• Mobile
  wordt gesponsord door

To podcast or not to podcast?

To podcast or not to podcast?
, ING Groep
@evr

Feedburner lanceerde eind oktober 2004 Smartcast, een service voor het publiceren van podcasts, en brengt nu de eerste gebruikcijfers naar buiten:

 • Het aantal podcasts dat via deze service wordt aangeboden is in 3 maanden tijd gestegen naar 1.750 feeds.
 • De gespecialiseerde podcast clients zoals iPodder, Doppler en Nimiq, hebben inmiddels de top50 van RSS-clients bereikt.
 • Het aantal downloaders van podcasts is gestegen van 13.500 begin dit jaar naar 24.000 begin februari. Als je dat naast het aantal feeds legt, kom je uit op grofweg 15 downloaders per feed. Da’s het gemiddelde want feedburner stelt dat een aantal feeds op 3.000 downloaders zit.

GM startte begin dit jaar een weblog en is inmiddels ook met podcasten begonnen.  Met de aftrap door Heineken, lijkt de vraag ‘to podcast or not to podcast?’ veel marketeers bezig te houden. Dus de vrijdag-middagvraag:

Moet Marketingfacts gaan podcasten?


DelenEr zijn 19 reacties op dit artikel

 • Erik, zoals ik al heb aangegeven hebben wij in het verleden op de achtergrond al wat testen gedaan met podcasting. Erg leuk allemaal en ik zie ook absoluut de toegevoegde waarde. Waar ik wel benieuwd naar ben is wat podcasting aan bandbreedte kost. Zo'n mp3-bestand is toch al snel 3-5Mb. Als dit vervolgens dagelijks door 1,000+ bezoekers wordt gedownload (of erger nog, ieder uur komen al die RSS-readeres langs om de podcasts van je server te trekken) dan vrees ik het ergste voor mijn rekening.

  Iemand enig idee (en/of ervaring)?

  geplaatst op
 • Mmm. Ik weet niet of ik zit te wachten op de zoetgevoosde stem van Marco op mijn laptop....

  Ben zelf nog een beetje op zoek naar de meerwaarde van podcasts voor weblogs. Moet ik nu naast het intikken van de items, ze ook nog eens gaan inspreken? Persoonlijk lees ik liever, toch iets anoniemer dan een stem die iets voorleest.

  Of heb ik het concept qua podcasting nu verkeerd begrepen?

  geplaatst op
 • Ik ben (nog) niet helemaal op de hoogte van de techniek van podcasting, maar ik kan me voorstellen dat je de mp3-files op een server met gratis hosting zet bijvoorbeeld rapidshare.de). De load op je eigen server wordt zo een stuk kleiner.

  geplaatst op
 • @Sander: Voor het inspreken van de podcast zoek ik nog iemand met een sexy stem; suggesties? :-) Vwb de toegevoegde waarde van podcasting zal dit op korte termijn voor bedrijven vooral free publicity (virale marketing) zijn. Op langere termijn is het een nieuw kanaal naar je doelgroep met al zijn karakteristieke eigenschappen. Voor de eindgebruiker (lees: consument) biedt het interessante mogelijkheden om offline (denk aan autoritten) toch de gewenste informatie tot je te krijgen. Ik maak bijv. al een tijdje gebuik van de CD-ROM's van managementboek.nl om in een uurtje een of meerdere boekreviews aan te horen. Op dezelfde manier zou ik heel goed podcasts van mijn favoriete blogs kunnen luisteren tijdens autoritten.

  @Jan: rapidshare.de heeft toch een vertraging ingebouwd? wat mij betreft totaal ongeschikt voor hosten van podcasts. Iemand bekend met de service van Mac? Schijnt dat Adam Curry daar ook zijn podcasts host.

  geplaatst op
 • Erik en Martin, wanneer gaan jullie aan de slag met podcasts voor beleggers? Geef beleggers een gratis mp3-speler, een geschikte RSS-reader en laat jullie beursanalisten een dagelijkse podcast uitbrengen. BNR en andere radiostations kunnen wel inpakken :-) Bovendien, een prima loyalty-instrument als je het mij vraagt.

  Zo zijn er natuurlijk nog tig andere interessante voorbeelden te bedenken!

  geplaatst op
 • Even met mijn alter-ego op een nieuwe computer ingelogd.

  @marco : Als rapidshare niet goed genoeg is dan zou je BitTorrent kunnen gebruiken voor Podcasting. Hiermee zouden de Mb's niet over je lijn hoeven te vliegen.

  geplaatst op
 • Ik ben wel benieuwd wat de invulling zou moeten worden. Ik ken de bekende cd's die Marco noemt, maar moet eerlijk bekennen na 8-10 minuten vaak te zijn afgehaakt omdat in dit geval het monologen zijn van één of andere deskundige over een bepaald onderwerp en dit bij mij in combinatie met de autorit niet werk. Zelfs als een sexy stem zou niet helpen ;-)

  Persoonlijk zie ik meer in discussie met een paar personen dat maakt het toch wat levendiger. Met een 'sponsort by-commercial' moet het hostingprobleem toch ook op te lossen zijn.

  geplaatst op
 • Eh, Marco ik heb geen borrel op maar zelfs mijn comments bevatten taalfouten vandaag :-) Damn...

  geplaatst op
 • Hierbij een podcast over podcasting en bittorrent over het oplossen van het toenemen van bandbreedte door podcasting. Je ziet ook gelijk hoe je een BitTorrent Client moet installeren.

  geplaatst op
 • Ik ben (nog) geen iPodder maar ik denk dat Podcasting weinig geschikt is voor 'verstrooiende weblogs'...talkradio was nou ook niet bepaald een succes in Nederland. 'Lezen, kijken en zelf bepalen waarnaar je doorklikt' is toch echt een heel andere ervaring/hobby dan passief luisteren.

  geplaatst op
 • Ah, ik zie dat het bericht is aangepast met informatie van Feedburner. Interessant!

  Eens met KJ, ik denk ook niet dat de gemiddelde weblog-lezer zit te wachten op een podcast van de diverse berichten. Een thema gekoppeld aan een discussie tussen experts zoals Erik voorsteld is in dat geval interessanter. Lezers/luisteraars kunnen dan afhankelijk van het thema hiervoor kiezen. Ik zie een podcast over zoekmachine marketing, viral marketing of welk onderwerp dan ook best zitten.

  geplaatst op
 • Naast het experimenteren met weblogs en RSS denk ik dat het goed is dat Marketingfacts ook start met Podcasting. Want laten we eerlijk zijn, hoe kunnen marketeers nu iets adviseren als ze er geen ervaring mee hebben?

  Welicht bekend, maar hier een paar interessante sites over podcasting:
  http://www.podcastinfo.nl/
  http://www.podcasting.be/

  Een goed overzicht wordt gegeven door LVB:
  http://lvb.net/item/721

  geplaatst op
 • @marco : Ik zou het wel aardig vinden als de geposte berichten in podcast - vorm beschikbaar zouden zijn. Kan ik de berichten beluisteren in plaats van bekijken.

  geplaatst op
 • Ik lees weblog berichten toch liever op een scherm. Is allemaal wat sneller en ben je zelf 'in control'.

  Het lijkt me dat podcasting meer geschikt is achtergrond informatie of discussies. Ik zou zeggen elke vrijdagmiddag een marketingfacts discussie via skype (conference call) of bij huize marketingfacts over een bepaald onderwerp die daarna kan worden ge-cast.

  geplaatst op
 • Feeddemon 1.5 beta gaat Podcasting en andere multimedia ondersteunen.

  geplaatst op
 • In Nimiq zit een uitgeklede bittorrent client, dus je hoeft geen losse BT clients meer te installeren. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of mensen commerciele mogelijkheden zien voor het podCast gebeuren.
  En natuurlijk ben ik heel benieuwd wat jullie van Nimiq vinden.

  geplaatst op
 • @Ed: Om maar eens een paar voorbeelden te noemen:
  Kijk eens naar
  http://www.fzelders.nl/weblog/index.php?p=698
  en
  http://www.fzelders.nl/weblog/index.php?p=686

  geplaatst op
 • Thanks Fred, zijn er eigenlijk aal taalcursussen via die gebruik maken van podcasting?

  geplaatst op
 • stop maar. Bittorrent en podcasting is geen mogelijkheid.

  Fred, die is er ja; http://www.eslpod.com/
  (ENGLISH AS SECCOND LANGUAGE)

  We gaan kijken wat dat gaat worden via teamspeak ;-)

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.