Waarom Server Side Tracking in 2024 nog belangrijker zal worden

Betrouwbaardere gegevens, privacy-bescherming, betere online marketing en een snellere website.

12 januari 2024, 11:00 1842 x gelezen

Dat het bijhouden van gegevens van cruciaal belang is voor het succes van online bedrijven weten we eigenlijk al jaren. Het helpt organisaties om inzicht te krijgen in hun klanten, trends te identificeren en beslissingen te nemen op basis van betrouwbare gegevens. Een van de meest innovatieve en efficiënte methoden voor het volgen van gebruikersgedrag is Server Side Tracking. Deze technologie heeft de manier waarop we het internet gebruiken en begrijpen al veranderd, maar zal in 2024 nog belangrijker worden.

Hoe Server Side Tracking het internet verandert? Server Side Tracking maakt het mogelijk om alle gebruikersinteracties op een website vast te leggen en te analyseren. In tegenstelling tot traditionele client-side tracking, waarbij trackingcodes in de browser van de gebruiker worden uitgevoerd, worden bij Server Side Tracking alle trackingactiviteiten uitgevoerd op de server. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder betere gegevenskwaliteit, verbeterde privacybescherming en verhoogde snelheid van de website.

Doordat Server Side Tracking plaatsvindt op de server, kunnen gegevens nauwkeuriger worden vastgelegd. Het elimineert het risico van adblockers en andere browserextensies die trackingcodes blokkeren. Bovendien zorgt het voor minder fouten en duplicaties, waardoor de gegevens betrouwbaarder zijn. Door het gebruik van Server Side Tracking kunnen bedrijven een gedetailleerder beeld krijgen van het gedrag van hun gebruikers en zo betere beslissingen nemen op basis van deze inzichten.

Een ander belangrijk aspect van Server Side Tracking is privacybescherming. Omdat alle trackingactiviteiten op de server plaatsvinden, hebben gebruikers geen directe interactie met de trackingcodes. Dit zorgt voor een verbeterde privacybescherming en vermindert het risico op inbreuk op de privacy. Vanaf dit jaar (2024) gaan o.a. Google Chrome en Safari deze data niet meer delen met derde partijen, waardoor het beheren van je eigen data de enige oplossing is. Met de toenemende zorgen over gegevensbeveiliging en privacy, zal Server Side Tracking een steeds belangrijkere rol spelen in het opbouwen van het vertrouwen van gebruikers.

Wat zijn de voordelen van Server Side Tracking voor marketeers?

Server Side Tracking biedt verschillende voordelen voor bedrijven die op zoek zijn naar meer inzicht in het gedrag van hun gebruikers.

Betrouwbaardere gegevens

Ten eerste zorgt Server Side Tracking voor nauwkeurigere en betrouwbaardere gegevens. Omdat alle trackingactiviteiten op de server worden uitgevoerd, worden fouten en duplicaties geminimaliseerd, wat resulteert in betere gegevenskwaliteit.

Privacy bescherming

Een ander voordeel van Server Side Tracking is privacybescherming. Omdat gebruikers niet rechtstreeks worden blootgesteld aan trackingcodes, wordt hun privacy beter beschermd. Dit kan bijdragen aan het opbouwen van het vertrouwen van gebruikers en het verminderen van het risico op inbreuk op de privacy.

Betere online marketing

Bovendien kunnen bedrijven met Server Side Tracking gedetailleerdere analyses uitvoeren van gebruikersgedrag en trends identificeren. Dit stelt bedrijven in staat om hun marketing- en advertentiestrategieën beter af te stemmen op de behoeften en wensen van hun gebruikers, wat kan resulteren in een hogere conversieratio en meer succes op de lange termijn.

Snellere website

Een ander belangrijk voordeel van Server Side Tracking is de potentie om de snelheid van websites te verhogen. Aangezien de tracking scripts via de server worden verwerkt in plaats van in de browser van de gebruiker, vermindert dit de belasting op de browser. Dit kan leiden tot snellere laadtijden van webpagina’s, wat zorgt voor een betere gebruikerservaring en mogelijk een lagere bounce-rate.

Case uit de praktijk

Een onderneming in de creatieve sector en klant van ons, streefde naar een effectievere manier om hun doelgroep te bereiken. Ondanks hun expertise in creatieve en praktische aspecten, hadden zij moeite met het technische beheer van hun online marketingcampagnes, met name op Facebook en Google. Voordat ze overstapten op Server Side Tracking, behaalden ze een Return On Ad Spend (ROAS) van 2,42, wat onder hun verwachtingen lag.

Na de implementatie van Server Side Tracking, ervoer de onderneming een aanzienlijke toename in de efficiëntie van hun campagnes. De ROAS steeg van 2,42 naar 6,08, wat aanzienlijk hoger was dan hun initiële prestaties. Deze verbetering was voornamelijk te danken aan de nauwkeurigere en betrouwbaardere data die via Server Side Tracking verkregen werd. Door deze geavanceerde aanpak konden zij hun campagnes beter afstemmen op de behoeften en interesses van hun doelgroep, wat leidde tot hogere conversiepercentages en een efficiënter advertentiebudgetbeheer.

Gebruik jij al Server Side Tracking?

Genoeg redenen dus om te starten met Server Side Tracking! Ben jij een online marketeer en gebruik je nog geen Server Side Tracking? Dan valt er nog veel winst te behalen voor jouw organisatie en klanten. Door deze relatief nieuwe manier van data tracking te implementeren, kun je betere strategische en operationele keuzes maken en efficiënter omgaan met marketingbudgetten!

 

Givan Hieralal is mede-eigenaar van het copywritingbureau Copywritings en de webshop Souvy. Nadat hij zijn HBO Small Business & Retail Management had afgerond, nam hij de webshop Souvy over, waar hij jaarlijks miljoenen bezoekers bereikt door middel van organische content. Na het succes van Souvy besloot Givan in 2022 het copywritingbureau Copywritings op te richten, waar hij samen met zijn compagnon Suzanne Derksen schrijft voor meer dan 1000 merken. Hulp nodig? E-mail me op givan@copywritings.nl

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!