Wat worden de “Internet” trends in 2004 ?

Wat worden de “Internet” trends in 2004 ?
, Reddion
@alexstil

Lijkt me leuk om met alle experts (lezers) eens te voorspellen wat voor zaken het komend jaar hot zullen zijn. Kunnen we het over een jaar evalueren en kijken wie de trendwatcher van mediafact is ;-) Ik zal alvast een aanzet geven met trends die ik zie.

1. Social network
mensen zullen steeds vaker software gebruiken om nieuwe mensen te leren kennen maar ook om met elkaar te communiceren. Software als friendster en de messenger zullen ook meer samegevoegd worden met bijvoorbeeld ook koppelingen met je weblog. Microsoft is hier bijvoorbeeld al mee aan het testen zie Mywallop.

2. DRM
Steeds meer mensen zullen naast het P2P principe ook daadwerkelijk online muziek en videos gaan kopen. Je zult dat straks op bijna iedere site kunnen kopen. Denk dat het affiliate model hier door de muziekindustrie op een handige manier zal worden ingezet

3. De computer komt steeds vaker in de woonkamer te staan. Internet wordt nu echt iets wat iedereen gebruikt en dus een veel centralere plek krijgt in een huishouden.

4. VOip
Men zal uiteindelijk ook meer gaan bellen via internet als het long distance is. Dit moet echter veel makkelijker kunnen en zal bijvoorbeeld meer geintegreerd worden in Messenger software en social networrk software. Ik ga in ieder geval aandelen kopen van Net2phone.

5. Banken in nederland zullen naast de chipknip nu eindelijk met een standaard komen voor online micropayments die ook door iedereen makkelijk gebruikt kan worden.

6. Rss zal steeds populairder worden
Men zal naast een e-mail client ook een RSS reader gebruiken om op een handige manier nieuws binnen te krijgen. RSS zal dus voor een deel de e-mail nieuwsbrieven gaan vervangen. hiermee voorkomt men voor een gedeelte spam. Clevercactus al een goed voorbeeld van een combinatie van een e-mail client en een rss reader.

7. Gifi komt eraan, iedereen wireless en connected
draadloze verbindingen zullen nog sneller worden waarbij internet een nog belangrijker onderdeel van ons leven zal worden. Integratie van bijvoorbeeld laptops, tablets, mobiel pda en je GSM zal er mede voor zorgen dat langzaam iedereen wireless & connected wordt.

8. Google goes offline
De grote zoekpartijen zullen hun scope verbreden en als doelstellingen hebben, wij vinden wat u zoekt. Of dit nu een koopadvies is, boeken vergelijken of een lekker restaurant. Zij worden de experts. Zal me niets verbazen als ze uiteindelijk de directe concurrent worden van bijvoorbeeld ook de goudengids en het telefoonboek, misschien komen e zelfs met printversies.

zo dit lijkt me een leuk startpunt, hoor graag van jullie wat jullie allemaal verwachten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Je hebt al een paar trends genoemd waarin ook ik op korte termijn zeker geloof: social network, DRM, micropayments, RSS en verbreding/uitbreiding van Google (en andere zoekmachines). De overige trends zoals internet centrale plek in huishouden, VOip en Gifi (is dit de GSM-vorm van Wifi?) zullen nog wat meer tijd nodig hebben.

  Een paar aanvullende trends voor 2004 die ik zie:

  1. Cross-media
  Interactieve en massa marketing zullen steeds meer worden geintegreerd waarbij ook dit jaar in Nederland verschillende cross-media studies het daglicht zullen zien.

  2. Target advertising
  Daypart en andere vormen van target advertising zullen steeds meer worden toegepast. (Interactieve) media bureaus zullen voor de uitdaging staan om voor een klant (adverteerder) te komen tot een optimale online media-planning. Kennis en methoden uit de offline wereld schieten hierbij te kort.

  3. Zoekmachine marketing
  Zoekmachine marketing zal de belangrijkste vorm van online adverteren worden in 2004.

  4. Zakelijk gebruik weblogs
  Het gebruik van weblogs zal verder toenemen waarbij met name de zakelijke markt zal gaan experimenteren met de toepassingsmogelijkheden (denk aan de Unilever's van deze wereld die bijv. een weblog starten op het gebied van koken).

  5. Breedbandinternet
  Populariteit van breedbandinternet neemt in 2004 enorm toe en ik verwacht voor het eind van 2004 dat meer dan 50% gebruik maakt van breedband (kabel, ADSL).

  Wellicht dat er later nog wat trends in mij op komen...

  geplaatst op
 • Ook technologiecolumnist Robert Cringely doet weer 15 ICT-voorspellingen voor het nieuwe jaar: http://www.pbs.org/cringely/

  (vorig jaar had Cringely een score van 80%; slechts 3 van zijn 15 voorspellingen kwamen niet uit).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.