Toyota bouwt een levend laboratorium en de digitale, optimale versie van jezelf

10 mei 2021, 13:00

Welke bedrijven bepalen mede de toekomst? Lijkt tv echt uit het vizier van Gen-Z te verdwijnen? Je eigen stad bouwen en gratis chocolade. Dit en nog veel meer in deze nieuwe week van Koot!

Gert Koot schrijft het wekelijks van zich af: álles wat hem en het vak bezighoudt in de wilde wereld van branding, media en entertainment. Koot werkte ruim twintig jaar bij verschillende reclameadviesbureaus en was ook een tijd marketingdirecteur. Sinds een aantal jaar heeft Koot zijn eigen adviesbureau onder de naam Branded Entertainment en adviseert over nieuwe en digitale media. Als docent is hij onder meer verbonden aan SRM en NIMA. In deze rubriek op Marketingfacts bespreekt Koot ‘wat moet worden besproken’.

#1 Top 100 meest invloedrijke bedrijven

De grote trendlijnen ontdekken als je kijkt naar de toekomst is best lastig omdat het niet eenvoudig is om een vertaalslag maken naar concrete voorbeelden. Daarom openen we deze week met de TIME 100 meest invloedrijke bedrijven. Op deze manier kun je een beeld vormen van de bedrijven die vorm geven aan deze toekomst. In deze allereerste TIME 100 meest invloedrijke bedrijven is er nu een lijst die bedrijven belicht die een buitengewone impact hebben in de wereld van de toekomst. Verschillende sectoren waaronder gezondheidszorg, entertainment, transport, technologie zijn beoordeeld op relevantie, impact, innovatie, leiderschap, ambitie en succes. Het geeft een mooi beeld van honderd organisaties, van de tech-startup die een slimmere manier van recyclen ontwikkelt tot de cryptocurrency bedrijven die de toekomst van geld opnieuw bedenken. Naast een aantal waarschijnlijk onbekende namen is het ook wel mooi om te zien dat bedrijven/merken met een behoorlijke heritage ook nog op deze lijst staan. Lego is daarvan misschien wel het mooiste voorbeeld.

#2 Deloitte Digital Media trends

Editie nummer 15 van de digitale mediatrends van Deloitte is weer verschenen. Ondanks dat het de resultaten zijn uit een onderzoek dat is uitgevoerd in de VS, geeft het toch wel een beetje een beeld van wat wij ook in Nederland op termijn kunnen verwachten. Met het oog op een toekomst van grenzeloze alternatieven en concurrentie, moeten muziek- en entertainmentbedrijven zich concentreren op kritieke gebieden die hen kunnen helpen een dieper begrip van hun klanten te krijgen. Door de juiste bewegingen te leren in de dans tussen inhoud, kosten en advertentietolerantie en tussen video-, muziek- en gamediensten. De volgende golf van ontwrichting ligt misschien bij Generatie Z, die namelijk liever videogames speelt, muziek streamt en zich bezighoudt met social media, in plaats van alleen tv of films te kijken.

#3 Toyota City

Wat doe je als producent van autonome auto’s en er is niet echt een goede plaats/stad om te testen of je auto’s werken? Dan is er maar één oplossing. Dan bouw je gewoon als fabrikant zelf een stad. Dus bouwt Toyota een met sensoren beladen ‘Woven City’ vanaf de grond af op. Woven City ligt op twee uur rijden van Tokio. Daar zal Toyota autonome voertuigen testen voor transport, bestellingen en mobiele winkels naast de zorgvuldig uitgekozen inwoners van de stad als een soort levend laboratorium. Wanneer de bouw in 2024 is voltooid, zal het proberen een model te bieden van hoe stedelijke centra over de hele wereld eruit zouden kunnen zien in het tijdperk van autonoom vervoer.

#4 Space Audio

Het gaat snel in de wereld van social audio. Bespraken we enkele weken geleden al de launch van ‘Jam’, deze week is er de introductie van Space Audio. Een Clubhouse-kloon voor je eigen website. Met Space kunt je live audiochats rechtstreeks op je website hosten. Een ‘live’ podcast, townhall meeting, AMA’s met je klanten of stakeholders door de dialoog aan te gaan zonder ze naar een ander platform te sturen met behulp van een eenvoudig te installeren audio-chatwidget.

#5 The Psychology of Clubhouse user retention (..and churn)

Growth sesign is een mooie club met een mooie missie. “We believe that sharing meaningful experiences makes the world better.” Eerst even de definitie van growth design: growth design is een proces op het snijvlak van groei (een wetenschappelijke methode om resultaten te verbeteren) en design (een mensgericht proces dat wordt gebruikt om problemen op te lossen). Het omvat het creëren van zinvolle ervaringen, zodat een organisatie haar bedrijfsdoelen kan overtreffen en tegelijkertijd haar klanten kan verrassen. De boys van growth design maken geweldig vormgegeven casestudy’s. De case study van deze week gaat over Clubhouse. In cartoonstijl bespreken ze de issues waarom Clubhouse wellicht zoveel moeite heeft met het ‘binden’ van bezoekers en de behoorlijk terugloop in gebruikersaantallen. Ze doen dat aan de hand van de psychologische inzichten van onder andere Cialdini en de principes van persuasion. Het klikt en leest als een strip maar wel boordevol waardevolle inzichten die wellicht ook voor andere applicaties van toepassing kunnen zijn. Mocht je niet alleen geïnteresseerd zijn in hun analyse van Clubhouse dan vind je op de site nog tal van andere cases zoals bijvoorbeeld: TikTok, Instagram, Tesla, Spotify en vele anderen.

#6 Scroll

Scroll is een aardig alternatief voor de ad-blockers. Een abonnement van 5 dollar per maand zorgt ervoor dat je bij de aangesloten (nieuws)website geen advertenties meer te zien krijgt maar alleen de content waarvoor je naar die (nieuws)site ging. Een schoner, mooier en relevanter internet dus. Deze week kondigde Twitter aan dat ze Scroll hebben overgenomen. Dit is dus opnieuw een signaal dat Twitter aan de achterkant een anders dan anders (nieuws)platform aan het bouwen is. Ze zijn inmiddels al in het bezit van het voormalig Nederlandse Revue (een nieuwsbrief service) en experimenten met een abonnementsdienst. Koppel hieraan de technologie van Scroll en het is niet ondenkbaar dat ze straks met een zeer gebruiksvriendelijk, advertentievrij, nieuwsplatform gaan komen. Als Twitter-abonnee krijgt je dan toegang tot premiumfuncties waarmee je gemakkelijk artikelen van je favoriete nieuwskanaal of een nieuwsbrief van een schrijver van Revue kunt lezen, waarbij een deel van je abonnementsgeld naar de uitgevers en schrijvers gaat die de inhoud maken.

#7 Tip Jar

Nog een introductie van Twitter die afgelopen week het daglicht zag, is Tip Jar. Het is binnenkort mogelijk om de auteur van tweets en personen die informatie delen die je van waarde vindt te belonen met een ‘tip’.

Tip Jar, weer een aardig voorbeeld van de aanstormende creator economy

Gewoon binnen Twitter geld doneren aan de maker. Weer een aardig voorbeeld van de aanstormende creator economy.

#8 Genies

Een digitale (optimale) versie van jezelf creëren als een avatar. We kennen het principe nog van de allereerste chatplatforms zoals MSN. Geen foto maar een digitale look-a-like. Inmiddels zijn we ver weg van dat allereerste beginsel. Via sites als Genies kan je inmiddels een digitale kloon van jezelf maken die voldoet aan al je eisen. “Een avatar is een voertuig om meer van je authentieke zelf te laten zien”, vertelt Akash Nigam, CEO van Genies. “Het wordt niet beperkt door beperkingen uit de echte wereld, het is een alter ego-persoonlijkheid.” Bij deze digitale avatars als komt nu de wereld van de NFT’s. Genies is een partnership aangegaan met Dapper Labs. Deze samenwerking geeft gebruikers de mogelijkheid om digitale assets te kopen en je eigen avatar daarmee naar een next level te trekken. Kleding, jassen, schoenen en merken (bijvoorbeeld van de NBA) om je avatar op te leuken met spullen die je zelf nooit zal gaan dragen. Vergelijk het met de aankoop van ‘skins’ in Fortnite. Het blijft even wennen om te bedenken dat we deze wereld niet langer moeten zien als vreemd maar als onderdeel van het huidige leven.

#9 Chocolade

Zo’n idee dat klopt aan alle kanten. Cadbury spoort mensen aan om hun chocolade een tijdje niet te kopen. Het iconische chocolademerk wil chocoladeliefhebbers aanmoedigen om hun zoete lekkernijen bij lokale winkels te kopen, en niet die van grote merken als Cadbury. En die chocolade te kopen bij een van de zes onafhankelijke chocolatiers in de VK die aan het ‘overleven’ zijn na de sluiting van de winkels vanwege de pandemie. Naast het aanmoedigen van shoppers om chocolade te kopen geeft Cadbury ook bundels chocolade weg van deze winkels. Gratis chocolade en een helpende hand bieden aan kleine bedrijven. Beter gaat het niet worden.

#10 Cyberhelden

Wat speelt er allemaal in de cyberwereld? Ik ben een absolute leek op dat gebied. Maar deze heerlijk podcastserie van Ronald Prins – Cyberhelden – neemt je mee op reis naar alle mogelijke invalshoeken en effecten van de cyberwereld in ons dagelijks leven. Van de wetgeving tot de opsporing, van hacking tot ontdekking. Een absolute aanrader die je helpt om iets van de basis te kunnen begrijpen.

# Podcast van de week

Airborne maakt iedere week een keuze voor de Podcast van de Week. De Podcast van deze Week: ‘Bring Back Bronco: The Untold Story’. Voor Ford Motor Company had 2021 hét jaar moeten worden waarin de iconische Bronco opnieuw op de markt gebracht zou worden. Maar helaas kampt Ford met problemen in het productieproces, waardoor er vooralsnog geen auto’s van de band rollen. En dus moeten Bronco-fans het zo lang doen met de podcast. Het goede nieuws: het is een geweldige productie. Wat deze podcast zo goed maakt, is dat het een verhalende laag toevoegt aan het product. Het risico van een vier uur durende infomercial ligt hierbij echt op de loer. Maar dat wordt voorkomen omdat de makers volledige toegang hebben – of lijken te hebben – tot alle bronnen binnen Ford. En daarmee wordt het spannend en onderhoudend verhaal dat zelfs de moeite van het luisteren waard is voor als auto’s je niet interesseren. ‘Bring Back Bronco: The Untold Story’ is op Spotify te beluisteren.

#0 De week van Koot op Clubhouse

Branded Entertainment X Insight&Connect. Vers uit de oven en nog warm. De geschreven versie nu ook in audio. Kom erbij voor jouw mental breakfast en start de dialoog. Elke zondag om 09.00 uur op Clubhouse. Onder de bevlogen moderatie van Sylvie Verbiest.

Co-auteur van het handboek 'Marketingcommunicatie in 14 stappen'. PIM studieboek van het jaar in 2018. Columnist voor Adformatie. Docent bij SRM en NIMA. Publiek spreker over Marketingcommunicatie alsmede trends en ontwikkelingen in het Marketingcommunicatie en communicatielandschap. Consultant voor diverse organisaties.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!