Subsidie voor onderzoek naar wijksites

30 september 2003, 17:53

Het Bedrijfsfonds voor de Pers stelt 98.500 euro beschikbaar aan een onderzoek naar de relatie tussen internet en de nieuwsvoorziening in woonwijken. Het project, Krantenwijk, vindt een jaar lang plaats in Haarlem en Heerlen.

Een verslaggever zal daar met steun uit de wijk zelf een website maken, waarop dagelijks nieuws wordt gebracht. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) diende de aanvraag in namens de initiatiefnemers Haarlems Dagblad en Limburgs Dagblad. De websites worden technisch ondersteund door Buurtenonline.nl en wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek heeft tot doel regionale krantenredacties weer voeling te geven met de regio en woonwijken een volwaardig nieuwsmedium te bieden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk organisaties, instellingen en ondernemers uit de wijk met nieuws en advertenties een bijdrage leveren aan de sites. Ook de gemeente moet een actieve rol krijgen.

Kleinschalig

Vergeleken met de gedrukte plaatselijke media, zijn de wijksites kleinschaliger van opzet. ,,De kranten leveren het harde nieuws, maar kunnen er ook nieuws vandaan halen. Berichten over gebeurtenissen waar journalisten al snel hun neus voor optrekken, zoals een buurtfeestje, kunnen bewoners zelf aandragen’‘, zegt Ren de Vree, voorzitter van de internetsectie van de NVJ.

De journalistiek moet zich volgens hem actiever opstellen in de lokale nieuwsvoorziening. ,,Via internet voorzien bewoners daar steeds meer zelf in. Wijkverenigingen floreren op internet, maar een website waarbij de journalistiek is betrokken biedt meer kwaliteit’‘, aldus De Vree.

Het onderzoek moet ook inzicht geven in de ontwikkeling en het functioneren van de (internet)journalistiek in Nederland, en een vernieuwende bijdrage leveren aan de media. Het project zal naar verwachting begin 2004 van start gaan.

Bron:

http://www.planet.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  Wim Olijslagers

  Kan ik het siteproduct waarover het hier gaat, eens bekijken?

  Ik denk dat ik hetzelfde ga doen, per 1 april.


  19 maart 2004 om 12:28
  Wim Olijslagers

  Sinds 1 april werkt de nieuws-website PublicEyeWassenaar.nl.

  Deze Wassenaarse site opinieert, verstrekt nieuws, bevat culturele rubrieken en geeft de locale bevolking gelegenheid tot webcontact.

  Het gemeentebeleid en met name de positie van raadsleden wordt op originele wijze benaderd.

  De site is financieel volstrekt onafhankelijk, en zal imaar in zeer beperkte mate adverteerders toelaten


  10 april 2004 om 02:08

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!