RSS-reclame vaak problematisch

RSS-reclame vaak problematisch
, Dimmle
@andersfloor

RSS-reclame doet langzaam maar zeker zijn intrede. Er verschijnen steeds meer diensten die advertenties meegeven in RSS-feeds. Velen daarvan zijn gebaseerd op het Google Adsense-model: op basis van de content in RSS-feeds wordt bepaald welke advertenties getoond worden.

Dat is allemaal aardig, maar wat als in een RSS-feed nauwelijks content wordt meegegeven? Dan wordt het toch wel erg moeilijk om een relevante advertentie te vinden. Dit werd vandaag bevestigd door de RSS-feed van Emerce. Bij een artikel over het betreden van de Chinese markt door PSV, werd een boek aanbevolen dat iedere Emerce-lezer volstrekt koud zou laten: een rapport over de voedingskundige waarde van plantaardige di?ten in rurale Chinese gebieden.

image

Het voorbeeld toont aan dat targeted advertising op basis van RSS-content ondoenlijk is, wanneer die content zelf zeer beperkt is. Zonder content valt er immers weinig relevants bij te zoeken. Emerce geeft slechts 1 a 2 zinnen mee in zijn RSS-feeds, en staat daarin niet alleen. Een steekproef onder de RSS-feeds die ik volg, levert de volgende getallen op:

68% geeft slechts 1 of 2 regels tekst mee
14% geeft 3 tot 5 regels tekst mee
18% geeft het gehele artikel mee

Het is te verwachten dat die 68% - waar ook Emerce onder valt - het heel moeilijk zal krijgen om relevante advertenties te kunnen integreren.

Het is extra brandstof voor een al langer lopende discussie onder RSS-fanaten: moet je de bezoeker met een teaser naar de site te leiden, of moet je ze direct alle content bieden?


DelenEr zijn 6 reacties op dit artikel

 • Ah! Eindelijk doet ie het. Ik heb al enkele weken geleden het Amazon Associates plan geactiveerd in Feedburner, maar tot op heden had ik nog geen advertentie gezien. Dat Chinese Nutrition-boek slaat natuurlijk helemaal nergens op in deze context. Probleem is ook, denk ik, dat Amazon geen Nederlands leest. Ik zal eens wat andere Amazon catgeorieen proberen. Wie heeft er ervaring met andere RSS advertentie-programma's?

  geplaatst op
 • Het probleem zit niet in de beperkte content, maar in de manier waarop het soort advertenties wordt bepaald (en in dit PSV-voorbeeld speelt taal ook een belangrijke rol). Op websites met veel content/artikelen staan ook "vreemde" advertenties. Als je steeds over één onderwerp schrijft zal het "Adsense-model" redelijk aan de verwachting omtrent targeted advertising voldoen, maar met veel onderwerpen zitten er regelmatig vreemde advertenties tussen. Mooi voorbeeld: vandaag op DutchCowboys 4 "vreemde" advertenties: De leukste vrijgezellen, leuke vrouwen ontmoeten, Mens en Relatie en Learn Dutch. Deze advertenties verwacht ik niet bij een website over interactieve marketing.

  geplaatst op
 • Arnoud heeft gelijk, ook in zijn RSS-feeds maakt hij gebruik van het Amazon Associates plan. En ondanks het feit dat hij wel enkele regels tekst meegeeft in de feed, krijg je de meest onzinnige advertenties. Kreeg deze week bijoorbeeld een aanbieding voor een Italiaans receptenboek bij het bericht over top 100 RSS feeds :-)

  Nu blijkt met name Amazon het contextuele advertising ook nog niet echt in de vingers te hebben, Adwords zou het een stuk beter doen volgens Jeremy Zawodny.

  geplaatst op
 • Amazon geeft inderdaad de meest onzinnige advertenties mee en ik ben (was) benieuwd of ze in een Engelstalige webfeed betere resultaten geven. Het bericht van Jeremy geeft weinig hoop. Het wordt tijd voor Google om Adsense voor RSS aan te bieden....

  geplaatst op
 • Gewoon zelf doen ;-) Het werkt prima.
  http://www.geenstijl.nl/index.xml

  geplaatst op
 • Dat is inderdaad een mooie oplossing. Ik zie wel bij elk bericht dezelfde advertentie, toeval?
  En "gewoon zelf doen" is voor mij is niet weggelegd (of ik moet een cursus "Hoe hack ik Blogger" nemen).

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.