Je bekijkt een artikel van SUE
partner

Waarom autoriteit verder gaat dan alleen gehoorzamen

In dit artikel en in de bijbehorende video laat Astrid Groenwegen zien hoe je op een positieve manier autoriteit kan inzetten om meer invloed uit te oefenen.

SUE
5 december 2022, 10:36 1194 x gelezen

Als je denkt aan het woord autoriteit, word je niet vanzelf vrolijk. Gebruik maken van het concept van autoriteit kan echter stevig in je voordeel werken.

Wennen aan autoriteit op jonge leeftijd

Vanaf jonge leeftijd zijn we gewend om naar onze ouders te luisteren. Je moeder of vader zal je vast een keer twee keer verteld hebben dat kaarsen heet zijn en dat je er niet aan moet zitten. Je bent er the hard way achter gekomen dat je ouders gelijk hadden, OF je vertrouwde op het gelijk en hebt je niet gebrand aan de kaarsvlam.

Later ging je naar school, waar je door je leraar werd uitgelegd dat je met letters woorden kon maken. Yes, het werkt. Dus, vanaf vroege leeftijd zijn we geconditioneerd dat gehoorzamen aan mensen die onze superieuren zijn, voor ons mogelijk goed uitpakt. Als we opgroeien, raken we meer sceptisch en gaan we er minder vanuit dat onze superieuren altijd gelijk hebben.

Toch is het zo, dat we mensen met autoriteit of macht in de smiezen houden, en die macht op de een of andere manier ook koppelen aan hun competenties. Maar autoriteit heeft nog een andere positieve bijwerking. Als mensen hebben we allemaal behoefte aan een bepaalde mate van controle. Controle kan je op twee manieren bereiken: We kunnen controle over onszelf krijgen of hebben, OF, we vertrouwen op iemand die ons het gevoel van controle geeft.

Een stabiele maatschappij op basis van autoriteit

Het is algemeen geaccepteerd dat een systeem van autoriteit ons helpt om een stabiele maatschappij op te bouwen. We geloven erin, dat gehoorzaamheid aan scholen, politie, het politieke systeem en het recht ons in staat stellen een bepaalde vorm van sociale controle te creëren. We hebben hiërarchie, in plaats van anarchie. Maar er is een groot verschil tussen “in autoriteit” zijn, of… een autoriteit zijn. Hoe je dit voor jou kan laten werken?

Cialdini leert ons dat het belangrijk is om aan anderen voor het voetlicht te brengen waarom jij een geloofwaardige kennisrijke autoriteit bent. Dat moet je doen, VOORDAT je een poging onderneemt iemand te beïnvloeden….

Meer praktische tips? Bestel hier ons boek: De Kunst van Gedrag Ontwerpen!

We’re SUE | Behavioural Design. We are a consultancy, academy and research agency for behavioural change. Whether you need a behavioural expert or want to become a behavioural expert yourself: you’re at the right place. In other words, whether you want to inject behavioural science into one of your projects or you wish to master Behavioural Design, we can help you out. We specialise in the applied science of influence, leveraging this mind-shifting know-how into strategies, products, services, campaigns or policies that people will embrace.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!