Samsung zwaait naar concurrentie met de Wave

9 augustus 2010, 15:39

Het Koreaanse elektronicabedrijf Samsung lijkt de markt voor mobiele telefoons definitief in zijn greep te krijgen. Wereldwijd is men er in geslaagd de tweede positie na Nokia in te nemen, in Nederland is men inmiddels marktleider wanneer het gaat om verkochte aantallen. Samsung heeft de afgelopen jaren hele belangrijke kwaliteitsslagen gemaakt en introduceerde in snel tempo nieuwe modellen (Omina, Star en Jet) die vooral jongeren leken aan te spreken. Met de komst van de recent geïntroduceerde Samsung Wave GT-S8500 en iPhone 4G challenger Galaxy S lijkt men nu ook in het segment smartphones een grote slag te kunnen slaan. Met de Samsung Wave zet men erg groot in. Het was één van Samsung’s grootste introducties ooit, kosten nog moeite worden gespaard om de Wave onder de aandacht van de consument te krijgen. De grootschalige televisie en internet campagnes zal niemand ontgaan zijn en op tien locaties in de Nederland waren ook revolutionaire 3D-abri’s te zien.

Nu één-tweetjes (platte koppelverkoop dus wanneer grijpt de NMA is in?) zoals die van Apple met T-Mobile netwerken steeds vaker corrumperen was het voorspelbaar dat flatfee abonnementen wereldwijd drastisch op de schop zouden gaan. En dat zal zolang 4G niet breed beschikbaar is zo blijven. Het is interessant om te zien hoe smartphone aanbieders en telecom operators hier nu mee omgaan. Wat dat betreft is de houding van marktleider KPN wel typerend. Het zal de iPhone 4G niet zelf leveren. Erg onhandig want met een spreiding over meerdere netwerken van Apple’s heavy users zou de totale markt maar vooral Apple gebaat zijn. Nog los van het grotere volume dat men zou kunnen bereiken. Het succes van Blackberry is inmiddels bekend, veel jongeren gaan voor het voormalig business icoon omdat het gratis Ping aan boord heeft. HTC timmert met een goede prijs kwaliteitsverhouding gestaag aan de weg en Samsung introduceert nu met veel geweld de Wave. De Koreanen hopen er dit jaar nog 10 miljoen stuks van te verkopen.

Bada

De Wave is het eerste model van Samsung dat gebruikt maakt van het nieuwe besturingssysteem Bada. Geïnteresseerde ontwikkelaars krijgen gratis toegang tot de Bada code en kunnen applicaties ontwikkelen voor de smartphones met het dit besturingssysteem aan boord. Inmiddels zijn er meerdere applicaties beschikbaar waaronder die voor sociale netwerken Facebook, Hyves, MSN of Twitter. Naar mijn mening zullen de Android modellen uiteindelijk belangrijker worden voor Samsung maar Bada werkt zonder meer OK.

Super Amoled

De Samsung Wave is zonder meer fraai vormgeven en de eerste indrukken waren al veelbelovend. De specificaties zijn zonder meer goed te noemen, Het ‘super amoled display’ maakt de vroeg aangekondigde promesse waar, de processor reageert snel en accuraat en het Bada besturingssysteem kan de aanwezige applicaties met twee vingers in de neus aan. De Wave is met de 1 Ghz processor in staat om vloeiende video’s in HD kwaliteit op te nemen. De 5 megapixel camera die ook nog eens voorzien is van een LED flitser is gewoon heel goed. Uiteraard is HSPDA 3G aanwezig. De slechts 10,9 mm dikke Wave heeft het Super AMOLED full-touch display met een laag gehard glas en een speciale goed werkende anti-vuil laag.

Video

Wat echt indrukwekkend is op de Wave, is de genoemde video kwaliteit. Je kan met de mobiele telefoon namelijk HD video’s opnemen (en afspelen). Een specificatie die eigenlijk steeds meer een rol gaat spelen bij mobiele telefoons is de GPS ontvanger. De GPS ontvanger in de Samsung Wave is handig als je veel foto’s of video’s maakt en bijvoorbeeld Geo-tagging toepast. De smartphone zorgt er dankzij de GPS ontvanger voor dat accurate gegevens over locaties aan foto’s en video’s wordt toegevoegd en als je later foto’s op de Samsung Wave terugkijkt weet je altijd waar de foto genomen is. De MP3 speler is erg eenvoudig in gebruik en de kwaliteit van het geluid is ook erg goed. Naast de MP3 speler heeft Samsung Wave ook een goed werkende FM radio. Het formaat van de Samsung Wave is een standaard “full-touch candybar GSM”. Het display is dus een van de opvallendste elementen aan het design van de smartphone. Het 3.3 inch grote super amoled display is het resultaat in de laatste ontwikkelingen van Samsung op het gebied van mobiele beeldschermen.

Connectiveit

Connectiviteit is ook in goede handen met de Samsung S8500 Wave. Het is het eerste GSM toestel van Samsung dat voorzien is van Bluetooth versie 3.0. Verder zit er een accelerometer, een proximity sensor en een G-sensor in de mobiele telefoon van Samsung want dat is het ondanks alle slimme specificaties toch gewoon. De Samsung Wave meet verder 118 x 56 en is dus slechts 10,9 mm dun. Mijn mening na enige weken gebruik: de Samsung Wave kan uitgroeien tot een serieuze concurrent voor toestellen als de iPhone, Google Nexus One of bijvoorbeeld de smartphones van HTC.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

17 Reacties

  Kjeld Kahn

  Over die foto’s en video’s.. Als je een review maakt kun je dan voorbeeld filmpjes erbij zetten (zonder compressie) ook de genoemde foto’s. Dan kunnen wij namelijk zelf beoordelen of deze “goed’ zijn.

  Nu is het gewoon een advertorial, zonder argumentatie imo.


  9 augustus 2010 om 17:18
  venturo

  Jaap; inderdaad zwaaien naar maar dan als > concurrentie ‘here we come’

  Kjeld; ik deel mijn ervaring en conclusie. Iets meer dan een review is het een gebruikers verslag. niet ongebruikelijk hoo op MFr


  9 augustus 2010 om 17:54
  Bezoeker

  Ik vraag mij af wat de ommezwaai in de doelgroep van Blackberry doet met de bedoelde doelgroep. Het lijkt mij toch niet dat een serieuze zakenman/vrouw zich wil identificeren met een opgeschoten puber, die gratis wil smsen.Aan de andere kant heeft het bedrijf achter Blackberry laten weten hun koers niet te veranderen (vooral zakelijke apps uitbrengen, in de toch al geringe keuze). Ruimte genoeg dus voor Samsung en concurrenten om een groot marktaandeel te kunnen verwerven onder serieuze grootverbruikers.


  9 augustus 2010 om 19:59
  Erwin Boogert

  Ik ben het met Kjeld eens dat dit ondanks het aantal woorden een wat magere beschrijving van het toestel is. Heel kort samengevat staat er: ‘Hoe doet het en ziet er aardig uit’ en dan nog wat specs.

  Prima dat Marketingfacts dat toelaat, maar als lezer ben je gediend met wat meer diepgang. Simpel aanzetje: welke drie dingen vallen je vies tegen? Hoe groot is de app store voor Bada in termen van aantallen apps, hoeveel games en is er uberhaupt ruimte op de markt voor een systeem dat ook praat met andere Samsung-apparaten in je huishouden?

  Hopelijk ben je in de gelegenheid om bijvoorbeeld in het reactiepaneel je licht op dit soort zaken te schijnen? Ik zou het op prijs stellen.


  10 augustus 2010 om 05:06
  venturo

  Ha Erwin, jij als doorgewinterde journalist zal toch moeten zien dat het meer is dan review alleen? Of ziet niemand de enorme overval die samsung pleegt op de markt voor smartphones en mobile in zijn totaal. Reviews genoeg, dit is een gebruikersverslag in het perspectief van samsung als succesvol leverancier van smartphones. Ik begrijp na weken gebruikservaring ook waarom….


  10 augustus 2010 om 05:12
  Erwin Boogert

  De vorm vind ik eigenlijk zelfs secundair.

  Mocht er sprake van een serieuze aanval op de markt zijn, dan zou je me er als belangstellend lezer een plezier mee doen dat iets scherper te verwoorden. Als geheel is het concept van Bada aansprekend. Wie zegt er nou ‘nee’ tegen als je je tv en spelcomputer ook kan bedienen met je telefoon, bijvoorbeeld. Bada is een platform en dat valt of staat met de acceptatie ervan bij ontwikkelaars. Althans, dat lijkt me geen onbelangrijke component.

  Het is leuk om features van een toestel te kennen, maar je bent goed in staat om ook de wereld daar achter in beeld te brengen.


  10 augustus 2010 om 05:27
  venturo

  Erwin, wellicht, ik denk dat Bada door de marktaandelen van samsung sowieso een rol kan spelen(voor ontwikkelaars) maar vermoed dat Android deze interessante cross device propositie gaat ondermijnen of dat men ze uitwisselbaar maken. Samsung is gediend bij universele marktontwikkelingen. Overigens dit is mijn vorm en bewust gekozen…


  10 augustus 2010 om 06:17
  Pieter Pinxten

  Wat is de bron van het plaatje met de top5?


  10 augustus 2010 om 14:04
  venturo

  @ Pieter GSM Helpdesk Nederland


  10 augustus 2010 om 16:48
  Dirk de Kok

  Ik was aanwezig bij de Bada developer day die een maand of wat geleden in het WTC werd georganiseerd.

  Duidelijk is inderdaad dat Samsung erg veel effort en geld in de ontwikkeling en lancering van het Bada platform heeft gestoken. Vooralsnog is het qua native apps het zoveelste platform: je moet in C++ programmeren. Naast Objective-c voor de iPhone en Java voor Android zou het het 3e platform zijn (en dan vergeet ik BlackBerry en Windows Phone maar even:)

  Qua geld verdienen wordt het dan dus lastig. Eerst zullen dan ook algemene webapps op basis van web technologie ontwikkelt worden. Samsung moet eerst met telefoons op basis van Bada een significant marktaandeel gaan hebben voordat er acceptatie door developers zal zijn. En dan heeft het merk op de markt voor smartphones nog een stevige achterstand op de iPhone en Android toestellen.


  10 augustus 2010 om 21:10
  Erwin Boogert

  Ha Dirk. Heb jij zicht op hoe Samsung in de praktijk externe ontwikkelaars aan Bada probeert te binden en erbij te houden?


  11 augustus 2010 om 04:48
  JaapBloem

  @Erwin: o.m. via de Samsung bada Developer Challenge tot 31 augustus >> http://www.bada.com Naar verluidt “The Biggest App Contest of 2010”. Even afwachten dus of dit soort dingen daadwerkelijk momentum gaat genereren.


  11 augustus 2010 om 05:05
  venturo

  Ik denk zelf dat ontwikkelaars moeten zoeken naar verdienmodellen achter app. Dus niet aan de verkoop van appss maar in business modellen. Weet dat Samsung met de Funclub feitenlijk de eerste appstore had. Nog ver voor Apple telefoontjes maakte. Apple heeft neiuwe business modellen gevonden. De volgende generatie zal zich via initiatieven zoals Bada gaan ontwikkelen.


  11 augustus 2010 om 06:08
  Lisa Jacobs

  Ik ben super tevreden met mijn samsung galaxy S maar ik zou dolgraag die Wave willen hebben. Ook ben ik super benieuwd wat de Samsung Tab gaat doen en of het echt een concurrent gaat worden van de iPad of de PlayBook


  7 oktober 2010 om 09:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!