Satire op het net niet acceptabel?

15 november 2003, 17:21

Deze week vorderde een Nederlandse rechter voor het eerst dat een publicatie (inclusief alle reacties) van internet moest worden verwijderd. Het gaat om de column van Luuk Koelman over Gretta Duisenberg dat eerder verscheen in de gratis krant Metro.

Een vergelijkbare rechtzaak zit er aan te komen voor columnist Nico Dijkshoorn. Patty Brard heeft Dijkshoorn aangeklaagd over de zelf verzonnen voorpublikaties uit haar biografie “De Naakte Waarheid.”

Heeft de rechter gelijk of hebben we hier te maken met een niet begrepen vorm van satire? En waarom kunnen de columns van Koelman en Dijkshoorn niet terwijl het hele land over Balkenende heen valt als hij de grappen over Beatrix in Egoland en Kopspijkers niet acceptabel vindt? Oordeel zelf!

Luuk Koelman vs Gretta Duisenberg

  16 oktober 2003

  Yasser Arafat met Gretta DuisenbergIn de uitgave van Metro van 16 oktober verschijnt een column van Luuk Koelman met als titel “Menselijk schild in Ramallah.” De column wordt ook geplaatst op de website van Koelman. Het betreft een parodi?rend artikel waarin Gretta Duisenberg centraal staat. In de column wordt ze geportretteerd als een na?eve groupie die in blinde adoratie intiem contact zoekt met Yasser Arafat (tegen diens wil).

  22 oktober 2003

  Op 22 oktober verschijnt een schrijven van de advocaat van Gretta Duisenberg aan Luuk Koelman. Hij wordt dringend verzocht de column van de website te halen alswel een rectificatie te plaatsen.

  30 oktober 2003

  Metro betreurt het dat columnist Koelman zich heeft uitgelaten over Gretta Duisenberg.

  15 november 2003

  Luuk Koelman moet van de rechtbank in Breda de column ‘Het menselijk schild in Ramallah’ verwijderen van zijn website met een dwangsom van 1000 euro per dag. Ook moet hij binnen drie dagen een rectificatie plaatsen. Inmiddels zijn er kopieen van de column op retecool.com en geenstijl.nl te vinden.

Nico Dijkshoorn vs Patty Brard

  25 oktober 2003:

  Ron Brandsteder, Jos? Hoebee, de zoon van Joan Collins, allemaal komen ze aan de orde in de nu al beruchte autobiografie van Patty De Naakte Waarheid.Columnist Nico Dijkshoorn publiceert op veronicatv.nl een voorpublicatie van Patty Brard‘s biografie “De Naakte Waarheid” dat half november in de winkel zal liggen. Gezien de eerste passages die Dijkshoorn het publiek voorschotelt is het niet vreemd dat heel webloggend Nederland de passages overneemt.

  27 oktober 2003:

  Omdat Veronica Digitaal, vanwege de expliciete inhoud, geen tweede deel durft te plaatsen, plaatst weblog geenstijl.com een tweede voorpublicatie van de biografie van Patty Brard.

  29 oktober 2003:

  Patty Brard is woedend op Nico Dijkshoorn. De episodes zou Dijkshoorn zelf hebben verzonnen, zo meldt het SBS6-programma Show van Nederland. Patty Brard zet juristen van haar uitgever op de zaak.

  13 november 2003

  Patty Brard kan er nog steeds de humor niet van inzien en zij regelt een ontmoeting met Nico Dijkshoorn. De ontmoeting met Nico werd uitgezonden tijdens Patty’s Posse (mirror). Dezelde dag geeft Nico Dijkshoorn zijn visie op de ontmoeting.

  Het zal duidelijk zijn dat hier het laatste woord nog niet over is geschreven!

Bronnen

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!