Speurders wil stichting voor marktplaatsen

16 september 2005, 20:20

De markt van advertentiesites, veilingsites en ‘prikbordsites’ heeft inmiddels een geschatte totale omzet van tussen de 4 en 8 miljard euro. Ruim 7 miljoen Nederlanders gebruiken op maandbasis deze sites. Reden genoeg voor Speurders om een stichting/platform op te gaan richten die de belangen van consumenten moet gaan behartigen. Speurders wil hiervoor samen gaan werken met andere websites en betrokken partijen en heeft hiervoor inmiddels uitnodigingen verstuurd.

Het platform zal, als het aan Speurders ligt, de volgende doelen gaan nastreven op het gebied van wet- en regelgeving:

 • Zich inzetten bij de wetgever voor ondubbelzinnige wetgeving betreffende welke goederen en diensten mogen worden verhandeld en onder welke voorwaarden.
 • Inzichtelijk maken van de fiscale effecten van het incidenteel en/of semi-professioneel handelen op internet.

Op het terrein van maatschappelijke verantwoordelijkheid:

 • Het ontwikkelen van een gedragscode voor particuliere handelssites.
 • De koper en verkoper informeren over rechten en plichten bij het aangaan van handelstransacties via internet.
 • Het instellen van een ombudsman voor particuliere handel via internet die kan bemiddelen bij conflicten tussen koper en verkoper of tussen adverteerder en particuliere handelssites.
 • Het in kaart brengen van de grootte van de markt en de respectievelijke ontwikkelingen in diverse categorie?n in deze markt.
 • Het voorlichten van consumenten over de mogelijkheden van hergebruik van consumptiegoederen.

Op het terrein van veiligheid:

 • Het gezamenlijk identificeren van kopers en verkopers die zich niet conform wetgeving gedragen (een gezamenlijke ?blacklist? cre?ren en bijhouden) en deze het gebruik van de diensten ontzeggen.
 • Het vereenvoudigen van communicatie over strafbare zaken naar opsporingsdiensten.
 • Het vervullen van een centrale rol als aanspreekpunt voor overheden en wetgever over de ontwikkeling van handel tussen particulieren via internet.
 • Het behartigen van de belangen van particulieren in brede zin bij het onderling handelen via internet.
 • De overheid bewegen om de particulier actief voor te lichten over hoe deze zo veilig mogelijk kan handelen via internet.

Volgens Admanager heeft Speurders inmiddels positieve reacties ontvangen van o.a. ricardo.nl, spullenbank.nl, minimarkt.nl, NHTCC en het Ministerie van Economische Zaken. Op de website van Speurders zelf is nog niets te vinden over dit initiatief (geen persbericht oid). Vallen dit soort dingen niet gewoon onder de Nederlandse Thuiswinkel Organisatie trouwens? Speurders is hier geen lid van, in tegenstelling tot Marktplaats.

Robert de Boer
eigenaar bij Lead Today

Robert de Boer is oprichter van Lead Today (voorheen New Kitd), een bureau voor online leadgeneratie. Lead Today heeft één doel: leads genereren op uw website. Veel mensen bezoeken en verlaten een website zonder er iets te doen of achter te laten. Lead Today pakt dit probleem aan. Een mix van techniek, vormgeving, content en redactie verandert anonieme websitebezoekers in gekwalificeerde leads. Met onze modulaire aanpak kunt u leadgeneratie stap voor stap integreren in uw bestaande website of een compleet nieuwe website bouwen. Robert de Boer studeerde Bedrijfskundige Informatica en vulde deze opleiding aan met de Post HBO CRM opleiding (Beeckestijn Business School). Eerder werkte hij voor bureau's als Lectric, E-Village en Branddoctors. In 2006 werd hij onderscheiden met de DeMeter Award 2006, een vakprijs voor 'aanstormend marketingtalent'. Hij is tevens bestuurslid bij DeMeter, met innovatie als portefeuille, en was een van de initiefnemers van Resultblog, hét weblog over direct-marketing.

Categorie
Tags

2 Reacties

  Karel

  Persoonlijk denk ik dat Speurders met deze actie voornamelijk vervelende concurrenten wil afschudden. Stuur ze eenvoudig geen uitnodiging, de consument denkt dan straks dat de achterblijvers niet deugen.

  Voor de duidelijkheid: ik heb geen veilingsite, maar schreef vorig jaar een boekje over veilig betalen online. Daarbij zei het Keurmerkinstituut min of meer: alleen keurmerken met een externe geschillencommissie en een raad voor accredatie zijn echt wat waard.

  Het Thuiswinkel Waarboorg van Marktplaats tot slot heeft alleen betrekking op de relatie adverteerder-Marktplaats. Dat het zo prominent op de homepage staat ipv op de adverteerderspagina is op zijn minst misleidend.


  17 september 2005 om 05:26
  Jacobien

  M.b.t het eerste punt: Er is toch allang in het BW vastgelegd wat je wel en niet mag verhandelen. Extra regels lijken me echt onzinnig en riekt naar censuur. Tevens is er allang de wet:Koop op afstand.

  En m.b.t. punt 2: volgens mij heeft de belastingdienst allang richtlijnen over wat en hoeveel je als particulier mag verkopen zonder er inkomstenbelasting of BTW over te hoeven betalen.

  En als Speuders echt de intentie heeft om de veilingmarkt doorzichtiger te maken, kan ze beter niet in het platform gaan zitten, maar het opzetten ervan overlaten aan een echt onafhankelijke partij.


  17 september 2005 om 06:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!