Je bekijkt een artikel van

Waarom technologie als regen op het raam is

24 september 2021, 13:00

Boekrecensie van ‘Mensen worden robots, robots worden mensen’ (Mike van Rijswijk)

Een tipje van de sluier wordt opgelicht wat ons te wachten staat aan verdere automatisering en robotisering. Dat is zeker een treffende samenvatting van dit interessante boek.

Geen droge opsomming van technische vooruitgang maar een goede uitleg met daarbij voorbeelden hoe al een stukje van die techniek wordt toegepast. Geen fantasie dus maar realiteit die in de startblokken staat. De meeste voorbeelden komen uit de zorg en transport maar zijn prima te vertalen naar iedere andere sector. Dat maakt het boek ook interessant voor marketeers. Disruptie ligt op de loer, met het lezen van dit boek ben je aardig up to date wat de komende jaren zou kunnen gaan veranderen.

Mooie metafoor

De auteur Mike van Rijswijk plaatst een mooie metafoor die de ontwikkeling van de techniek en hun snelheid treffend weergeef: als het regent en de druppels vallen op het raam ontstaat er een boeiend schouwspel. Eerst vallen vele druppels op het raam en de druppels groeien, dan zie je de eerste druppel bewegen, hij zakt naar beneden. Hij treft een ander druppeltje en ze vloeien samen, de grotere druppel zakt verder en komt nog een druppel tegen die ook weer opgenomen wordt. De druppel zakt nu sneller en neemt vele druppeltjes mee en schiet dan ineens door naar beneden.

Het leuke van het boek is dat je je zelf continu kunt afvragen: stel dat

Het leuke van het boek is dat je je zelf continu kunt afvragen: stel dat. Bijvoorbeeld: stel dat mijn garage op afstand ziet dat mijn banden versleten zijn en die ook vervangt op het moment dat ik de auto die dag toch niet nodig heb. Of mijn supermarkt gewoon wekelijks mijn basisvoorraad aanvult omdat hij die op afstand in de gaten houdt? Het besluit van wat ik koop is dan vastgelegd en heb ik eenmaal een merk, dan is het mij laten switchen naar een ander merk een hele uitdaging voor de betreffende marketeer.

Een must read-boek voor de moderne marketeer die voorbereid wil zijn op wat komen gaat, en dat is een hoop. We staan pas aan het begin van grote veranderingen die door technologie mogelijk worden. Als marketeer mag je daardoor niet laten verrassen.

Mensen worden robots, robots worden mensen

Mike van Rijswijk

ISBN 9789492528759

S2uitgevers

In Nederland zijn ongeveer 130 mensen Register Marketeer. Een aantal van hen blogt (via Marketingfacts en NIMA.nl) over ontwikkelingen in marketing, events over strategische marketing en post ook recensies over marketingliteratuur. De titel NIMA Register Marketeer is een Europees kwaliteitskeurmerk voor topmarketeers. De titel is in 1992 in het leven geroepen en om gecertificeerd te kunnen worden als RM, met het bijbehorende recht de titel te mogen voeren, moet je als marketeer aan een aantal eisen voldoen. Ze zijn werkzaam op strategisch marketingniveau en moeten hun kennis en ervaring jaarlijks te actualiseren. Elke vijf jaar worden Register Marketeers opnieuw beoordeeld. Voor strategen in marketing zijn de officiële titel en de certificering van grote waarde. Zowel voor binnenlandse als buitenlandse bedrijven staat de titel Register Marketeer garant voor zeer brede en actuele kennis en ervaring op strategisch marketingniveau. Meer weten over NIMA Register Marketeers?

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!