen voor andere gebruikers. (Zie microsoftgadgets.com voor honderen voorbeelden)

Google en Yahoo hebben vergelijkbare producten (Google personalised homepage & My Yahoo!), maar zij hebben de desktop niet. En daar gaat MSN van profiteren.

TV-recommendations Gadget

Een van de coolste nieuwe gadgets die we te zien kregen was de TV-Recommendations gadget. Deze gadget maakt contact met je Windows Media Center en kijkt wat voor programma’s je allemaal hebt opgenomen. Op basis daarvan geeft het aanbevelingen voor programma’s die je waarschijnlijk interessant vindt.

Zowel je laatst bekeken programma’s als de aanbevelingen worden in een lijstje getoond en zijn voorzien van een rating. Door die aan te passen vertel je de gadget meer over je voorkeuren en veranderd het systeem de aanbevelingen. Dus als een bepaald programma je niet aanstaat kun je het minder sterren geven en zal de gadget je niet meer van dat soort programma’s voorschotelen.

Zie je bij de aanbevelingen een leuk programma, dan kun je je Media Center opdracht geven het programma op te nemen door te klikken op ‘Record this show’. Deze gadget is niet ontwikkeld door mensen van Windows Live, maar door mensen van Media Center en zal binnenkort te gebruiken zijn.

Windows Live TV Recommendations

RSS

Binnen enkele dagen zal de RSS functionaliteit een restyle krijgen. Deze zal een preview van foto’s bij berichten gaan tonen. (zie screenshot) Hierdoor moet Live.com een wat kleurrijkere uitstraling krijgen.

Windows Live RSS

Concurrentievoordeel: Integratie met desktop

MSN wil met Windows Live de grens tussen online en offline vervagen. De TV-recommendations gadget is daar een voorbeeld van, maar het gaat verder. Binnenkort wordt het ook mogelijk om gadgets van live.com naar je desktop te slepen en andersom. Hiervoor gaan ze niet wachten op Vista, er zal binnenkort een update van Windows XP komen die dit al mogelijk maakt.

Integratie en communicatie met het operating systeem biedt veel mogelijkheden en kan leuke nieuwe tools opleveren. Op dit punt heeft MSN dus een behoorlijk concurrentievoordeel waar ze druk mee bezig zijn. We zullen de aankomende tijd dan ook een aantal leuke dingen zien op dit gebied die wat verder gaan dan weersvoorspellingen, mail-previews en klokjes.

update

De RSS functie is inmiddels geupdate. M! ziet er bijvoorbeeld nu zo uit:

RSS in Windows Live

Marketeer voor betekenisvolle bedrijven.

Categorie
Tags

7 Reacties

  media

  Remi, kun je naast het voorbeeld van tv-recommendations nog andere voorbeelden noemen van vervaging tussen on- en offline?


  27 januari 2006 om 13:17
  Remi

  Helaas, die vallen onder de NDA 😉


  27 januari 2006 om 14:44
  Caspar

  Klinkt als de hergeboorte van de ‘Active Desktop’ (van Win98?) gecombineerd met ‘widgets’.


  27 januari 2006 om 20:04
  Remi

  @ Caspar,

  Het concept van ‘gadgets’ (of widgets) bestaat inderdaad al lang en active desktop kenden we ook al. Zowel de widgets als de active desktop waren eigenlijk net niks.

  Combineer ze, en er wordt ineens meer mogelijk. Altans, dat is de theorie. En aangezien MS het operating system op 90% van de computers beheerst, zouden ze daar wel eens ver mee kunnen gaan.


  28 januari 2006 om 09:35
  mangold

  @Spike: [em]”Wat Microsoft graag wil is data universeel overdraagbaar maken.”[/em] Ik heb zomaar ’t idee dat dat ‘universeel’ toch wat minder universeel zal zijn dan ‘op alle denkbare hardware en software configuraties’.


  28 januari 2006 om 14:13
  albert

  Spik : “Wat Microsoft graag wil is data universeel overdraagbaar maken. Alles moet met elkaar kunnen communiceren en data moet overal heen te slepen zijn. Ik heb hier eens een indrukwekkende keynote over gezien waar Bill toekomstige ideeen en zaken presenteerd. De keynote staat hieronder”.Microsoft data bedoel je neem ik aan…


  29 januari 2006 om 07:15
  ErwinVanLun

  De online/offline terminologie krijgt straks (in de komende tien jaar) een andere betekenis. ‘Alle media met een batterij, stekker of accu integreren in 1 virtuele wereld’, TV, Radio, Gaming, Mobiel, Fotocamera en elk ander schermpje, microfoontje of speakertje zijn dus straks allemaal ‘online’. Kranten, tijdschriften en outdoor zijn dan de belangrijkste offline media maar ook daar neemt e-paper dan langzaamaan een plaats in.


  31 januari 2006 om 09:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!