SMS houdt kinderen uit slaap

1 oktober 2003, 05:25

Bijna de helft van de 16-jarigen slaapt niet gezond doordat ze ?s nachts gestoord worden door sms-berichten. Van de 13-jarigen is dat bij 1 op de 4 het geval. Dit blijkt uit een onderzoek onder 2500 Vlaamse jongeren, uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven en gepubliceerd in de Journal of Sleep Research.

Van de 13-jarigen werd 13.4% tussen 1 tot 3 keer per maand gewekt, 5,8% 1 keer per week en 5,3% een paar keer per week. 2.2 % meldde dat ze zelfs elke nacht een keer wakker werden van een sms-bericht.

Jan van den Bulck, een van de onderzoekers, merkt op dat het erop lijkt dat mobiele telefoons een steeds grotere invloed krijgen op de kwaliteit van de slaap van onze kinderen. Hij vindt de mogelijke bedreiging van de gezondheid door sms veel groter dan die van het kijken naar de televisie of het spelen van games. Die kunnen hooguit het tijdstip van het naar bed gaan be?nvloeden, terwijl de mobieltjes ingrijpen op de slaap zelf.

Het aantal (jonge) kinderen met een mobiele telefoon groeit snel. Het is niet uitzonderlijk dat ze het toestel mee naar bed nemen, omdat ze geen enkel inkomend bericht willen missen. Tot nu toe maakt niemand zich er erg druk om, maar dat is misschien niet terecht volgens de onderzoeker.

Slaapgebrek en nachtmerries tijdens de slaap werden tot nu toe vooral in verband gebracht met overmatig tv-kijken en gamen. Kinderen die daaronder lijden, kunnen dus beter geen tv of computer op de eigen kamer hebben. Maar ouders zouden nu ook kunnen overwegen om ervoor te zorgen dat hun kinderen hun mobieltje ‘s nacht maar even in de keuken laten liggen.

(Bron: Planet.nl)

Werkzaam bij TNS Singapore als Senior Manager Interactive op het gebied van (nieuwe) media en emerging technologies. Met name gespecialiseerd in het toepassen van nieuwe onderzoeksmethoden en -technieken.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!