Video in e-mail: nu eindelijk wel e-mailmarketingtrend van het jaar?

14 februari 2014, 05:59

Video in je e-mails opnemen kan in principe al langer en vrij gemakkelijk, maar brak nooit echt door als trend op het gebied van e-mailmarketing. Vanwege de opkomst van mobiel en het feit dat meer consumenten e-mails mobiel lezen, word het in 2014 nu wel een stuk interessanter om toe te passen, ook voor marketeers. Mobiele e-mailclients ondersteunen namelijk steeds vaker en steeds beter HTML5, wat de integratie van video in e-mail weer mogelijk maakt. Toch staan e-mailmarketeers er nog steeds vrij huiverig tegenover. Het meest terugkerende argument is de weergave van de video’s: velen vrezen dat ze niet goed worden weergegeven worden in de verschillende e-mailclients. In dit artikel laat ik graag zien met welke code je gemakkelijk video’s opneemt in je e-mails, wat die code doet en welke e-mailclients wel of niet video weergeven.

Waarom?

Waarom zou je video opnemen in mijn e-mails? Omdat het zorgt voor een betere klantbeleving en voor hogere conversies uit je e-mailcampagnes. Onderzoek heeft al aangetoond dat aanbodmails waarin gebruik wordt gemaakt van video ruim 278 procent meer ROI opleveren dan standaard e-mails. Daarnaast heeft het ook nog enkele andere voordelen:

 • Het is weer eens iets anders. Met video in e-mail trek je sneller de aandacht omdat je weer eens iets anders richting je doelgroep communiceert.
 • Je creëert een hogere betrokkenheid met je merk omdat de boodschap (indien goed opgezet) persoonlijker overkomt en inspeelt op de interesses en voorkeuren van je ontvangers.
 • Video’s kunnen ook zorgen voor een buzz. Met alle kanalen die een ontvanger vandaag de dag ter beschikking heeft, kan hij een video sneller delen, wat voor instant succes zorgt.
 • De mogelijkheden zijn onbeperkt. Video in e-mail zet je gemakkelijk in voor diverse doeleinden. Of het nu een e-mail is waarbij je de laatste updates uit ‘Utopia’ te zien krijgt of een trainingsvideo waarin je je software kort uitlegt. Of een leuke aanbiedingsvideo. Het kan allemaal.

Hoe?

Video in je e-mail opnemen is vrij gemakkelijk. Simpelweg een afbeelding toevoegen met daarachter een link naar je video en klaar. Maar het kan tegenwoordig een stuk mooier. En dat kan dankzij HTML5. Nog niet alle e-mailclients ondersteunen HTML5-video in e-mail, maar de clients die dat wel doen, ontvangen ruim 62 procent van alle e-mails (dat komt dan vooral dankzij Apple).

Video in e-mail opnemen wordt steeds makkelijker

Hoe werkt het?

Door gebruik te maken van de onderstaande HTML5-code ben je in staat je eigen video’s in je e-mails op te nemen. Zorg er daarbij dan wel voor dat je ook meteen een ‘fallback‘-afbeelding instelt. Deze wordt getoond als de e-mailclient nog niet in staat is de HTML5-video af te spelen.

HTML5 code om video in e-mail op te nemen

Let op: je kunt deze code hier downloaden als Word-bestand!

Met de bovenstaande code voeg je dus een HTML5-video toe aan je e-mail. Als de ontvangende e-mailclient nog niet in staat is de video af te spelen, zal deze de fallback-afbeelding tonen. Deze kan je dan alsnog linken naar de video of naar de webversie van je e-mail.

Hieronder vind je een duidelijk overzicht van de e-mailclients die wel HTML5-video ondersteunen en diegenen die zullen verwijzen naar de afbeelding.

Welke clients ondersteunen HTML5?

Bron: emailonacid.com – Embedding HTML5 video in email

Video in e-mail zal in 2014 een belangrijke rol gaan spelen binnen e-mailmarketing. Test voor jezelf zeker eens of dit voor je organisatie interessant is. Mocht blijken dat je er nog niet klaar voor bent, dan kun je nog altijd kiezen voor het alternatief, zoals een afbeelding gebruiken die verwijst naar een aparte landingspagina waar de video staat.

Maar ik ben benieuwd of video in e-mail ook voor jouw organisatie interessant is. Heb je er ervaring mee of zie je nog aanvullingen op dit artikel? Ik zie het graag terug in de reacties hieronder!

Michael Linthorst (1976) is internet ondernemer en ondermeer CEO van Copernica BV. Copernica is krachtige marketing software voor e-mailmarketing, webpagina's, mobile en automatische campagnes. Meer dan 5.000 gebruikers vertrouwen dagelijks op de succesvolle werking van Copernica Marketing Software.

Categorie
Tags

9 Reacties

  Remy Bergsma

  Voor consumentenmailings zijn animated gifs een zeer bruikbare tussenvorm. Deze werken overal behalve in Outlook 2007/2010/2013, wat vooral in het bedrijfsleven wordt gebruikt.

  Het produceren van een goede animated gif op basis van een video is wel even werk, maar kan een positieve impact hebben op de resultaten van een e-mailcampagne: zonder dat de ontvanger iets hoeft te doen wordt deze al afgespeeld: gelijk impact.

  Wel twee nadelen: de grootte van een animated gif gaat al snel richting het onwerkbare, bij teveel frames of lange lengte.

  Ander nadeel is dat er goed beoordeeld moet worden of de animated gif (en overigens ook video, als dat gebruikt wordt) echt wat toevoegt: bewegend beeld moet niet gebruikt worden omdat het mooi is, of omdat iemand het wil. Het moet echt wat toevoegen aan een e-mailcampagne, anders is het alleen maar extra bagage en extra werk voor niks.


  14 februari 2014 om 08:26
  moojen

  Mooi artikel en het klopt helemaal. Bij EmailVideo (www.emailvideo.nl) zien we ook dat steeds meer mobiele clients video kijken. Mooie van EmailVideo is dat deze HTML5 video combineert met Animated Gif, dus dat je voor elke client het hoogst haalbare kan weergeven.


  14 februari 2014 om 09:11
  moojen

  De kracht van Video in Email wordt duidelijk als je kijkt naar de cases op http://www.emailvideo.nl. KLM heeft er EMMA’s mee gewonnen en andere cases laten een duidelijke list zien in kliks en conversie, soms wel tot 60 tot 70% meer kliks en/of conversie…


  14 februari 2014 om 09:24
  Jo

  Oke, ik snap dit niet en daarom lee ik dit artikel. Niet echt duidelijk wat je vervolgens met deze code doet? Waar copy paste ik die en hoe zet ik vervolgens mijn video erin? Helemaal niet duidelijk voor mij.


  16 februari 2016 om 15:04
  Moriam Hassan Balogun

  Jo, de code plaats je in de HTML van je email.

  Vervolgens pas je de video link aan en de link naar de thumbail.

  Je kunt, indien gewenst, tekst verder toe voegen.


  23 mei 2016 om 14:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!