Video: de voordelen van structured data

17 december 2019, 12:00

Structured data, je wilt het zeker weten hebben in de broncode van je website. Maar wat is het precies en wat zijn de voordelen? In deze video legt SDIM uit wat er handig is aan de inzet van structured data op je website.

Structured data is een stuk code dat je om content heen plaatst om zoekmachines extra duidelijk te maken wat die content of bepaalde elementen precies inhouden. Zoekmachines doen al vreselijk hun best om content te interpreteren, aar structured data is van toegevoegde waarde om zoekmachines een handje te helpen de inhoud nog beter te begrijpen, door de inzet van zogenaamde structured data markups.

“Structured data helpt zoekmachines een handje om de inhoud van een website goed te begrijpen”

Structured data zorgt er voor dat de resultaten op de zoekresultatenpagina verrijkt worden met informatie. Zo kun je productpagina’s voorzien van reviewdata en sterretjes, zodat ze extra goed opvallen in de zoekresultaten, en kun je vacatures voorzien van structured data voor vacatures. Zogenaamde JobPosting structured data zorgt ervoor dat je vacature wordt vertoond in de zoekresultaten. Deze feature moet door Google nog worden uitgerold in Nederlands, maar is al wel beschikbaar in Nederland.

Grip op content

Zo beschouwd is structured data veel meer dan een opzichzelfstaande SEO-tactiek. Het is een methode waarmee je zoekmachines je content beter kunt laten begrijpen. Het geeft je meer grip op hoe je informatie wordt gedefinieerd en daarmee hoe je merk, product of dienst begrepen wordt.

Ik hoor je denken: Waarom wil je dit op je site? Onderzoeken tonen aan dat je met enkel en alleen de implementatie van structured data positieverbeteringen en een daaropvolgende stijging in kliks naar je website mag verwachten. Dat geldt helemaal voor de felbegeerde ‘gele sterren’ bij productreviews. Die krijg je door het rating-schema op correcte wijze te implementeren. Het bewust implementeren van incorrecte of spamming schema kan echter leiden tot een Google-penalty, zie onze video over Google-penalties.

“Met de implementatie van structured data zie je positieverbeteringen en een stijging in kliks naar je website”

We verwachten in de toekomst nog veel meer voordelen van structured data. Deze voordelen worden al zichtbaar in Google Jobs bijvoorbeeld, maar ook bij FAQ’s en How-to uitleggen en kunnen leiden tot een featured snippet. Een featured snippet is een korte samenvatting van het antwoord op een vraag die een zoeker stelt aan de zoekmachine.

Wat zijn je next steps?

 1. Test verschillende soorten pagina’s van jouw website met de Structured Data Testing Tool van Google.
 2. Vind je structured data? Is deze dan correct of vind je fouten of ontbrekende velden?
 3. Raadpleeg welke structured data markups relevant zijn voor jouw website. Bijvoorbeeld structured data markups voor:

  1. WebSite
  2. LocalBusiness
  3. BreadcrumbList
  4. JobPosting

Thomas Meijer is sinds december 2017 als SEO-specialist werkzaam bij SDIM. Thomas heeft uitgebreide ervaring op online marketing vlak en het bouwen van WordPress-websites. Deze ervaringen en zijn interesse voor websites combineert hij is zijn functie als SEO-specialist.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!