Rutte: Afstuderen onmogelijk na plagiaat

19 september 2005, 04:22

Staatssecretaris Rutte (Onderwijs) wil dat studenten die hun afstudeerscriptie overschrijven nooit meer kunnen afstuderen in hun vak. Dat blijkt uit een vraaggesprek met maandblad Opzij dat deze week verschijnt (via: NU.nl).

Nu heb ik uit betrouwbare bron vernomen dat er regelmatig stukken tekst van Marketingfacts worden gebruikt in afstudeerscripties (vaak zonder bronvermelding). Dat wordt oppassen dus als het aan Rutte ligt!

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

7 Reacties

  Nick-E

  Alweer Rutte? Heeft die gast ook eens goede ideeën?


  19 september 2005 om 05:17
  Bas

  Marco, het is alleen het compleet overschrijven van een scriptie, dus niet het gebruiken van referentie materiaal zonder bronvermelding (hoewel ook niet netjes). Maar wat ik begreep zijn er veel mensen die gewoon een bieb in duiken op een andere universiteit, daar een scriptie pakken, kopieren en klaar. Of in ieder geval hele grote delen ervan.

  Overigens zou ik dit beleid dan b.v. graag ook op andere terreinen ingevoerd willen zien. B.v. een verkeersambtenaar die een levensgevaarlijke kruising aanlegt mag nooit meer bij de overheid op verkeer werken. Dat zou een hoop zaken oplossen…


  19 september 2005 om 05:57
  Jonathan Marks

  Or what about banning a broadcaster/journalist who made a lousy programme from ever being on TV again. Or lousy ads –

  hey we’re on to something here.


  19 september 2005 om 06:31
  Bas

  The definition of lousy is kinda vague here… In traffic it’s measurable in km traffic jam or number of accidents.


  19 september 2005 om 06:44
  Arnout Veenman

  Plagiaat in de wetenschap vind ik zeer vaag. Als je 1 enkele bron citeerd dan heet dat plagiaat, maak je het puur op basis van citaten uit meerdere bronnen dan heet dat ineens wetenschap.

  Opzich is het niet netjes om plagiaat te plegen, maar waar ligt de drempel voordat iets in de wetenschap plagiaat mag heten? Bij het volledig kopieeren van een ander werk of bij het ‘vergeten’ te vermelden van een bepaalde bron die gebruikt is.


  19 september 2005 om 07:12
  spin

  Als je 1 enkele bron citeerT dan is dat geen plagiaat, mits je een juiste bronvermelding voert. Het gaat erom dat je in de wetenschap een toegevoegde waarde levert aan de huidige stand. Het heeft geen enkele zin om het wiel elke keer opnieuw te blijven uitvinden, alleen geef wel de credits waar die horen.

  En inderdaad, het gaat puur en alleen om studenten die voor hun afstudeerscriptie Ctrl+C en Ctrl+V toepassen. Ik vind het niet eens een slecht idee. Alleen moeten er dan wel hele heldere afspraken gemaakt worden over hoe je bronvermelding toe te passen en wanneer iets per definitie plagiaat is. Met een heldere bronvermelding mag je best veel overnemen weet ik uit eigen ervaring. Gaat er om hoe je de gebruikte informatie gebruikt.


  19 september 2005 om 07:39
  Coen Wesselman

  Ik snap de ophef niet. Op een groot aantal van de HBO en hogere opleidingen wordt je verwijderd als ze plagiaat antreffen in de door jouw gemaakte stukken. Natuurlijk niet direct na 1 keer maar, na een aantal voorvallen wordt je gewoon verwijderd. En mensen die alleen maar crtl+c en crtl+v gebruiken, tja wat moet je daarvan zeggen.


  19 september 2005 om 12:24

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!