When bad things happen to good e-mails

When bad things happen to good e-mails

Grootste frustratie voor de e-mail marketeer is nog steeds het aanzien van een e-mailtemplate dat is gemangeld door Gmail of erger nog, door Outlook. Je wilt natuurlijk het liefst jouw producten in volle glorie aan je klanten tonen, maar als dan net die mooie button met “Bestel hier!” onzichtbaar is gemaakt…

Mijn interesse was dan ook snel gewekt bij het lezen van de (heerlijk Amerikaanse) titel van de Goodmail webcast “Blocked Images: When bad things happen to good e-mails…”.

Dat images vaak geblokkeerd worden blijkt uit een recent onderzoek van het EEC: liefst 49% van de images en/of links wordt geblokkeerd. Bepaald niet weinig. Zelfs als dit percentage niet volledig opgaat voor je eigen bestand, is wel duidelijk dat blocking funest is voor zowel conversie als branding.

Wat te doen?
Er werd een aantal manieren gepresenteerd om het probleem tegen te gaan.
Maar de belangrijkste is over het hoofd gezien: het toevoegen van een link naar een internetversie. Dit kan de conversie met 20% verhogen!

Enkele wel genoemde oplossingen:
- Tekst boven de vouw/above the fold (m.a.w. tekst meteen zichtbaar in het leesvenster zonder te hoeven scrollen);
- Multi-part verzenden (html en tekst versie);
- Gebruik van alt txt met een goede call to action.

Meest interessante tip: vraag de ontvanger om de afzender toe te voegen aan het adresboek. Dit lost het probleem in een keer op, mits ontvangers bereid zijn hun adresboek open te stellen. Hoe hulpvaardig de Nederlandse ontvanger is weet ik niet, maar in de VS schijnt 44% van de internetgebruikers met enige regelmaat een afzender toe te voegen aan het adresboek.
Bovendien kan dit, met dynamische content, slim en op maat gecommuniceerd worden!

Resultaat van al deze inspanningen? Een verhoging van de conversie van ongeveer 18% volgens onderzoek van Goodmail. Niet slecht voor een dagje werk, lijkt mij.

Tot slot, is een tekst bericht dan eigenlijk nog wel écht nodig? En moet dit meer zijn dan een simpele link naar de internetversie? Absoluut en niet alleen voor de grofweg 3% lezers die nog tekst lezen ipv HTML… Waarom kun je lezen in mijn volgende post.


Geplaatst in

DelenEr zijn 5 reacties op dit artikel

 • Mocht je hierover nog meer willen weten, bekijk dan ook de webinar van eROI & Return Path - Beating Image Suppression: https://www.gotomeeting.com/register/176858344

  geplaatst op
 • Als aanvulling hierop ook een artikel over e-mail marketing van Jungle Rating met daarin zes tips voor het al dan niet gebruiken van afbeeldingen in e-mails. Hierin ook de aanwijzing de primaire call for action hoog in de e-mail te plaatsen. Uit onderzoek van eMarketer blijkt dat bijna 50% van de 'preview window-gebruikers' alleen naar beneden scrollt als in zij daartoe op het eerste gezicht (lees: in het bovenste deel van de mail) worden getriggerd.

  Even opvallend is overigens dat nog 33% van de lezers aangeeft elke mail tot beneden toe door te scrollen...

  geplaatst op
 • In de nieuwe versie van Thunderbird dient een gebruiker per mail aan te geven of afbeeldingen moeten worden getoond.

  geplaatst op
 • Ook zeker de moeite van het lezen waard als je op de "goede" manier nieuwsbrieven wilt versturen (zoals wij doen voor onze community): http://mailchimp.blogs.com/blog/. Zeer veel tips over welke clients (web en desktop) css ondersteunen, hoe je die het beste kunt verwerken in je mailing, welke trucs je moet toepassen om quirks van bepaalde clients op te lossen, alles over (inline) images en dat je voorzichtig moet zijn met code comments (kan een SpamAssasin-trigger opleveren). Het uiteindelijke voordeel: het ziet er bij iedereen even goed uit (degrade gracefully) en je wordt als alles goed gaat veel minder snel als spam geflagged (want ja, er zijn mensen die zijn vergeten dat ze zichzelf hebben ingeschreven, zucht ...)

  geplaatst op
 • @ Wilbert: ook in Outlook 2007 en volgens mij zelfs ook al Outlook 2003. Je kunt overigens een afzender wel als vertrouwde instantie kenmerken. De volgende keren zal de inhoud dan altijd incl. alles worden getoond. Ik denk dat dit ook zo werkt in Thunderbird?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.