Welke RSS-reader gebruikt de lezer?

Welke RSS-reader gebruikt de lezer?

Ruim 30 procent van de sitebezoekers van Marketingfacts komt op de site via een RSS-feed. Veel van deze bezoekers maken gebruik van een persoonlijke RSS-reader maar in toenemende mate zien we bezoekers binnenkomen via nieuwsportals die ‘achter de schermen’ RSS-feeds binnenhalen. De meest gebruikte RSS-readers blijven vooralsnog Bloglines (25%), RssReader (20%) en Firefox Live Bookmarks (10%).

Gebruik RSS-readers onder lezers Marketingfacts (gemeten met Feedburner)

Vooralsnog is er weinig te merken van de specifieke Nederlandse RSS-portals zoals Feedo.nl. Bloglines, RssReader en Firefox Live Bookmarks zijn de favoriete RSS-readers voor de bezoekers van Marketingfacts. Daarmee wijken de cijfers voor Marketingfacts niet veel af van de internationale cijfers, met uitzondering van RssReader (dat blijkbaar in Nederland populairder is dan elders).

In bovenstaande tabel nog een aantal andere cijfers die iets zeggen over de efficiency van de verschillende RSS-readers. Het aantal hits geeft aan hoeveel keer per dag de betreffende RSS-reader de feeds van Marketingfacts opvraagt. Online RSS-readers zoals Bloglines doen dit zeer efficient en gelijktijdig voor meerdere lezers van de Marketingfacts-feed. Daardoor belast het de server beduidend minder dan offline RSS-readers als RssReader of Firefox Live Bookmarks. Dramatisch is natuurlijk de manier waarop MagpieRSS werkt. Deze komt maar liefst 15 keer per uur langs om te kijken of er iets nieuws staat op Marketingfacts!

MagpieRSS is een opensource script om RSS/XML mee te parsen. Veel nieuwsportals maken gebruik van dit script om automatisch RSS-feeds van Marketingfacts (en van andere nieuwsbronnen) om te zetten in HTML.

Zoals eerder aangegeven lijken steeds meer portals gebruik te maken van dit script (helaas).


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • "Daardoor belast het de server beduidend minder dan offline RSS-readers als RssReader of Firefox Live Bookmarks. Dramatisch is natuurlijk de manier waarop MagpieRSS werkt. Deze komt maar liefst 15 keer per uur langs om te kijken of er iets nieuws staat op Marketingfacts!"

  Iemand een idee of deze tak onderling afspraken maakt over de frequentie waarmee de RSS applicatie een website bezoekt? Hoewel een XML feed over het algemeen niet zo zwaar is, kunnen grote aantallen toch zorgen voor een onnodige extra belasting van een server.

  geplaatst op
 • Ik mis Instant Messengers zoals ICQ en Miranda IM als RSS-readers. Ik gebruik zelf een plugin voor Miranda waarmee ik RSS-feeds binnenhaal.. Veel praktischer dan bijvoorbeeld FireFox Live Bookmarks. Met FireFox zie je geen melding wanneer er nieuwe feeds zijn..

  Ik ben erg benieuwd naar het aandeel gebruikers die Instant Messengers gebruiken ipv speciale RSS-readers.

  Maar wellicht ben ik de enige? ;-)

  geplaatst op
 • "Dramatisch is natuurlijk de manier waarop MagpieRSS werkt. Deze komt maar liefst 15 keer per uur langs om te kijken of er iets nieuws staat op Marketingfacts!"

  Ik vraag me af of dit wel zo dramatisch is. Feedo controleert bijvoorbeeld ook vrij frequent of er nieuwe items in een RSS feed zijn gepubliceerd. Zeker zolang een ping-service nog niet grootschalig wordt opgepakt lijkt me dit de enige manier om je bezoekers altijd van het laatste nieuws te voorzien.

  geplaatst op
 • een nieuwe RSS-Spider is op http://rss.oranjoe.com

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.