Ronald Prins (oprichter Fox-IT): “Denken dat je veilig bent, is juist een risico”

29 augustus 2017, 13:00

De levende nachtmerrie van spionnen, activisten en hackers of ‘Machtigste Nerd van Nederland’? Ronald Prins (oprichter Fox-IT) beaamt niet direct dat deze titel hem op het lijf geschreven is, wel geeft hij toe dat technische nerds steeds machtiger lijken te worden anno 2017. Kan minister-president Mark Rutte ongestoord én veilig bellen door Fox-IT? Prins: “Een van de dingen die wij leveren zijn bijzondere telefoons die door bewindspersonen gebruikt worden.”

Ronald Prins is directeur en mede-oprichter van Fox-IT. Voorheen werkte hij als wetenschappelijk onderzoeker bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), waar hij veel erkenning heeft gekregen voor zijn werk bij het doorbreken van (cryptografische) beveiligingen voor justitie in het kader van recherche-onderzoeken. Daarnaast was hij mede-verantwoordelijk voor de inzet van de nieuwste methoden om digitale informatie voor recherche-onderzoeken te verkrijgen. In 1999 heeft hij samen met Menno van der Marel Fox-IT opgericht om zijn creativiteit volledig te kunnen gebruiken voor innovatieve beveiligingsoplossingen voor kritieke omgevingen.

De nieuwe oorlog

Prins heeft in de media gezegd dat de volgende oorlog een digitale oorlog zal zijn. Prins: “We gaan daar nog redelijk naïef mee om, maar ik merk ook dat er nu gehoor wordt gegeven uit de politiek. Cyber lijkt steeds serieuzere aandacht te krijgen. Hoe dat eruitziet? In het ergste geval wordt de elektriciteit uitgeschakeld of wordt langdurig het betaalverkeer platgelegd. We realiseren het ons misschien nog niet, maar er zijn nog maar weinig mensen die echt contant geld op zak hebben.”

Het bedrijfsleven

Politieke instanties hebben inmiddels wel door dat ze niet zonder een bedrijf als Fox-IT kunnen. Hoe naïef zijn bedrijven: zijn zij zich bewust van alle gevaren van cybercrime? Prins: “Ik denk dat ze steeds bewuster zijn, maar ze weten nog niet hoe ze het goed moeten aanpakken. Dat gaat over de governance in je organisatie. Vaak laten ze het IT oplossen, maar ik zie dat het security-probleem eerder bij een CFO moet liggen. Zij maken de juiste inschatting als het gaat om de commerciële risico’s.”

Ronnie Overgoor
Directeur/eigenaar bij 7DTV

Als genomineerd dagvoorzitter van het jaar behoort Ronnie tot de top van Nederland. Met zijn energiek enthousiasme, aanstekelijke humor, scherpte en ontspannen interactie scoort Ronnie consequent zeer hoge ogen op congressen, evenementen en award uitreikingen. Daarnaast is Ronnie een interviewer met een eigen stijl. Hij is voorbereid, nieuwsgierig en switcht razendsnel tussen serieuze vragen en scherpe humor. Hij houdt van open en echte gesprekken, waarbij hij degene die hij interviewt altijd in zijn of haar waarde laat. Scherp, maar altijd met respect als vangrail. Ronnie heeft meer dan tien jaar ervaring in het interview vak, op het podium voor live publiek als ook voor de tv camera’s van bijvoorbeeld 7DTV.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!