Subsidie voor onderzoek naar wijksites

Subsidie voor onderzoek naar wijksites
, Upstream
@marcoderksen

Het Bedrijfsfonds voor de Pers stelt 98.500 euro beschikbaar aan een onderzoek naar de relatie tussen internet en de nieuwsvoorziening in woonwijken. Het project, Krantenwijk, vindt een jaar lang plaats in Haarlem en Heerlen.

Een verslaggever zal daar met steun uit de wijk zelf een website maken, waarop dagelijks nieuws wordt gebracht. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) diende de aanvraag in namens de initiatiefnemers Haarlems Dagblad en Limburgs Dagblad. De websites worden technisch ondersteund door Buurtenonline.nl en wetenschappelijk begeleid door de Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek heeft tot doel regionale krantenredacties weer voeling te geven met de regio en woonwijken een volwaardig nieuwsmedium te bieden. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk organisaties, instellingen en ondernemers uit de wijk met nieuws en advertenties een bijdrage leveren aan de sites. Ook de gemeente moet een actieve rol krijgen.

Kleinschalig

Vergeleken met de gedrukte plaatselijke media, zijn de wijksites kleinschaliger van opzet. ,,De kranten leveren het harde nieuws, maar kunnen er ook nieuws vandaan halen. Berichten over gebeurtenissen waar journalisten al snel hun neus voor optrekken, zoals een buurtfeestje, kunnen bewoners zelf aandragen’‘, zegt Ren de Vree, voorzitter van de internetsectie van de NVJ.

De journalistiek moet zich volgens hem actiever opstellen in de lokale nieuwsvoorziening. ,,Via internet voorzien bewoners daar steeds meer zelf in. Wijkverenigingen floreren op internet, maar een website waarbij de journalistiek is betrokken biedt meer kwaliteit’‘, aldus De Vree.

Het onderzoek moet ook inzicht geven in de ontwikkeling en het functioneren van de (internet)journalistiek in Nederland, en een vernieuwende bijdrage leveren aan de media. Het project zal naar verwachting begin 2004 van start gaan.

Bron:
http://www.planet.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

 • Kan ik het siteproduct waarover het hier gaat, eens bekijken?
  Ik denk dat ik hetzelfde ga doen, per 1 april.

  geplaatst op
 • Sinds 1 april werkt de nieuws-website PublicEyeWassenaar.nl.
  Deze Wassenaarse site opinieert, verstrekt nieuws, bevat culturele rubrieken en geeft de locale bevolking gelegenheid tot webcontact.
  Het gemeentebeleid en met name de positie van raadsleden wordt op originele wijze benaderd.
  De site is financieel volstrekt onafhankelijk, en zal imaar in zeer beperkte mate adverteerders toelaten

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.