Tot 40% kiest jaarlijks ander energiebedrijf

Tot 40% kiest jaarlijks ander energiebedrijf

Consumenten stappen na de liberalisering van de energiemarkt medio volgend jaar mogelijk massaal over naar een andere leverancier van gas en stroom. ICT-dienstverlener LogicaCMG, die onder meer werkt voor de vier grootste stroombedrijven Eneco, Essent, Nuon en Delta, zegt in zijn scenario?s rekening te houden met jaarlijks 40 procent.

Dat bleek donderdag tijdens een discussiebijeenkomst in Amsterdam. Het Brits-Nederlandse bedrijf baseert zich onder meer op de situatie in het Verenigd Koninkrijk. Daar is de energiemarkt al sinds 1999 vrij. Sindsdien stapt jaarlijks 20 tot 25 procent van de klanten over op een andere leverancier. Omdat sommige klanten meer dan eens in een jaar ?switchen?, loopt dat getal op tot 40 procent van het totale aantal klanten.

Onderzoek
Ook andere cijfers wijzen voor Nederland in die richting. Uit een door LogicaCMG aangehaald onderzoek van het Platform Versnelling Energieliberalisering blijkt dat 40 procent overweegt een ander stroombedrijf te kiezen. Bij de al vrijgegeven markt voor zakelijke gebruikers is dat in Nederland 25 procent.

Vrijgeven
In ons land zijn ongeveer zeven miljoen elektriciteitsgebruikers en zes miljoen gasafnemers. Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil de energiemarkt per 1 juli 2004 geheel vrijgeven. De discussie daarover loopt nog. Nu mogen alleen grootgebruikers en afnemers van groene stroom zelf hun leverancier kiezen.

Buitenlandse bedrijven
Nu al proberen vooral buitenlandse bedrijven in bepaalde regio?s van deur tot deur Nederlandse consumenten te overreden over te stappen, weet B. van Croonenburg, directeur bij LogicaCMG Energy & Utilities. ?Dat is niet alleen voor de verkoop van groene stroom, maar ook om mensen alvast warm te maken voor na de liberalisering.?

Goedkoper contract
Klanten gaan niet zelf op zoek naar een lagere prijs, maar wisselen pas als hun een ander, goedkoper contract wordt aangeboden, zo blijkt. ?In het Verenigd Koninkrijk heeft British Gas op die manier in drie jaar tijd 5,5 miljoen stroomklanten geworven, terwijl het daarvoor geen elektriciteit verkocht?, vult zijn Britse collega J. Yeats aan. ?Op een gegeven moment liepen 2500 verkopers voor het bedrijf van deur tot deur.?

Niet probleemloos
Het wisselen van eigenaar verloopt in het Verenigd Koninkrijk niet altijd probleemloos. Het gaat onder meer fout bij de meterstanden. Ook bleken de verkopers aan de deur niet altijd betrouwbaar. In Nederland geldt echter de Colportagewet. Daarin staat dat je een koopcontract altijd binnen acht dagen kunt ontbinden.

Chaos
Ook in ons land doemen problemen op. De liberalisering van de energiemarkt werd eerder een half jaar opgeschort, omdat de bedrijven nog niet goed voorbereid zouden zijn. Overstappen naar een ander bedrijf betekent een enorme administratieve last voor de bedrijven. Of het vanaf 1 juli een chaos wordt? Daarover hield van Van Croonenburg, met zijn klanten in het achterhoofd, zich op de vlakte.

(Bron: ANP)


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

 • Hoe vaker ik dit soort cijfers lees in publikaties hoe meer ik er van overtuigd ben dat het aantal mensen dat overstapt veel minder zal zijn dan 40%.

  En waarom kijken we in Nederland continue naar de markt in de UK? In Duitsland, waar de markt al vanaf 1998 geliberaliseerd is, ligt het percentage switchers op ca. 4%. Zie bijvoorbeeld stromtip.de: "Im Jahr 6 nach der Liberalisierung des Strommarktes haben nur vier Prozent der deutschen Haushalte ihren Stromanbieter gewechselt."

  Wie heeft goede referenties van andere landen waar de energiemarkt al vrij is voor consumenten?

  Een aardige presentatie over de Duitse energiemarkt:
  Marketing im Energiemarkt: Ein State of Practice Bericht für den Privatkundenbereich (pdf)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.