Televisie kijken steeds meer sociaal tijdverdrijf

19 januari 2004, 21:28

Het aantal televisietoestellen per huishouden neemt nog steeds toe, maar de tv in de woonkamer is meestal de enige die aanstaat. Televisie kijken is vergeleken met zes jaar geleden meer een sociale bezigheid, concludeert de stichting KijkOnderzoek uit het jaaroverzicht dat zij recentelijk heeft gepubliceerd.

Nederlanders kijken gemiddeld ruim drie uur per dag televisie. De kijktijd is sinds 1997 met ruim een half uur toegenomen. Opvallend is volgens KijkOnderzoek dat het aandeel ‘samenkijken’ in die tijd is toegenomen van 43 naar 56 procent. Een verklaring hiervoor kon de stichting donderdag niet geven.

Van de drie uur die iemand gemiddeld televisie kijkt, gebeurt dat 163 minuten in de woonkamer (92 procent). Het overige kwartier volgt de kijker de tv elders in huis.

De publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 mogen zich de gezelligheidsnetten noemen. In de avonduren kijkt meer dan 67 procent van de belangstellenden in gezelschap naar de publieke omroepen. Alleen samen film kijken op video of dvd scoort hoger (69 procent). Films die de omroepen uitzenden komen niet voor in de tophonderd van favoriete programma’s om samen te kijken.

Voetbalwedstrijden, Idols, Kopspijkers en het Eurovisie Songfestival blijken bij uitstek geschikt om met meerdere mensen tegelijk te volgen. Samenkijken gebeurt vooral in de weekeinden ( vrijdag tot en met zondag). De muziekzenders TMF, MTV en The Box staan aan terwijl maar een persoon kijkt danwel luistert.

Bron:

http://www.kijkonderzoek.nl/ (pdf)

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!