Vergelijking: payment service providers voor je Magento webwinkel

14 augustus 2013, 05:08

Welke payment service provider moet ik kiezen voor mijn webwinkel? Een vraag waar elke webwinkelier op een bepaald moment tegenaan loopt. Er kunnen vaak veel meer payment service providers geïmplementeerd worden in diverse webwinkelsoftware dan aanvankelijk vermeld wordt. In dit artikel ga ik in op de betaaloplossingen die beschikbaar zijn voor de webwinkelsoftware van Magento. Als consultant bij symfony|XIB heb ik veel PSP’s geïmplementeerd in verschillende Magento webwinkels. In deze blog deel ik mij ervaringen en geef ik tips welke PSP het beste bij welke webwinkel past.

De beschikbare smaken

Het kiezen van een PSP is een beetje te vergelijken met het kiezen van een tankstation. De keuze varieert van goedkoop en no-service tot duurder maar met diverse accessoires en opties. Hetzelfde geldt voor de keuze van uw PSP.

Waar zie je dit in terug? Verschillende payment service providers kiezen voor een simpelere aanpak van het dashboard en de betaalmethoden die zij bieden. Deze partijen hanteren vaak geen maandelijkse vaste kosten en brengen lage kosten per transactie in rekening. Dit maakt deze PSP’s geschikt voor starters en kleine webwinkels.

Wanneer je een volgende stap wilt maken met je webwinkel, dan komt een completer systeem in aanmerking dat meer handelingen kan overnemen en meer functionaliteiten biedt. De wat grotere PSP’s bieden dat, maar brengen tevens, vanwege de betere service en uitgebreidere functionaliteiten, meer kosten met zich mee. Met een grote hoeveelheid orders en een grote cliënteel loont een dergelijke investering echter wel.

De oplossingen op de pijnbank

Hierna zal Max vanuit zijn expertise de beschikbare internetkassa's voor Magento beoordelen. In onderstaande afbeelding heb ik alvast de voor- en nadelen van de diverse oplossingen opgesomd. Daarna gaan we uitgebreider in op de functionaliteiten van de PSP’s.

Sisow: dé keuze voor starters

Sisow is momenteel druk aan de weg aan het timmeren om een zeer uitgebreide PSP te worden. Dit combineert men nog steeds met, voor zolang het duurt, lage kosten per transactie, zonder maandelijkse vaste kosten. Eén van de grote voordelen van Sisow is het gemak van het afsluiten van een overeenkomst en het gemak van het koppelen met Magento. Daarnaast levert Sisow 24/7 service op zowel hun omgeving als de Magento plugin.

Een sterk punt daarnaast is dat ze binnenkort komen met een 'achteraf betalen' betaalmethode. Het aanbieden van deze betaalmethode is een voorwaarde wanneer je je wilt aansluiten bij het Thuiswinkel Thuiswinkelwaarborg.

Sisow is op dit moment dé keuze voor de starters. Lage kosten, goede service en een behoorlijk uitgebreid pakket. Het is nog even wachten op achteraf betalen en meer functionaliteiten in zowel de Magento module als hun eigen omgeving.

MultiSafepay: veel ervaring en een groot aantal betaalmethoden

MultiSafepay is een partij die al bijna 15 jaar actief is als payment service provider. MultiSafepay heeft een uitgebreide Magento module die relatief eenvoudig te installeren is. Hierin zitten standaard de Fast checkout, de MultiSafepay Portal en de MultiSafepay Gateways, waaruit je er een kunt kiezen om als online betaalsysteem te handhaven. Volgens Max is de MultiSafepay Gateways de beste optie. Deze linkt namelijk direct door naar de betaalmethode die de klant heeft gekozen. Bij de MultiSafePay Portal kom je eerst in de MultiSafepay omgeving waarin je de betaalmethode moet kiezen waarna je daarna pas wordt doorgestuurd naar de betaalmethode. Daarnaast heb je de Fast checkout waar mensen die een betaalaccount hebben bij MultiSafepay kunnen inloggen en met hun account kunnen betalen. Dit zorgt er wel voor dat klanten tweemaal een account moeten aanmaken, bij de webwinkel en bij MultiSafepay. Dit betekent dat bij iedere betaling de klant ook tweemaal moet inloggen. Dit kan een conversiekiller zijn voor de webwinkel.

MultiSafepay is een zeer sterke partij om mee in zee te gaan. De beoordeling door klanten is doorgaans prima. Voor een shop die verwacht sterk te gaan groeien is dit een goede keuze.

Buckaroo: zeer goede technische service & een snelle reactie bij vragen

De afgelopen jaren heeft Buckaroo hard aan de weg getimmerd om één van de meest uitgebreide pakketten qua betaalmethoden te kunnen aanbieden. Een paar van de meer bijzondere betaalmethoden zijn: pay per mail (betaling via e-mail), credit management (elektronisch factureren), Buckaroo call center (voor verwerken bestellingen via de e-mail of telefoon) en natuurlijk ook 'achteraf betalen'.

Buckaroo heeft verschillende pakketten voor de verschillende doelgroepen. Voor de starters hebben ze een starterspakket, waarbij de kosten lager zijn maar de betaalmethoden ook beperkt zijn. Het nadeel hiervan is dat de kosten relatief nog vrij hoog zijn vergeleken met bijvoorbeeld Sisow. Het voordeel is dat de opschaling makkelijk te bewerkstelligen is doordat je eenvoudig een pakket kunt opwaarderen.

De service die ik ervaren heb van Buckaroo is zeer sterk. De oplevering van een nieuw account is mogelijk binnen twee werkdagen, daarnaast reageren ze in 90 procent van de gevallen binnen een werkdag op een vraag.

De service voor de Magento module heeft men aan een externe partij (Total Internet Group) uitbesteed. Hierdoor wordt de module op continue basis doorontwikkeld en verbetert en levert een in Magento gespecialiseerd bedrijf de support. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de module zeer uitgebreid en makkelijk te installeren is.

Buckaroo heeft de afgelopen jaren bewezen dat het service hoog in het vaandel heeft. Dit is ook in de praktijk goed merkbaar. Naast hun zeer uitgebreide pakket, hebben ze door de samenwerking met Total Internet Group een goede module waarop zeer goede support wordt geleverd. Voor de starter die verwacht flink te groeien of een webshop die de volgende stap wil maken is Buckaroo momenteel één van de meest geschikte PSP’s.

Docdata payments: niet aanbevolen

Docdata is in de e-commercewereld voornamelijk bekend vanwege hun e-fullfilment diensten. Het bedrijft verzorgt bij een aantal grote partijen, zoals bol.com, Zalando en de Bijenkorf, de opslag en verzending van artikelen. Met deze grote e-commerce partijen als klant is Docdata een grotere marktpartij. Echter is Docdata inmiddels weer veel van deze grote klanten kwijt, waardoor hun marktaandeel op de PSP markt daalt. Het kwijtraken van klanten zou te maken kunnen hebben met de niet altijd even goede service. Ook missen er soms zaken in de software, en hebben ze een verouderde dashboard.

In de afgelopen jaren heb ik veel samen moeten werken met Docdata payments om problemen bij de klanten op te lossen. Doordat ze de afgelopen jaren zeer veel aanpassingen aan hun modules hebben gedaan, en bij Docdata zelf de technische kennis mist, tast je vaak in het duister. Bovendien hebben verschillende partijen aan de module gesleuteld, wat het geheel niet meer solide maakt. De configuratie van de module en van de Docdata omgeving is daarnaast erg beperkt en ingewikkeld.

Vanwege deze ervaringen raad ik Docdata af voor je Magento webwinkel.

De banken als PSP: een bekende partij, maar een slechte service

Bijna alle banken hebben in de afgelopen jaren een mogelijkheid ontwikkeld om de webwinkel direct op hun betaalomgeving aan te sluiten. Daaronder ook de drie grote Nederlandse banken: ABN Amro, Rabobank en ING. De voordelen van de bank als PSP is dat je met een bekende partij in zee gaat. Daarnaast hebben ze vaak zeer lage tot geen vaste kosten en zijn de transactiekosten veelal lager dan bij de standaard PSP’s.

De afgelopen jaren heb ik ondervonden dat het gebruik van een bank als PSP voor je Magento webwinkel tot nogal wat problemen kan leiden. De afgelopen jaren heb ik van verschillende banken de betaaloplossing geïmplementeerd. Hierbij liep ik in bijna alle gevallen tegen een aantal problemen aan, welke zijn opgesomd in bovenstaande afbeelding.

De banken zijn wel bezig om de problemen te verhelpen, maar momenteel zou een bank als PSP nog niet je eerste keuze moeten zijn. Bedenk dat het afrekenen van bestellingen immers een van de meest fundamentele elementen van je webwinkel is. Zorg er daarom voor dat dit altijd juist werkt. Met al de moeilijkheden en problemen die zich voordoen bij de banken kan je hier niet van op aan.

Tip: Mocht je momenteel bij een bank zitten en problemen hebben met de huidige Magento module, kijk dan eens op appmerce.nl. Zij leveren voor een lage prijs zeer makkelijk te installeren en complete Magento modules voor pakketten van bijna alle banken. Daarnaast leveren ze ook goede service op de modules zelf.

Conclusie

Laat de banken links liggen en kijk naar de verschillende PSP’s die je in je Magento webwinkel kunt implementeren. Sisow en Buckaroo zijn op dit moment dé internetkassa's voor zowel startende als groeiende webwinkels. Ben je een grote retailpartij dan is MultiSafepay een goede optie. Wil je de beschikbare PSP's vergelijken voor je eigen webwinkel, kijk dan op de site van PayRator.

Afbeelding: Thijs Brouwers (cc)

Max Brummelkamp
Magento technische consultant bij Symfony | XIB

Als Magento technische consultant geef ik de klanten advies hoe gebruik te maken van hun e-commerce omgeving. Als eerstelijns contact met de klant zorg ik ervoor dat de klanten correct worden begeleid in de problemen die zij ondervinden op hun webshop. Daarnaast geef ik pro actief advies over onder andere het inzetten van Payment service providers en andere koppelingen met derde partijen.

Categorie
Tags

6 Reacties

  Henk

  Achteraf betalen vereist voor TW waarborg? Rembours is genoeg hoor.

  Mis Ogone in het overzicht, dus niet compleet.

  Issues als snelheid van betaling etc niet genoemd, maar vaak een dealbreker.


  14 augustus 2013 om 09:52
  Maarten Soetens

  Ogone mis ik ook, maar eigenlijk ook weer niet. Geen partij welke ik aan zou raden door het gebrek aan support (zeker op technisch vlak).

  De meeste integraties welke wij doen zijn op basis van MSP en Sisow, beide erg tevreden over met vriendelijke support.

  MSP is echter conversie gewijs op basis van de standaard methode een conversie killer.

  En Buckaroo… nee gewoon…. nee.. dat is echt zonde van de tijd gebleken.

  Direct via banken is enkel wenselijk als het om iDeal gaat.


  15 augustus 2013 om 07:28
  Docdata Payments

  Dit artikel is gebaseerd op ervaringen in het gebruik van een oude versie van de Docdata plug-in. Recentelijk is er een nieuwe Docdata plug-in beschikbaar, die gebaseerd is op een volledig herbouwde API. Tevens is er binnen Docdata een Magento specialist beschikbaar ter ondersteuning van implementaties. De nieuwe versie is beschikbaar op Magento Connect of via http://www.docdatapayments.com.


  15 augustus 2013 om 10:55
  Patrick _ VEMT

  Adyen is ook zeker eentje om in de gaten te houden..(amsterdam based company)

  In Nederland (nog) niet erg groot, maar op de buitenlandse groeimarkten goed vertegenwoordigt.

  Goeie technische support, en koppelen global met erg veel banken. Ook leveren ze conversion analytics, A/B testing van de payment pages etc..


  15 augustus 2013 om 11:50
  Joël

  Wat een drama.. plugin van Magento van Docdata, de ene bug na de andere. En technische kennis?? Nou die is er volgens mij nooit geweest.

  Meest onverstandige set ooit, nooit meer docdata..

  We halen alle sites er weg en stappen over naar een andere partij.

  De problemen die er nu nog zijn, hij kan niet omgaan met verschillende storeviews, support duurt lang of geen reactie, ze geven zelf aan dat de technische kennis er niet is. Credit card transacties functioneert niet, update url om om automatisch op paid te komen werkt niet.. We zijn al vanaf augustus bezig met een gerenommeerde partij om docdata te integreren..


  26 november 2014 om 09:39
  Wouter Dieleman

  Leuk om dit terug te lezen, goed stukje! En interessant om te zien hoeveel er in die 2,5 jaar veranderd is. Met alle ontwikkeleningen zou ik best graag een nieuw stukje hierover lezen.


  9 februari 2016 om 19:40

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!