Vraag het Den Haag

6 september 2007, 05:54

Video’s gemaakt door burgers, kiezers of consumenten zijn ‘in’ en ook het NOS-journaal heeft dat begrepen. In navolging van de collega’s van het CNN/Youtube debat en Netwerk die burgers de mogelijkheid geeft advies aan minister van Financiën Wouter Bos in een video te verwerken, heeft het NOS Journaal de actie “Vraag het Den Haag” opgezet.

Op de site van de NOS kun je verpakt in een videofilmpje een vraag aan fractievoorzitters, ministers of premier Balkenende voorleggen. De maximaal 30 seconden durende video’s met de interessantste vragen van burgers worden in de Prinsjesdag-uitzending van 18 september aan de politici voorgelegd. Goed punt is dat de ingezonden video’s vantevoren door anderen bekeken kunnen worden. En gelukkig heeft de NOS, zie ook de belangrijkste kritiek op het Democratische CNN/YouTube-debat, gezorgd voor een stemfunctie waarmee de ingezonden vragen gewaardeerd kunnen worden. Ik hoop dat deze stemmen meegewogen worden in het besluit welke prangende vragen door de Haagse politici beantwoord zouden moeten worden in de tv-uitzending. Ik heb echter ook een paar kanttekeningen.

De uitvoering op de site van de NOS, waar tekst en een film van presentator Rik van de Westelaken uitleggen hoe je een geslaagde korte video kan maken, laat zien dat er goed over het idee is nagedacht. Paar kleine kanttekeningen:

 1. Persoonlijk denk ik dat een periode van 2 weken relatief kort is voor mensen om de filmpjes te maken, maar vooral ook om het idee onder de aandacht te brengen.
 2. Verder helpt het daarbij niet dat bv de instructiefilm van Van de Westelaken maar ook de inzendingen niet op andere sites ge-embed (overgenomen, geplaatst) kunnen worden. Juist als je video als communicatiemiddel wilt gebruiken, zou het handig zijn dat (promotie)materiaal vrij door anderen verspreid kan worden om de actie onder de aandacht te brengen en meer inzendingen te genereren.
 3. Tot slot vraag ik me af waarom de video’s weer geüpload moeten worden naar een NOS-pagina en waarom geen gebruik gemaakt wordt van een platform als YouTube of 123video.nl waar de infrastructuur (compleet met stemmen en commentaar) al aanwezig is. Daarbij genereert YouTube al veel bezoekers, die zich bezighouden met het maken en verspreiden van video’s, die daar eenvoudiger te bereiken zijn. Dat roept tegelijkertijd de vraag op waarom de NOS eigenlijk nog geen eigen kanaal op YouTube (of een andere videodienst) heeft waar ze, zoals de BBC, ALJazeera of NBC clips van hun uitzendingen laten zien?)

Kortom, ik ben positief over het plan en ik hoop werkelijk dat er veel films binnenkomen en dat mensen gebruik maken van de mogelijkheid om voor hen relevante vragen te stellen aan politici. Bij de Netwerk-actie, die al wat langer loopt, is momenteel slechts 1 videovraag op videotalent.nl geplaatst. En het is geen eens een sneeuwman.

Na jarenlang bij de rijksoverheid gewerkt te hebben, ben ik nu werkzaam als zelfstandig adviseur (AmaZingg) en adviseer ik over web 2.0 ontwikkelingen. De focus van AmaZingg ligt vooral op het gebruik van het web en virtuele werelden door politieke, educatieve en charitatieve/nfp-instellingen. Zo blog ik op ecritures.nl uitgebreid over het gebruik van digitale media in de Amerikaanse presidentscampagne en op amazingg.nl over Second Life. Verder schrijf ik regelmatig artikelen voor zeer diverse bladen als Fonsenwerving, Tennis, Uitvaart ed over webontwikkelingen.

Categorie
Tags

4 Reacties

  Gerard van Enk

  Ik vind het ook een leuk idee en ben het wel met je kanttekeningen eens. Vooral dat je de video’s niet kunt embedden is erg jammer.

  Misschien hebben ze ’t wel in korte tijd bedacht, dat ’t daarom maar 2 weken voor prinsjes dag is?

  Trouwens de link naar de nos mist een ‘l’ aan het einde, er staat .htm ipv .html.


  7 september 2007 om 07:58
  Gerard van Enk

  @roeland helder verhaal! Goed om te horen dat het embedden waar jullie sowieso al mee bezig zijn ook voor deze video’s gaat gebeuren.


  7 september 2007 om 12:28
  ecritures

  @ Roeland: fantastisch om jullie reactie te lezen met uitleg over de overwegingen achter deze actie. Ik hoop dat je mijn belangrijkste punt dat ik zeer positief ben over “Vraag het Den Haag” niet over het hoofd gezien hebt 🙂 Ik hoop dat we bij de volgende verkiezingen ook mee kunnen doen aan het NOS/YouTube debat!

  Helder ook de uitleg waarom er nu niet gekozen is voor YouTube. Een opvallende zin in je informatieve betoog die me wel opviel was “De reden dat we “vraag het Den Haag” niet via YouTube doen, is omdat we dit soort zaken graag in eigen hand houden.” Volgens mij is het juist essentieel om bij deze acties helemaal niets in de hand te willen houden 🙂 Ik ben het niet helemaal eens met de redenering dat jullie films zouden verdwijnen in de hoeveelheid video’s. Veel mensen abonneren zich juist op kanalen waar voor hen interessant video’s worden geplaatst. Door de wekelijkse e-mail met nieuwe video’s die je van YouTube ontvangt zou het juist een extra attentiewaarde hebben. Maar goed jullie zijn in gesprek over een branded channel dus dergelijke voordelen zullen jullie ook zien.

  Er zijn helaas nog niet veel films binnengekomen; ik weet zeker dat dat gaat veranderen zodra jullie er de komende tijd aandacht aan gaan besteden. Ik ben ook heel benieuwd naar het programma en de antwoorden van de mp, fractievoorzitters, ministers of andere politici op de video’s. Nogmaals, pluim voor deze actie.


  10 september 2007 om 14:30

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!