Verbeteringen Windows Live Local (virtual earth)

Verbeteringen Windows Live Local (virtual earth)

In mijn laatste bericht over de MSN Search Champs en korte update over de aanpassingen aan Windows Live Local die MSN binnenkort in stappen gaat lanceren. Voor wie het niet weet, Windows Live Local (voorheen Virtual Earth) is de local zoekmachine van MSN waarmee je kunt zoeken naar lokale bedrijven en dergelijke. De resultaten worden op een kaartje, satellietfoto of 45 graden foto (bird’s-eye view) gepresenteerd. Verder zitten er opties in als bijvoorbeeld een routeplanner.

In de aankomende periode zullen de volgende zaken verbeterd/ aangepast worden (ik zie net dat een deel reeds is doorgevoerd):

 • De kaart wordt groter waardoor de usability verhoogd wordt;
 • De navigatie wordt verbeterd (was ook hard nodig), onder andere door beter menu, meer opties en meer functies onder de rechter muisknop;
 • Er komen permalinks voor elke zoekopdracht zodat het mogelijk wordt een view door te sturen of te gebruiken in een bericht op bijvoorbeeld een weblog (voorbeeld);
 • Scratchpad wordt uitgebreid met o.a. bookmarks naar zoekopdrachten;
 • Driving directions is straks ook beschikbaar in bird’s eye view, zodat je voordat je op weg gaat al foto’s van alle verkeerssituaties die je onderweg tegenkomt kunt bekijken (voorbeeld).

Aangezien de local/ maps zoekmachines allemaal nog in de kinderschoenen staan verwacht ik dat ze allemaal de aankomende tijd met wat interessante aanvullende opties zullen komen. De basis staat, maar de aanvullende mogelijkheden die het geheel wat interessanter maken zullen nu uitgebouwd moeten worden. De mogelijkheden zijn erg breed, dus ik ben erg benieuwd waar de zoekmachines mee zullen komen.

Verder wordt het volgens mij tijd dat we ook in Nederland gebruik kunnen maken van deze producten. Het is natuurlijk ontzettend veel werk om al die kaarten, satellietbeelden, straat- en plaatsnamen en bovenal de listings in te voeren. Maar er is wel behoefte aan local search. Volgens onderzoek is 15 tot 20 % van alle zoekopdrachten local gericht. Zoek je bijvoorbeeld een loodgieter, dan zoek je er een bij jou in de buurt, en dus is het een lokaal gerichte zoekopdracht.

De zoekresultaten van de huidige algemene zoekmachines zijn nauwelijks bruikbaar voor dit soort zoekopdrachten. (Zoek bijvoorbeeld eens een ‘loodgieter groningen’ in MSN of Google) Ook in een klein land als Nederland is dus behoefte aan local search, ik ben dan ook benieuwd wanneer dit verder uitgerold zal worden.


DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Remi, heb je enig idee hoe Telefoongids.nl, Goudengids.nl en iLocal aan kijken tegen dit soort ontwikkelingen? Kan me voorstellen dat deze straks van de kaart worden geveegd.

  geplaatst op
 • Leuk die permalinks. Bijvoorbeeld om aan je familie door te geven waar je op vakantie bent. Ik kwam al eerder Bird's Eye Tourist tegen. De website omschrijft zichzelf als: "This website is the definitive guide and repository for the coolest Windows Live Local locations." En er staan inderdaad mooie plaatjes bij!

  geplaatst op
 • Hey Maurits-Jan, inderdaad een leuke site die Bird's Eye tourist.

  Deze view is trouwens verrekte handig als je naar een plaats gaat die je niet kent. Voordat ik naar Seattle ging kon ik me alvast in de stad verdiepen en had ik m'n hotel, de Space Needle en de Microsoft campus (Redmond) alvast gezien.

  Yahoo travel's trip planner is trouwens ook erg makkelijk.

  geplaatst op
 • Ziet er inderdaad erg goed uit allemaal!

  Wellicht binnenkort ook voor Nederland? Las zojuist in De Telegraaf dat Nederland sinds vandaag op een digitale luchtfoto is gezet. De foto is 850 gigabyte groot en is zeer gedetailleerd. De luchtfoto wordt volgens Aerodata International Surveys onder meer gebruikt door Rijkswaterstaat en door bedrijven die landkaarten actualiseren. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het voor het eerst dat Nederland op deze wijze digitaal is vastgelegd. Om de foto te kunnen maken moest een vliegtuigje 75 keer heen en weer vliegen over Nederland. In totaal zijn 7000 foto's samengevoegd tot een grote digitale plaat.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.