Televisie kijken steeds meer sociaal tijdverdrijf

Televisie kijken steeds meer sociaal tijdverdrijf

Het aantal televisietoestellen per huishouden neemt nog steeds toe, maar de tv in de woonkamer is meestal de enige die aanstaat. Televisie kijken is vergeleken met zes jaar geleden meer een sociale bezigheid, concludeert de stichting KijkOnderzoek uit het jaaroverzicht dat zij recentelijk heeft gepubliceerd.

Nederlanders kijken gemiddeld ruim drie uur per dag televisie. De kijktijd is sinds 1997 met ruim een half uur toegenomen. Opvallend is volgens KijkOnderzoek dat het aandeel ‘samenkijken’ in die tijd is toegenomen van 43 naar 56 procent. Een verklaring hiervoor kon de stichting donderdag niet geven.

Van de drie uur die iemand gemiddeld televisie kijkt, gebeurt dat 163 minuten in de woonkamer (92 procent). Het overige kwartier volgt de kijker de tv elders in huis.

De publieke zenders Nederland 1, 2 en 3 mogen zich de gezelligheidsnetten noemen. In de avonduren kijkt meer dan 67 procent van de belangstellenden in gezelschap naar de publieke omroepen. Alleen samen film kijken op video of dvd scoort hoger (69 procent). Films die de omroepen uitzenden komen niet voor in de tophonderd van favoriete programma’s om samen te kijken.

Voetbalwedstrijden, Idols, Kopspijkers en het Eurovisie Songfestival blijken bij uitstek geschikt om met meerdere mensen tegelijk te volgen. Samenkijken gebeurt vooral in de weekeinden ( vrijdag tot en met zondag). De muziekzenders TMF, MTV en The Box staan aan terwijl maar een persoon kijkt danwel luistert.

Bron:
http://www.kijkonderzoek.nl/ (pdf)


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.