Vijf ondernemerslessen van Patrick Kicken

Hoe word je een succesvol podcaster met een 'go with the flow'-levensstijl?

Vijf ondernemerslessen van Patrick Kicken

Hij heeft ruim twintig jaar lang radio gemaakt en zorgde voor zijn eigen visitekaartjes door, via allerlei sociale kanalen, zeer actief zijn eigen programma’s te delen. Wat kan hij de (jonge) generatie podcasters meegeven vanuit zijn ervaring van toen en nu? Vijf ondernemerslessen van social entertainer en podcaster Patrick Kicken.

Patrick Kicken begon zijn radiocarrière in 1989 bij lokale en regionale radiostations zoals Radio Veronica, CRM Radio, Falcon Radio en Royaal FM. Vanaf december 1995 tot maart 2004 was hij te horen op het landelijke popstation 3FM. In 1998 begon hij als één van de eersten in Nederland met een website met grappige filmpjes en linkjes, kicken.com.

Hobbymatig heeft Kicken zich verdiept in de advaita vedanta-filosofie uit India en voert hier gesprekken over met stand-upcomedian Paul Smit onder de noemer 'Praten Over Bewustzijn'. Deze zijn terug te luisteren als podcast op iTunes en internet.

1. Neem feedback heel serieus

"Ga op zoek naar het 'waarom' van de feedback. Haal de angel eruit en wees benieuwd naar de reden dat mensen klagen. De klager die je zijn of haar verhaal laat vertellen, kan een klant worden voor het leven."

2. Doe onderzoek

"Onderzoek wat werkt en wat niet werkt. Bij podcasts moet je het bijvoorbeeld niet de hele tijd over jezelf hebben. Daarbij moet je zorgen dat het interactief is. Hang aan elke podcast een eigen 06-nummer, zodat je via WhatsApp-groepen zorgt dat luisteraars over de uitzending gaan praten en het gaan delen. Tegenwoordig zie je bij podcasts vaak dat het alleen gaat om zenden, maar niet om ontvangen."

3. Val op. Ga viral

"Ik heb een speciale WhatsApp-telefoon, waarmee ik met achtduizend luisteraars van mijn podcasts, op en neer kan appen. Maar ik kan ze, via verzendlijsten, ook alle achtduizend tegelijk een grappig filmpje of plaatje sturen. Daarbij zorg ik dat mijn naam, of bedrijfsnaam er altijd bijstaat. Wanneer dit goed doorgestuurd wordt, is het gratis reclame. Het heeft mijn naamsbekendheid in de afgelopen jaren enorm vergroot en het heeft mij nul euro gekost. Een goede viral moet actueel zijn en niet te lang. Het moet niet te kopiëren zijn, dus je logo moet er goed inzitten. Daarbij moet het niet te kwetsend zijn, want dat kan je merken schaden."

4. Werk aan je zelfbeeld: ontmantel je ego

"Met non-dualiteit kijk je of je wel degene bent die je bent. Identificeer je niet teveel met de successen van je bedrijf. Dat levert je alleen maar kopzorgen op. Wees eerlijk over het samenkomen met dat ene contact of die ene opdracht: het kan ook een kwestie van toeval zijn. Stop met jezelf en anderen van alles te verwijten, want dingen gaan zoals ze gaan."

5. Help anderen vooruit

"In de radiowereld was dit les nummer 1. Bied mensen hulp aan als ze dat nodig hebben. Ik denk dat het in de ondernemerswereld net zo werkt. Ik ga veel samenwerkingen aan met podcasters waarvan ik denk: die kan wel een zetje gebruiken. Je kunt niet alles zelf, dus leer verdelen."

 


DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.