Vijf mythen over social media ontkracht

8 september 2020, 13:00

Er zijn duizenden blogs, boeken, podcasts en video’s die jou helpen het meeste uit je social-mediakanalen te halen. Al deze tips zijn goed bedoeld, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Want wat is nu eigenlijk waar? En waar moet je als bedrijf op letten om social media effectief in te zetten? Michelle Carvill schreef hierover een boek: ‘Myths of Social Media: Dismiss the Misconceptions and Use Social Media Effectively in Business’. Ik licht een aantal van deze mythen uit in dit blog. Hier zijn ze: vijf social-mediamythen ontkracht.

1. Social media zijn gratis

Je betaalt inderdaad niets om een account aan te maken. En je krijgt daar zoveel voor terug. Voor marketeers zijn social media echt het walhalla onder de media. Je kunt namelijk met social media profiteren van het potentiële bereik van jouw relevante doelgroepen. Je kunt heel specifiek berichten sturen naar de mensen die jij voor ogen hebt. Je kunt duizenden zo niet miljoenen mensen bereiken… áls je weet wat je doet.

Je hebt dus mensen nodig die weten wat ze doen. Dat is al kostenpost nummer één.

Om die duizenden mensen te bereiken, heb je content nodig

Om die potentieel duizenden mensen te bereiken, heb je content nodig. Je deelt content om het verhaal van jouw merk of organisatie kenbaar te maken. Je wilt namelijk je doelgroep bij je boodschap betrekken, ze prikkelen of entertainen. Met je content wil je ervoor zorgen dat jouw doelgroep je leert kennen, je leuk vindt en jou vertrouwt als merk.

Om dit te kunnen doen, ga je idealiter met je doelgroep in gesprek. Aan de ene kant ben je dus bezig om aan jouw publiek te laten zien wie je bent als merk. Aan de andere kant moet je focussen op wat jouw publiek zegt, je berichtgeving daarop afstemmen en met ze in gesprek gaan. Dat is dus een behoorlijke investering, qua tijd maar ook middelen. Zeker als je nog eens bedenkt dat social media 24/7 doorgaan.

Om in gesprek te gaan met jouw doelgroep, moet je natuurlijk wel weten wat ze zeggen. En dat vraagt erom dat je naar ze luistert. Er zijn allerlei basistools voor social listen beschikbaar. Google Alerts is daar een voorbeeld van. Maar ga je hier serieus mee aan de slag, dan kom je snel uit bij de betaalde social-mediamanagementtools. Daarmee kun je bij veel meer bronnen tegelijkertijd luisteren en inzichten krijgen die bijvoorbeeld relevant zijn voor de verkoop van jouw product of dienst.

Dus in het kort: je hebt mensen nodig die marketing zijn opgeleid en content voor je maken. Wil je dat die boodschap heel precies bij je doelgroep aan komt dan maak je gebruik van advertenties. Daar heb je budget voor nodig. Alles bij elkaar opgeteld, zijn het best wat investeringen en als je het goed doet, dan is het is verre van gratis.

In het geval van social media ben jij zowel de klant als het product

Michelle Carvill stelt daarnaast in haar boek dat als iets gratis is, dat komt omdat jij het product bent. In het geval van social media ben jij zowel de klant als het product. Ze zijn gratis, omdat ze zowel jou als je informatie willen.

Je gebruikt de social-mediakanalen in jouw voordeel. Je gebruikt ze om ervoor te zorgen dat jouw doelgroep je leert kennen, je leuk vindt en je vertrouwt. Je gebruikt social listening (luisteren) om je boodschap verder af te stemmen, zodat je meer kunt verkopen en meer kunt ontwikkelen.

Het is eigenlijk een wisselwerking: jij gebruikt het kanaal en het kanaal gebruikt jou ook. De platformen leren van de content die je plaatst en de interactie je creëert. Zo kun jij uiteindelijk beter filteren op je doelgroep en jouw boodschap gerichter brengen om jouw product te vermarkten.

Facebook verzamelt dus onze data, dat is hun businessmodel. Je betaalt geen cent voor je profiel, dat klopt. Maar social media zijn alles behalve gratis.

2. Social media vervangen de website van jouw bedrijf

Social media bieden je veel opties om jouw bedrijf op een laagdrempelige en simpele manier te profileren of je merk of product te positioneren. Je kunt groepen starten, in gesprek gaan met je klanten, foto’s delen en bedrijfsinformatie plaatsen. Daarnaast zijn er steeds meer mogelijkheden om direct producten te verkopen via social media en werkt Instagram aan een directe check-out. Daarnaast kost het aanmelden je niets. Klinkt perfect toch? Geen kennis van WordPress nodig en geen gedoe met domeinnamen en onderhoud van je site.

Voor een startup of eenmanszaak kunnen social media een gemakkelijke en laagdrempelige manier zijn om online te starten. Maar uiteindelijk gaat niets boven je eigen website. Jouw website is je eigen visitekaartje. Het is een plek waar je klanten altijd naar terug kunnen keren en die in je eigen beheer hebt.

Het nadeel van een social-mediapagina is dat die nooit van jou zal zijn

Het nadeel van een social media pagina is dat die nooit van jou zal zijn. Mocht Facebook in de toekomst bijvoorbeeld iets veranderen in zijn beleid en informatieverstrekking dan heb je dat niet in de hand.

Gebruik social media om jouw producten te promoten en stuur je potentiële klanten altijd terug naar je website. Op die manier verzamel je zelf data van je doelgroep. Bijvoorbeeld de aantallen views van je pagina en de clicks naar je website. Zo zorg je dat die data van jou zijn en je onafhankelijk bent van Facebook.

Zie social media als een etalage. Je wilt uiteindelijk dat ze in jouw winkel komen en je product kopen.

3. Social media zijn ideaal om je boodschap te zenden

Ik val vast in herhaling als ik zeg dat social media niet voor niets sociaal zijn. Het zijn kanalen waar gesprekken plaatsvinden, mensen elkaar online opzoeken en kennis uitwisselen. Dat betekent dat je in gesprek kunt gaan met je doelgroep en social media niet alleen maar gebruikt om jouw boodschap te verkondigen. Helaas gebeurt het nog maar al te vaak dat we alleen maar over onszelf praten en blijven zenden. En heel eerlijk; ook ik maak me er schuldig aan.

Wij marketeers gebruiken social media te vaak als een schreeuwplatform

Wij marketeers gebruiken social media te vaak als een schreeuwplatform voor onze eigen boodschap. Dat is waar we voor opgeleid zijn. We leren om social media (en andere) kanalen te gebruiken om ze te optimaliseren en de gewenste doelgroep te bereiken met de boodschap van je merk. We delen content en vertellen verhalen, waarvan we denken dat de doelgroep ze wil lezen, horen of bekijken.

Hoe vaak vraag je je af wat de klant echt zou willen? Met social media kun je dat dus achterhalen.

Je hebt de mogelijkheid om de interactie met jouw publiek aan te gaan. Goede communicatie begint met luisteren. Dus marketeer, luister naar je doelgroep, stel vragen en ga met ze in gesprek.

4. Social media vervangen het fysieke netwerken

Ik heb jou nog nooit ontmoet en jij mij niet. Ik bekijk jouw LinkedIn-profiel en jij de mijne. Zo hebben we al het een en ander over elkaar geleerd. Dit is tegenwoordig niet ongebruikelijk. Je maakt digitaal een verbinding met mensen en ontmoet ze vervolgens voor het eerst offline. Of juist andersom. Je leert iemand offline kennen, bijvoorbeeld op een event, en maakt vervolgens een digitale connectie.

Wat de tijden van covid-19 ons in ieder geval hebben laten zien, is dat je digitaal echt met elkaar verbonden kunt zijn en elkaar kunt steunen. En precies daar draait het om. Het draait niet om het vervangen van het fysieke netwerken, maar om het ondersteunen. Wanneer je iemand offline hebt ontmoet, kan het moeilijk zijn om die connectie actief te onderhouden. We hebben het allemaal druk. Je kan niet iedereen elke week of maand offline ontmoeten. Maar we hebben wel de tijd om iemand op LinkedIn of Twitter te volgen en te reageren op iets dat hij of zij zegt. Dus vanuit dat opzicht zijn social media geweldig om in contact te blijven met mensen. Online netwerken versterkt de offline connecties.

5. Social media (b2b) is uitsluitend bedoeld om met klanten te praten

Je hoeft social media niet ‘alleen’ te gebruiken om met je (potentiële) klanten te praten. Social media kunnen perfect worden gebruikt in recruitment. Het zijn ideale kanalen om jouw employer brand te promoten en je medewerkers te verbinden. Geef jouw medewerkers of collega’s de mogelijkheid om zelf content te delen op social media.

Mensen willen werken voor bedrijven die ze leuk vinden en die een goed salaris, leuke extraatjes en goede secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden. Ze willen zich goed voelen over het bedrijf waarvoor ze werken.

Mensen willen zich goed voelen over het bedrijf waarvoor ze werken

Hoe veel vertrouwen en zekerheid geeft het als je die positieve dingen hoort van de medewerkers zelf, in plaats van het bedrijf. Potentiële werknemers zien zo wat er speelt binnen de organisatie en kunnen op een eerlijke manier kennismaken met je organisatie. Laat je medewerkers hun eigen verhalen en ervaringen vertellen en deze delen in hun eigen netwerk. Op die manier kunnen ze echte ambassadeurs worden van jouw organisatie.

Hopelijk heb je dankzij deze vijf mythen een andere kant gezien van social media. Dus marketeers, ga in gesprek met je doelgroep en begin met het boeien van mensen. Daarvoor moeten we meer luisteren dan willen spreken. Dan halen we zeker alles uit social media.

Tara Pijs
Content Marketeer bij Coosto

Content Marketeer bij Coosto. Taalfanaat en vakidioot. Passie voor communicatie & marketing. Schrijft artikelen over o.a. social media en contentmarketing.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!