Video marketing in de praktijk: zo behaal je resultaat met video SEO

6 maart 2012, 09:56

Haal meer uit online video

Video marketing draagt bij aan naamsbekendheid, verhoogt de tijd die bezoekers op een website besteden en leidt direct en indirect tot hogere conversie. Video content draagt ook steeds meer bij aan de totale (SEO) waarde van websites. Toch blijven veel bedrijven terughoudend met investeren in video en video marketing. In deze blog geef ik aan de hand van een eigen case een voorbeeld van video marketing in de praktijk en hoop zo deze bezwaren weg te nemen.

Een aantal belangrijke kenmerken van online video op een rij:

 • Bijna alle grote Amerikaanse bedrijven gaven begin vorig jaar al aan dat ze hun investeringen in communicatie via video drastisch gingen verhogen, aldus The Social Media Examiner. De markt groeit explosief.

 • Uit onderzoek blijkt dat sites met veel video content na de Google Panda update hogere posities kregen toebedeeld. Door Video Sitemaps toe te voegen aan de website wordt je site meer waard en verhoog je de vindbaarheid.

 • In 2009 gaf Forrester al aan dat video’s 50 keer meer kans hebben om in de top ranking van Google te verschijnen dan gewone websites. Met de update van Google Panda zien we ook dat websites met veel video content steeds hoger scoren.

 • Uit verschillende heat maps blijkt dat video’s die verschijnen in zoekresultaten van Google nagenoeg alle traffic naar zich toe trekken

 • YouTube blijft de 2e grootste zoekmachine op het web en heeft daarmee de potentie een enorm publiek te bereiken. De komst van een verbeterde YouTube Analytics geeft ook aan dat Google video steeds belangrijker gaat vinden.

 • Video SEO is een onderdeel van SEO en verhoogt daarmee de gehele waarde van een website. Video SEO is in mijn ogen dan ook een toevoeging op website SEO en geen vervanging zoals de titel van een eerdere blog Vergeet website SEO en start met video SEO van Remco Bron suggereert.

 • Video is persoonlijk en geeft inzicht in de menselijke kant van een bedrijf.

 • Video word het snelst gedeeld binnen social media en is dé manier om een gesprek te starten.

Niet alleen bedrijven met een leuk product hebben iets aan video marketing. Juist voor bedrijven die een product of dienst leveren dat niet leuk is in de ogen van de consument, biedt video een uitweg. Door op een humoristische, ludieke of sympathieke manier informatie over te brengen laat je zien dat je investeert in je klanten.

Case – Verzekeruzelf.nl

Note: Ik ben vanuit mijn functie in persoon betrokken geweest bij de VSEO van Verzekeruzelf.nl.

Verzekeruzelf.nl was in 2002 het eerste verzekeringsbedrijf in Nederland, dat volledig geautomatiseerd online verzekeringen aanbiedt. Inmiddels is de concurrentie op zoekwoorden als “autoverzekering” of “online verzekeren” enorm sterk toegenomen. Enkel de grote partijen kunnen het zich veroorloven om top 10 posities te behalen en effectief te adverteren op SEA gebied. Of toch niet? Net als bij website SEO zijn de resultaten van VSEO veel beter wanneer je steeds een specifiek onderwerp behandelt. Daarom hebben we voor Verzekeruzelf.nl besloten om meer dan dertig korte filmpjes te laten maken. Elk filmpje behandelt slechts één product; bijvoorbeeld:

Naast het optimaliseren van de titel, beschrijving, labels en ondertitels, is het van belang dat je gebruik maakt van YouTube playlists en kanalen. Zoals je ziet zijn de suggesties van YouTube door middel van VSEO sterk te beïnvloeden en dit bevordert het aantal filmpjes dat een gebruiker bekijkt. Zoekvolume blijft altijd het aantal views bepalen, maar posities kunnen we op deze manier ook beïnvloeden. Het aantal views en de posities zijn sterk met elkaar verbonden. Daarom is er voor gekozen om Verzekeruzelf.nl altijd op haar eigen video's te adverteren. Daarnaast is er één promotiefilmpje gemaakt dat de gehele campagne samenvat.

De campagne is ingezet om op de eerste plaats de klanten te voorzien van informatie die wel van belang, is maar die de meeste mensen niet willen lezen. Dit is gedaan door op elke productpagina een filmpje te integreren. Zie hier een voorbeeld: http://verzekeruzelf.nl/autoverzekering. Voor extra waarde is de campagne in YouTube opgezet. In de paar maanden tijd dat alles online staat, zijn de volgende resultaten behaald:

 • Stijging in conversie van 0.37% op het afsluiten van een verzekering

 • Nummer 1 posities in YouTube op onder andere: bonus malus, online verzekeren, verzekeren, pleziervaartuig, overlijdensrisicoverzekering en nog vele andere

 • Organisch verkeer vanuit Google is toegenomen met 9,4%

 • Bezoeksduur op de site is gemiddeld met 13 seconden toegenomen

 • Vier tot vijfduizend views per maand. Meer dan twee derde van deze views is organisch behaald. Ook zien we een duidelijk stijgende lijn in het aantal views per maand.

 • Een bovengemiddelde (relatieve) kijkersloyaliteit op nagenoeg alle video’s. Dit betekent dat onze kijkers tot het eind geboeid blijven en we er dus in slagen om verzekeringstechnische (lees saaie) informatie op een boeiende manier over te brengen

 • 92% van de stemmen waren voor “leuk”

 • Bezoekers vanuit YouTube bleven twee keer zo lang op de website als vóór het plaatsen van de video’s

 • Het bounce percentage van bezoekers afkomstig van YouTube, is met 10% gedaald

Deze video’s zullen zich terugbetalen op de lange termijn. Alles op het internet blijft op het internet en deze video’s zullen dus over een periode van jaren views en traffic blijven genereren. Naar schatting ongeveer 50.000 per jaar. Iets wat een peperdure TV commercial niet voor elkaar krijgt. De hoofdpersoon van onze video’s en zijn familie zijn een herkenbaar icoon geworden voor het merk. Ook Facebook en Twitter worden bij de campagne betrokken. Bestaande klanten wordt om hun mening gevraagd en zo wordt hier een dialoog gestart. Ook zijn er polls over welke video of welk karakter favoriet is. Van daar uit bouw je verder en hou je de interactie met je bezoekers gaande. Feedback van klanten over duidelijkheid, stijl, Funability enzovoorts wordt direct verwerkt in de content kalender van Verzekeruzelf.nl. Op deze manier vorm je een diepere band met klanten, creëer je nieuwe inzichten, verspreid je je merknaam en groei je als bedrijf. Afsluitend kijk ik naar de toekomst van video marketing. Remco Bron geeft in zijn Top 10 online video trends van 2011 een goede samenvatting van het afgelopen jaar. Als toevoeging op zijn blog zie ik de volgende ontwikkelingen voor 2012:

 • Video zal steeds meer gebruikt gaan worden door websites (met name webshops) om bezoekers langer op de site te houden en van informatie te voorzien. Denk hierbij aan productdemonstraties en vooral differentiatie van de concurrentie.

 • Video zal interactiever worden. Er zijn verschillende partijen bezig met de ontwikkeling van touchable videoplayers die het mogelijk maken om binnen een video verschillende elementen aan te klikken en te navigeren naar specifiekere video’s. Ook zal er met de komst van zulke players makkelijker kunnen worden doorgelinkt naar specifieke (product) pagina’s.

 • Displays worden steeds goedkoper en er is steeds vaker sprake van “disposable displays”. In de (nabije) toekomst zullen we dus steeds vaker kleine schermpjes als onderdeel van verpakkingen gaan zien.

Heb jij nog meer succesvolle voorbeelden van video marketing of mis je iets in dit artikel? Laat het weten!

Sven Cooler
CEO/Founder bij Cooler Media

Sven werkte tijdens zijn studie al voor verschillende bedrijven als SEO Consultant en marketing strateeg. Een ROI gedreven kijk en creatieve uitvoering komt goed van pas bij zijn projectmatige werkwijze. Binnen zijn ervaring vallen een aantal merken zoals Skittles (USA), Rabobank en Intrasurance. Na zijn studie richtte hij Cooler Media op waar hij momenteel werkt aan het leuker maken van interactie tussen klant en merk. De opkomst van Gamification gaat hem ook niet ongezien voorbij; waardoor hij met Cooler Media gezien mag worden als trendwatcher van nieuwe ontwikkelingen binnen de online marketing branche. Innovativiteit en funability zijn twee kernwaarden die Sven en Cooler Media met trots uitdragen.

Categorie
Tags

15 Reacties

  pvoogt

  @Sven: Goed artikel!

  @Richard: Mooi voorbeeld!

  We zijn blij dat we met PauwR als online marketing bureau van Verzekeruzelf ook aan het succes hebben mogen bijdragen. Want wat natuurlijk ook van belang is om de video’s te promoten middels advertenties. In dit geval doen we dat op Facebook, YouTube en het Google Display Netwerk. En de resultaten zijn inderdaad uitstekend!


  6 maart 2012 om 12:44
  SvenCooler

  Beste Richard,

  Goed om te horen dat Youtube voor jullie zo van belang is. Naast marketing moet je de kostenbesparing die je hiermee behaald op helpdesk niveau denk ik niet onderschatten. Zetten jullie ook actief VSEO in?

  Groet,

  Sven


  6 maart 2012 om 14:13
  Richard Theuws

  De filmpjes zijn al 3 jaar oud, en hoewel we daar natuurlijk wel rekening hebben gehouden met e.e.a. kan het zeker beter.

  Het staat ook in de planning om nieuwe filmpjes te maken, en nog veel meer, maar goed, die planning van ons wat ‘eigen dingen’ betreft… 😉

  (acquisitie naar aanleiding van dit bericht wordt niet op prijs gesteld hahaha)


  6 maart 2012 om 14:25
  Roxane Snijders

  Ook als consument en klant van Verzekeruzelf.nl wil ik het belang van de inzet van video (en VSEO) benadrukken – vooral voor bedrijven welke ingewikkelde producten en/of diensten verzorgen.

  Dergelijke filmpjes geven inzicht in het product, maar benadrukken ook de houding van het bedrijf zelf: ik voel me gewaardeerd en weet wat ik koop.

  Transparantie is gewenst in een economische situatie zoals deze nu is.

  Kortom: goed initiatief, sterke blog en duidelijke, tastbare argumenten!


  6 maart 2012 om 18:06
  Serge de Klerk

  Interessant om te lezen, zeker een onderwerp wat steeds ‘hotter’ wordt.

  Wat me dan wel enorm tegenvalt is een conversiestijging van slechts 0.37%. Dan ga je dus van 1000 sales per maand naar 1003 sales, voor de niet zo snelle rekenaar :-). Klopt dat wel? Want dan zou ik weer zeggen dat het toch echt niet tegen de kosten opweegt, even los van de kostenbesparing die je eventueel behaalt op je helpdesk.


  6 maart 2012 om 20:18
  Robbie Veldwijk

  Bedankt voor dit leuke en handige artikel! Maar er rest mij nog 1 vraag, waarom heb je dit artikel dan ook niet meteen even in een video gedaan 😉


  7 maart 2012 om 08:27
  SvenCooler

  Bedankt voor de complimenten allemaal.

  @pieter, Helemaal gelijk! De advertising heeft zeer sterk bijgedragen aan de views. Toch zien we nog wel dat de organische resultaten de overhand hebben.

  @Serge, Het is nog wat vroeg om echt harde cijfers te noemen en ik ben dus voorzichtig met uitspraken omtrent conversiegaranties. Een conversie verhoging van ongeveer 0.4% is voor veel sites zeker de moeite waard als je ziet dat 2% conversie vaak al als positief word gezien. Daarnaast zijn er veel cases waarbij de video’s echt op conversie stuurde en daarmee conversie op bepaalde producten verdubbeld, video’s zijn voornamelijk bedoeld voor branding en informeren.

  @Robbie, Leuk idee. Zal ook zeker op den duur dit soort filmpjes maken maar daarvoor gebruik ik graag jullie feedback en wacht ik wat langer op de resultaten.


  7 maart 2012 om 09:46
  Frank

  Als opdrachtgever kan ik alleen maar heel trots zijn op wat we bereikt hebben dankzij Cooler Media. Zowel in resultaten als in de creatieve uitingen. Een now-interest product als verzekeringen komt met deze aanpak in een heel ander licht te staan. We zijn dankzij de video’s veel beter in staat om inhoud te geven aan onze missie; mensen zelfverzekerd maken. Dat is voor ons het belangrijkste en als gevolg daarvan zullen de conversies en de resultaten snel verbeteren. Dat zien we nu – ondanks de korte periode – al gebeuren.


  7 maart 2012 om 09:59
  Serge

  @Sven: van 2% naar 2,4% is iets anders dan een conversiestijging van 0,4% op een bestaande conversie van 2%, he 😉 Zoals jij het nu schetst ga je dan dus van 2% naar 2,008% conversie.


  7 maart 2012 om 10:10
  SvenCooler

  @Serge, ik snap de verwarring. Het gaat hier om een echte toename van 0,4%. Dus bij een conversie van eerst 2% zou het nu 2,37% worden.


  7 maart 2012 om 10:18
  SvenCooler

  He jeroen,

  Bedankt voor je reactie. momenteel ben ik in het buitenland maar ik zal volgende week even aandachtig kijken naar je video. Ik ben ook zeer benieuwd naar wat jij verstaat onder “weinig moeite en kosten”. Stuur me even een mailtje (info@coolermedia.nl) en dan zal ik mijn suggesties aan je doorsturen!

  Gr,

  Sven


  12 maart 2012 om 17:53
  Jeroen Pals

  Na het lezen van het artikel ben ik naar het resultaat gaan kijken via google.nl Bij het intypen van meerdere zoekwoorden als autoverzekering, verzekeren etc. Kreeg ik alles behalve verzekeruzelf te zien. Zelfs bij het gebruik van de zoekterm verzeker u zelf. Komt de website maar 1x naar voren.

  Ik vraag me dan ook af als deze wijze van video-marketing enig nut heeft gehad op het gebied van VSEO voor verzekeruzelf als het om vindbaarheid gaat.

  Gr,

  JP


  17 mei 2012 om 12:49
  SvenCooler

  Beste Jeroen,

  Goed dat je de proef op de som neemt. Zoals ik in het artikel beschrijf zijn de resultaten niet in Google maar in YouTube behaalt. In een sterk concurrerende markt zoals verzekeren is het behalen van nr.1 posities in Google een heel ander verhaal. Daarvoor heb je niet alleen video maar ook linkbuilding, on site optimalisatie, vernieuwende content etc nodig. Video draagt bij aan vindbaarheid binnen Google maar is niet de heilige graal. Wanneer je de termen + video (autoverzekering video)intypt krijg je wel onze resultaten.

  Probeer het nogmaals in YouTube en Google met bovenstaande tips en je zult zien dat het wel degelijk resultaat oplevert.

  Gr,

  Sven


  17 mei 2012 om 14:42

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!