Room 101, Marketingbegrippen voor het milieudepot

We zoeken misverstanden, lege begrippen, denkfouten, misstanden en hysterische hypes in het marketingvak

Room 101, Marketingbegrippen voor het milieudepot

Elk vak heeft zo z’n onderwerpen die aanleiding geven tot eeuwig terugkerende polemiek: topics waarover we het niet eens worden. Of onderwerpen waarover we het wel eens zijn, maar die nog niet breed worden geaccepteerd of gedeeld in het vak. Komend najaar beginnen we een serie over onbegrepen marketing of marketing van het onbegrip. Ideeën zijn welkom.

Millennials hébben geen gedeelde mening, wonen niet op één plaats, gebruiken niet dezelfde media, hebben geen gedeelde waarden en normen en nóg willen soms de meest gerenommeerde bedrijven 'merken in de markt zetten voor millennials'. Een generatie ís geen marktsegment en al helemaal geen segment waarvan de representanten zelf meer begrijpen dan marktonderzoekers. Vraag dus nooit aan senioren wat senioren belangrijk vinden of wat ze willen willen, want ze hebben zelf ook geen idee.

Buzzwords, theorettes en zeikbegrippen, rondje langs de velden

Zomaar twee van mijn persoonlijke afrekentopics: een generatie is geen segment en marktonderzoeker is een baan. Eind 2019 – een marketingeeuw geleden – heb ik me eens kostelijk vermaakt aan het eind van een dag vol marketing on steroïds tijdens het Festival of Marketing in London. Dat leverde een artikel op: Marketing Room 101: buzzwords, theorettes en zeikbegrippen, Rondje langs de velden over marketingfenomenen die we het liefst begraven.

Het concept was even eenvoudig als transparant: laat een aantal vakvolgers voorstellen doen over 'dingen waar we vanaf moeten als vak' en laat de zaal vervolgens beslissen wát we daarmee aanvangen. Hoe heerlijk is het om in één keer met het hele vak af te spreken dat we sommige marketingbegrippen gewoon begraven? Nooit meer over hebben. Zand erover. Onbruikbaar, irritant, onwettig, 100 procent onzin, onbegrijpelijk. Dingen die al honderd keer zijn weerlegd.

Marketing als wetenschap en vakgebied is een soort grondwet met een eindeloze stroom wetjes, verordeningen en jurisprudentie. Sommige noviteiten, zoals programmatic advertising of CRM, zakken na een paar jaar weg als 'misschien toch minder relevant'. We geven dus een beetje ruimte aan oplopende irritatie over – wel, euh – marketingbegrippen en fenomenen die irriteren. Omdat ze niet kloppen, omdat ze niet goed worden begrepen of omdat het onuitroeibare denkfouten zijn. Werknaam Marketing 101, een fenomeen dat verwijst naar Orwells 1984.

Vanaf tweede helft augustus volgt Room 101

Er bestaat overigens ook zoiets als een The All-Time Marketing BS Index, van Ritson uiteraard, met ultimate marketing bullshit (hoogste nieuwe binnenkomer vorig jaar was Mondelez dat marketing afschafte en er 'humaning' voor in de plaats dacht). Komen we ook nog eens op terug, maar voor nu: zend ideeën en suggesties, irritaties en idiote keuzen redactie (at) marketingfacts. Vanaf tweede helft augustus volgt Room 101 waarin we de onbegrepen kant van het vak alle ruimte geven. Wekelijks, tot we het zat zijn en daarna komt volgt de poll.

Credits afbeelding: 123RF, licentie: Alle rechten voorbehouden

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.